Arvostelu

Filosofinen tieteistarina on päällimmäisenä.

"Ei mistään" ilmestynyt vuoden 1999 The Matrix kasvoi kulttifilmiksi. Elokuva on nerokkain tulevaisuudenkuvaus, mitä olen ikinä nähnyt, ja varmaan tulenkaan pitkään aikaan jos koskaan näkemään. Elokuvan ideahan varmasti on monille jo selvä (kaikessa nerokkuudessaan) ja se on selvä sanomattakin että fiktiivistä kuvausta voi hyvinkin olettaa todeksi tulevaisuudessa, vaikka monien mielestä se ahdistava onkin. Kunniaa Wachowskeille.

Elokuva alkaa nopeatempoisesti siirtäen katsojansa mielenkiinnon niin intensiivisesti lättyyn, ettei siitä ole irroittautumista. Pätkä ei päästä tylsistyttämään, juonenkäänteet ja etenevä ja kokoajan ahaa-elämyksiä tarjoava käsikirjoitus pitää sohvaperunan varmasti silmät auki. Kung-fu taistelu-kohtaukset ovat nekin suurehkossa roolissa, ja kauniina siinä tehtävässään ovatkin, mutta filosofinen tieteistarina on päällimmäisenä.

Elokuvan efektit miellyttävät katsojaansa edelleen vaikka ikää leffalle on päässyt jo kertymään. Mutta mikä elokuvassa kaikkein mahtavinta on, on henkilöhahmoissa oleva syvyys. Jokainen hahmo on persoonallinen ja näyttelijät tulkitsevat näitä mahtavasti, kaikki. Hugo Weaving, joka tuntuu vakuuttavan joka elokuvassa on taas kaikista vahvimman roolisuorituksen suorittava. Myös Laurencen päättäväisyys on kehuttavaa.

Jos pitää sci-fistä tämä elokuva on varmasti lähellä sydäntäsi, ja vaikket pitäisikään tämä elokuva mahdollisesti muuttaa mielesi. Tämä on paras ikinä valmistettu elokuva. Idea, juoni, näyttelijät, kirjoitus, toteutus, kaikki pelaa täydellisesti. Mainittakoon vielä ultimate collectionista kiinnostuneille, että ensimmäisen Matrixin extrat ovat mahtavat, ja niitä ei kannata kiertää, niinkuin ei tätä elokuvaakaan.

nimimerkki: mud

Pisteet: rating 100,000

mud
Käyttäjä, 15 arvostelua
Arvosteltu: 12.08.2005
Katsottu: DVD

rating 80,000

Saman kategorian TOP-leffoja

Lupin III: Cagliostron linna
Lupin III: Cagliostron linna arvosana 3,85
Lupin III: Cagliostron linna
Leon
Leon arvosana 4,33
Leon
Blade Runner 2049
Blade Runner 2049 arvosana 3,89
Blade Runner 2049
Seittien linna
Seittien linna arvosana 4,08
Seittien linna

Elokuvan tiedot

Matrix
Matrix arvosana 4,14

Matrix (1999)

Alkuperäinen nimi: The Matrix

Genret:
Toiminta,
Valmistusvuosi:
1999
Pituus:
136 min
Ohjaajat:
Andy Wachowski, Lana Wachowski
Käsikirjoittajat:
Andy Wachowski, Lana Wachowski
Pääosanäyttelijät:
Carrie-Anne Moss, Hugo Weaving, Joe Pantoliano, Keanu Reeves, Laurence Fishburne
Maat:
USA, Australia
Kielet:
englanti