Arvostelu

Puhutteleva elokuva terrorismistä ja maailman menosta.

Mestariohjaaja Steven Spielbergiltä ilmestyi viime vuonna kaksi loistavaa elokuvaa. Ensimmäiseksi hän hävitti ihmiskuntaa yhdessä kaikkien aikojen parhaimassa maalmanlopun kuvauksessa Maailmojen Sodassa. Mutta se oli vasta alkusoittoa sille mitä loppuvuodesta oli luvassa. Münchenin olympialaisiin kohdistunut terroristi-isku ja sen jälkeisten tapahtumien inspiroima München.

Münchenin kesäolympialaiset 1972 saivat traagisen käänteen kun Mustasyyskuu niminen terroristijärjestö piti 11 tuntia Israelin joukkuetta panttivankina päättyen lopulta järkyttävään joukkomurhaan. Israelin salainen palvelu Mossad laati listan terrori-iskun suunnittelijoista. Entinen upseeri Avner (Bana) saa neljä muuta miestä mukaansa tehtävään, josta kukaan ei saa tietää mitään. Tästä alkaa matka kohti ihmismielen vääjämätöntä turmeltumista.

München ei päästä katsojaa helpolla. Spielberg ruotii ankaraa aihetta kovalla kädellä. 70-luvun tapahtumat heräävät kirjaimellisesti eloon tässä yhdessä viime aikojen kovimmista elokuvista. Spielberg ei myöskään lähtenyt kaunistelemaan mitään, vaan näyttää kaiken niin karuna kuin kuuluukin. Kyllä ihmisen mieli tappamisesta turmeltuu ja pahasti. Spielberg ei antanut pahuudelle suoranaisia kasvoja, vaan pahuus oli kaikkialla tuon viisi henkisen tapporyhmän ympärillä.

Tuohon Münchenin terroristi-iskuun elokuvassa palataan tietyn ajan välein takaumina. Münchenin muutamat kohtaukset olivat kyllä hienosti mieleenjääviä, varsikin kun Avner kävelee puutarhan läpi juttelemaan toimeksiantajalleen, Olympic hotellin kohtaus, jossa kamera näyttää ihmisen ruumiinosia pitkin käytävää, sekä se joukkosurmakohtaus, joka näytetään todella suoralta kädeltä. Loppukohtauksessa näytetään tietenkin World Trade Center -tornit, joka kertoo, että terrorismi on uhka koko maailmalle.

Mücnhenissä Spielbergin tuttu tiimi, kuvaaja Janusz Kaminski kuvasi erittäin hienosti, John Williams oli jälleen säveltänyt hienot musiikit elokuvaan. Eric Bana tekee loistavan roolisuorituksen Avnerin roolissa ja jättää lähes muut näyttelijät taakseen. Banan roolista tulee hyvin esiin, pelko, tuska ja ikävä rakkaitaan kohtaan. Tuleva James Bond Daniel Craig Steven roolissa tekee hyvän suorituksen. Muutkin näyttelijät loistavat rooleissaan.

München on puhutteleva elokuva terrorismistä ja maailman menosta. Elokuva joka laittaa ajattelemaan, että tälläistä se todellisuus nykyään on: terrorismi kostetaan terrorismillä. München on kiistaton ja puhutteleva mestariteos ja hieno lisäys Spielbergin loistavaan ansiolistaan.

nimimerkki: andy

Pisteet: rating 100,000

andy
Tähtääjä, 468 arvostelua
Arvosteltu: 02.07.2006
Katsottu: DVD

Realistisen rosoinen ja aidosti koskettava. Käsittelee vuoden 1972 tapahtumia vahvasti ja kovalla kädellä.

München käsittelee vuoden 1972 tapahtumia erittäin vahvasti ja kovalla kädellä. Mitään ei peitellä, eikä jätetä arvailujen varaan vaan katsojalle näytetään kaikki ytimekkäästi ja suoraviivaisesti.

Muumipappa 06.10.2008

rating 90,000

Saman kategorian TOP-leffoja

Ilmestyskirja. Nyt
Ilmestyskirja. Nyt arvosana 4,31
Ilmestyskirja. Nyt
Nykyaika
Nykyaika arvosana 4,19
Nykyaika
Jeanne d'Arcin kärsimys
Jeanne d'Arcin kärsimys arvosana 4,23
Jeanne d'Arcin kärsimys
The Plague Dogs
The Plague Dogs arvosana 4,18
The Plague Dogs

Elokuvan tiedot

München
München arvosana 3,88

München (2005)

Alkuperäinen nimi: Munich

Genret:
Draama,
Valmistusvuosi:
2005
Pituus:
164 min
K15
Ohjaajat:
Steven Spielberg
Käsikirjoittajat:
Eric Roth, George Jonas, Tony Kushner
Pääosanäyttelijät:
Ciarán Hinds, Daniel Craig, Eric Bana, Geoffrey Rush, Hanns Zischler, Mathieu Kassovitz, Michael Lonsdale
Maat:
USA, Kanada
Kielet:
englanti, saksa, ranska, heprea, arabia, italia, kreikka, venäjä