Arvostelu

Kaikenkaikkiaan Snyder ohjaa hienosti ja onkin elokuvan kantava voima.

Hollywoodissa pukataan nykyään Re-makeja pienimmistäkin klassikon arvon omaavista leffoista. Uusinta versiot voisi aina tuomita suoralta kädeltä paskoiksi, varsinkin jos kyseessä on monien palvoma klassikkoleffa. Marcus Nispel taannoin ohjaamaa uusinta versio Texas Chainsaw Massacresta todisti kuitenkin että tuhkakasasta voi löytyä myös timantteja ja Dawn of the deadin uusversio vahvistaa vain käsitettä ettei uusintaversiot ole automaattisesti huonoja.

Eräänää kauniina päivänä erään kaupungin keskellä juoksentelee verisiä zombeja, jotka ovat kiintyneitä ihmislihaan. Muutamat pakoon päässet ihmiset kohtaavat muutaman muun pakoonpäässeen ja lähtevät yhdessä pakoon zombilaumoja isoon kauppakeskukseen, jonne zombien on mahdoton päästä. Kauppakeskuksessa riittää huvia ja hyötyä yllikyllin, eikä lukittujen ovientakana möllöttävistä zombeistakaan tunnu olevan vaivaa. Kaikki ei kuitenkaan ole näin simppeliä, kun paskamaiset turvamiehet koittavat määräillä ja ihmisten kemiat eivät pelaakkaan niin hyvin yhteen paniikkitilanteessa. Muutama virhe johtaa toiseen ja sitten ollaankin keskellä kusessa kun zombiet pääsevät valloilleen.

Kuolleiden aamunkoitto ei lähde haastamaan Romeron klassikko, vaan pysyy visusti omalla pelikentällään. Kyseessä on kaksi täysin erilaista teosta, joiden vertaaminen tuntuisi kohtuuttomalta. Ohjaajana häärivä keltanokka Zack Snyder tyylittelee leffassa hienosti. Visuaalisesti leffa on herkkua, eikä gore-efekteistäkään tule pulaa pahimmillekkaan splatter faneille. Teurastuksia ei peitellä mitenkään ja verikekkereet voivat olla heikkopäisille katsojille jo liikaa. Snyder saa pidettyä tunnelman ahdistavana ja moneti oikeastikkin pelottavana, vain muutamat säikyttely efektit syövät tunnelmaa. Kaikenkaikkiaan Snyder ohjaa hienosti ja onkin elokuvan kantava voima, vaikka muutamat musiikkivalinnat hieman ihmetyttävät.

Kliseisyyttä on ilmassa niin juonessa, kuin henkilöissäkin. Näyttelijät ovat sentään asiasa osaavia ja saavat hieman pökkelöisesti kirjoitettuihin henkilöihin tarpeeksi eloa. Muutama hahmo jää hieman turhaksi, tai muuten vaan etäiseksi, mutta suurimmilta osin henkilöt ja näyttelijävalinnat ovat kunnossa. Varsinainen tarina ostoskeskuksineen on nimen lisäksi melkeinpä ainoita asioita mitä Romeron leffasta on viety. Tarinassa on tarpeeksi koukkuja pitämään tunnelmaa yllä. Hieman liian nopeasti käyntiin potkaiseva tarina ei sinänsä ole paha, mutta kun jo 5 minsan kohdalla rupeaa veri roiskumaan ei synny oikein kuvitelmaa että kaupunki olisi oikeasti täynnä sekopäisiä zombeja. Tilannetta yritetään myöhemmin korjata näyttämällä tv-lähetyksiä, mutta tässä ei onnistuta kuin kohtalaisesti. Kerronta on muuten tarpeeksi räväkkää ja pitää mielenkiinnon valkokankaalla.

Maskeeraukset, lavastukset ja muut pinnalliset asiat on kunnossa. Romeron teosta olis sentään voinut kunnioittaa hitailla zombielaumoilla, mutta tämä ei päässyt allekirjoittanutta juurikaan häiritsemään. Kaikesta risutuksesta huolimatta Kuolleiden aamunkoitto on piristävä kauhupläjäys, joka on huonoimmillaankin perinteisen hollywood "kauhun" yläpuolella ja parhaillaan se on todella nerokas. Ohjaaja Zack Snyderissä on selvästi pontiaalia ja jään innolla odottamaan mitä herralta on seuraavaksi tiedossa.

nimimerkki: Siperia Jones

Pisteet: rating 70,000

Siperia Jones
Käyttäjä, 51 arvostelua
Arvosteltu: 17.08.2004
Katsottu: Teatterissa

rating 100,000

Saman kategorian TOP-leffoja

Tri Caligarin kabinetti
Tri Caligarin kabinetti arvosana 4,02
Tri Caligarin kabinetti
Noita
Noita arvosana 3,94
Noita
Memento
Memento arvosana 4,19
Memento
Tohtori Outolempi eli kuinka lakkasin olemasta huolissani ja opin rakastamaan pommia
Tohtori Outolempi eli kuinka lakkasin olemasta huolissani ja opin rakastamaan pommia arvosana 4,28
Tohtori Outolempi eli kuinka lakkasin olemasta huolissani ja opin rakastamaan pommia

Elokuvan tiedot

Kuolleiden aamunkoitto
Kuolleiden aamunkoitto arvosana 3,71

Kuolleiden aamunkoitto (2004)

Alkuperäinen nimi: Dawn of the Dead

Genret:
Toiminta,
Valmistusvuosi:
2004
Pituus:
101 min
Ohjaajat:
Zack Snyder
Käsikirjoittajat:
James Gunn
Pääosanäyttelijät:
Jake Weber, Mekhi Phifer, Sarah Polley, Ty Burrell, Ving Rhames
Maat:
USA
Kielet:
englanti