Arvostelu

Dialogia, huumoria ja kuolleita kansallissosialisteja

Ohjaajana Quentin Tarantino tunnetaan suuren yleisön keskuudessa lähinnä Kill Bill [2003, 2004] , Reservoir Dogs [1992] ja Pulp Fiction [1994] – elokuvista. Tarantinolle ominaisia vaikutteita ovat pitkät dialogit, väkivallan ja huumorin yhteistyö ja henkilöhahmojen mestarillinen käsittely.

Ensimmäisenä huomiona pistää silmään elokuvan nimi; Inglorious Basterds (Kunniattomat Paskiaiset). Nimi on ohjaajan mukaan tahallaan rustattu ”Tarantinomaiseksi”, että se erottuisi vuonna 1977 tehdystä, Inglorious Bastards – elokuvasta, sillä Tarantinon pläjäys ei liity siihen millään saralla. Kunniattomat Paskiaiset kertoo kahden erillisen tarinan, jotka kohtaavat lopussa. Toinen maailmansota on käynnissä ja Natsi-Saksa miehittää Ranskaa.

Juutalaistenmetsästäjänä tunnettu SS- upseeri Hans Landa (Christoph Waltz) teurastaa Shoshanna Dreyfusin (Mélanie Laurent) perheen hänen silmiensä edessä, Shoshannan päästen ainoana pakoon paikalta. Dreyfus pakenee Pariisiin ja perustaa sinne elokuvateatterin. Samaan aikaan luutnantti Aldo Raine (Brad Pitt) organisoi paskiaisina tunnetun joukko-osastonsa seuraavaan tehtävään: natsintappajina erikoistuneet juutalaiset pudotetaan Ranskaan suorittamaan operaatio Kino; saksalaisen sotapropagandauutuuden ensi-ilta. Paikalle on tulossa Natsi-Saksan korkeinta johtoa ja paskiaisten tehtävänä on eliminoida heidät. Tämä esitys siirretään varta vasten juuri Shoshanna Dreyfusin teatteriin, kun häneen rakastunut elokuvan pääosan esittäjä Fredrick Zoller (Daniel Brühl) painostaa Joseph Goebbelsin vaihtamaan esityspaikkaa. Salaa Shoshanna suunnittelee teatteriin oman suunnitelmansa pyyhkiä natsien johto maailmankartalta. Mukaan liittyy myös saksalainen näyttelijätär Bridget von Hammersmark (Diane Kruger), joka vakoilee salaa liittoutuineiden laskuun, sekä pakkomielteiseen natsinmetsästykseen valahtanut Hugo Stiglitz (Til Schweiger).

Tarantinon tapojen mukaisesti Kunniattomat Paskiaiset on jaettu väliotsikoilla kerrottaviin osiin, jotka muodostavat lopussa yhteentörmäyksen. Tarantinon ohjaus on kaikin puolin moitteetonta ja hyvin suunniteltua oivallisten kuvakulmien, sekä myös hyvän juonen ansiosta. Elokuvassa on pitkiä dialogeja, eikä niinkään massiivisia toimintakohtauksia, mikä osaltaan erottaa elokuvan massoista.

Tarantinon uskomaton kyky käsitellä näyttelijöitä luo elokuvaan uskottavuutta ja nostaa huumorin tasoa entisestään. Etenkin kielineroa tappokonetta Hans Landaa esittävä Christoph Waltz tekee elämänsä roolisuorituksen. Muista näyttelijöistä Brad Pitt on mukavan kankea ja koominen vahvalla korostuksella puhuvana luutnantti Aldo Rainena, Mélanie Laurent on erinomainen kostonhaluisena teatterinjohtajana. Diane Kruger ansaitsee myös pisteet kotiin kaksinaamaisena näyttelijättärenä. Ainoa miinus tulee Daniel Brühlille, joka on roolissaan aivan liian tekopyhä ja läpinäkyvä. Lavastus on hienoa ja tarkoin harkittua. Kuvaus edesauttaa juonta laadukkaasti, jonka ansiosta Kunniattomat Paskiaiset ei kestonsa aikana käy tylsäksi missään vaiheessa. Loppupeleissä erinomaiset näyttelijäsuoritukset, pettämätön huumori, etenevä juoni ja taidokas ohjaus takaavat yhden vuoden parhaimmista elokuvakokemuksista. Lopuksi on vielä ihailtava monipuolisia ideoita huumorin käytössä; väkivalta ei ole koskaan ollut näin koomista.

Pisteet: rating 100,000

Thalanian
Käyttäjä, 9 arvostelua
Arvosteltu: 19.09.2009
Katsottu: Teatterissa

rating 20,000

Saman kategorian TOP-leffoja

Yön ritari
Yön ritari arvosana 4,24
Yön ritari
Blade Runner
Blade Runner arvosana 4,08
Blade Runner
Epäillyt
Epäillyt arvosana 4,12
Epäillyt
Takaikkuna
Takaikkuna arvosana 4,22
Takaikkuna

Elokuvan tiedot

Kunniattomat paskiaiset
Kunniattomat paskiaiset arvosana 4,16

Kunniattomat paskiaiset (2009)

Alkuperäinen nimi: Inglourious Basterds

Genret:
Toiminta,
Valmistusvuosi:
2009
Pituus:
153 min
K15
Tunnetaan myös nimillä:
The Inglorious Bastards
Ohjaajat:
Quentin Tarantino
Käsikirjoittajat:
Quentin Tarantino
Pääosanäyttelijät:
Alexander Fehling, August Diehl, B.J. Novak, Brad Pitt, Christoph Waltz, Daniel Brühl, Denis Ménochet, Diane Kruger, Eli Roth, Gedeon Burkhard, Jacky Ido, Julie Dreyfus, Martin Wuttke, Mélanie Laurent, Michael Fassbender, Mike Myers, Omar Doom, Richard Sammel, Samm Levine, Sylvester Groth, Til Schweiger
Maat:
USA, Saksa
Kielet:
englanti, saksa, ranska, italia