Pistejakauma

5%

5%

5%

29%

32%

17%

5%

2%

0%

0%

Pisteytykset

rating 50,000

Juki
Käyttäjä

rating 50,000

Huumori on sitä samaa sekopäistä tasoa kuin ensimmäisessäkin Leningrad Cowboys -leffassa. Tarina on ihan mielenkiintoinen, mutta edelliseen leffaan verrattuna tämä oli aika hidastempoinen ja huomattavasti edeltäjäänsä tylsempi. Matti Pellonpää tekee kuitenkin hauskan roolin Mooseksena ja paikoin myös Cowboysien touhulle saa nauraa oikein kunnolla, vaikka enimmäkseen tässä nauratti se Cowboysien tyyli eli tötterötukat ja kengät. Kari Väänäsestä ei paljon sanottavaa ole, sillä hän tekee tässä ehkäpä yhden uransa huonoimmista roolisuorituksista. Plussaa kuitenkin klassikkobiiseistä (Täysikuu sekä Päivänsäde ja menninkäinen), vaikka ne tässä olikin käännetty englanniksi. Ohjaus on tutun pelkistettyä Kaurismäkeä ja ihan hyvin herra hommansa hoitaa tälläkin kerralla. Leffa jäi Matti Pellonpään viimeiseksi valkokangasfilmiksi, sillä hän kuoli sairauskohtaukseen noin vuoden kuluttua leffan ensi-illasta.

Ludil
Käyttäjä

rating 50,000

Arvasin tykästyväni ”Leningrad Cowboys Meet Mosesiin” edeltäjäänsä enemmän leffan kummallisen nimen perusteella. Omalaatuista huumoria on luvassa, kun elokuva tarvitsee jonkin verran alustustyötä jotta randomi sivuhahmo voisi huudahtaa sitaatin taivaasta putoavasta Mooseksesta ja nenästä. Öh. Tyylistä riippuen saatan pitää uniikimmasta huumorista, joten miksei leffa voisi hoitaa joitakin ratkaisujaan näin eli veistellä mahdollisista juonentapaisista pelkästään eksentrisiä puujalkoja. Pari läppää osuu lähelle klassikkomatskun arvoa.

Aki Kaurismäen omituisimman elokuvan laahaava tarina on periaatteessa sama kuin edeltäjässään sillä erolla, että bändi keikkailee pitkin Eurooppaa (jonka kohteet uhkuavat tuttua kaurismäkeläistä glamouria) ja Vladimir on uudestisyntynyt Mooses, jossa on ripaus vielä Vladimiria. Ja Jeesusta. Ja pirua, riippuu siitä mitä meidän Mooseksesta halutaan. Cowboysien musa jatkaa samoilla linjoilla kuin ”Leningrad Cowboys Go Americassa”, jossa mieleenjäävin kipale on muuan häämarssi – kornein versio koskaan enkä tiedä onko se sitä hyvällä tavalla. Vladimir-Mooses on ehdottomasti parhain asia koko elokuvassa ja niin olisi voinut olla myös André Wilmsin alinäytelty profeetta Elia jos profeetat oltaisiin laitettu kunnon tukkanuottasille ihan vain sen takia, että joku löisi Moosesta lättyyn.

Mooses-idea on siis mielestäni paitsi omaperäinen myös absurdin hauska, itse asiassa leffan parhain idea, ei tällä tavalla toteutettuja juoniaihioita näe liian usein. Ilmeisesti päätarinan alla kulkeva tarina kertoi Mooseksen pyhästä tehtävästä johdattaa maailman paskin bändi läpi Euroopan ja kuuluttaa paskan musan ilosanomaa kaikkialle. Rainan ehdoton kohokohta on Mooseksen kyllästyminen tehtäväänsä – kun ukko on läpäissyt pyhät koetuksensa (= himmaillut yksiksensä vuorilla) ja palaa Leningrad Cowboysien leiriin, näitten musa on jo niin paskaa että se on jo jumalanpilkkaa → Mooses muuttuu kiukkuiseksi Jeesukseksi, joka vitsaa bändiläisiä persuksiin. Öh, heh. Diggaan leffan mielenvikaisesta symboliikasta vaikka katselukokemuksena filmi tuntuikin viiden tunnin sessiolta. Jos meininki Mooseksen kohdalla olisi ollut kuin mainiossa islantilaisessa elokuvassa ”Herra Bjarnfredarson” (jonka päähenkilö on kuin uudestisyntynyt Lenin ja joka kiusaa yhtä lailla kanssaihmisiä kiihkeillä hölinöillään) ja tätä juonta oltaisiin käsitelty tiiviimmin, leffa olisi onnistuneen veikeä, jopa hyvä, ja edelleen totaalisen random.

aeae
Käyttäjä

rating 50,000

AlexZ
Käyttäjä

rating 50,000

D-McH
Käyttäjä

rating 50,000

heikki.loytynoja
Käyttäjä

rating 50,000

Joku
Käyttäjä

rating 50,000

KolmasMies
Käyttäjä

rating 50,000

Manco
Käyttäjä

rating 50,000

The Man with No Name
Käyttäjä

rating 50,000

Thoke
Tykittäjä

rating 50,000

Timpsi
Käyttäjä

rating 50,000

Ville
Tähtääjä

rating 50,000

Elokuvan tiedot

Leningrad Cowboys Meet Moses
Leningrad Cowboys Meet Moses arvosana 2,32
Genret:
Komedia,
Valmistusvuosi:
1994
Pituus:
94 min
Ohjaajat:
Aki Kaurismäki
Käsikirjoittajat:
Aki Kaurismäki, Mato Valtonen, Sakke Järvenpää
Pääosanäyttelijät:
André Wilms, Kari Väänänen, Mato Valtonen, Matti Pellonpää, Sakke Järvenpää
Maat:
Suomi, Saksa, Ranska
Kielet:
englanti