Arvostelu

Vanhojen piirrettyjen ja film noirin ystäville luvassa on herkkupala.

Ollaan 1940-luvun Hollywoodissa. Roger Rabbit (Charles Fleischer) epäilee että hänen vaimonsa Jessica (Kathleen Turner) pettää häntä Marvin Acmen (Stubby Kaye) kanssa ja yksityistesivä Eddie Valiant (Bob Hoskins) myös varmistaa epäillykset todeksi. Rogerilla on motivaatio murhaan ja siinä samalla Eddie pääsee laajemman juonittelun jäljille ja joutuu suojelemaan hankalaa asiakasta. Taksikuski Benny (Charles Fleischer) on tarpeellisena apuna sillä perässä kulkee kärppämäinen Smart Ass (David L. Lander) kamuineen ja tuomari Doom (Christopher Lloyd) ilmiselvästi nauttii drakonisista menetelmistään joissa käytetään tärpättiä, bentseeniä ja asetonia.

Robert Zemeckis ohjaa kivikovan film noir-henkisen dekkarin missä vähemmän idealistinen yksityisetsivä joutuu sietämään viimeisen päälle rasittavaa asiakasta. Soppaan liittyy luonnollisesti kiinteistökeinottelijoita, typeriä muskelikätyreitä, femme fatale ja mieletön määrä cameoita. Vielä ainutlaatuisempana piirteenä melkoinen osa em. hahmoista ovat piirroshahmoja kahdelta alan klassisimmalta tekijältä. Vielä nautittavampaa on se että Zemeckis jongleeraa mieletöntä elementtimäärää ja nämä kaikki pysyvät tasapainossa ja koherenttina kokonaisuutena. Mukana on mieletön määrä animoitua komiikkaa ensimmäisestä genrestä ja sen vastapainona on myös tummia sävyjä siitä toisesta. Valtava ryhmä teknikoita varmistaa että piirroshahmot istuvat elokuvamaailmaan erittäin vaikeasti havaittavin saumoin.

Bob Hoskins toimittaa vakuuttavasti kyynisen yksityisetsivän jonka paras työtoveri on Jack Daniels ja jolla on luonnollisesti hyvä tuntuma erikoisiin tilanteisiin joita hänen erikoistumisensa tuo mukanaan. Charles Fleischer antaa äänen Rogerille jonka päämäärä on naurattaminen ja se ei tee salassa pysymisestä helppoa. Kathleen Turner antaa arvokkaan äänen hilpeälle parodialle ja Christopher Lloyd on äärimmäisen pahaenteinen tuomari Doom joka myös juonittelee kierouksia.

Vaikka kuinka haluaisi löytää niin tästä elokuvasta ei löydä heikkouksia. Sen tekninen toteutus on loistava, näyttelijät erinomaisia ja käsikirjoitus antaa vanhojen piirrettyjen ja film noir-leffojen ystäville herkkua. Joskus elokuva vain on mielettömän viihdyttävä ja samalla tekninen tour de force.

Pisteet: rating 100,000

Jurpo
Tähtääjä, 1441 arvostelua
Arvosteltu: 18.01.2014
Katsottu: Kotona

rating 70,000

Saman kategorian TOP-leffoja

Monty Pythonin Hullu maailma
Monty Pythonin Hullu maailma arvosana 4,10
Monty Pythonin Hullu maailma
Chaplinin poika
Chaplinin poika arvosana 4,26
Chaplinin poika
Rita Hayworth - avain pakoon
Rita Hayworth - avain pakoon arvosana 4,54
Rita Hayworth - avain pakoon
Lilja 4-ever
Lilja 4-ever arvosana 4,21
Lilja 4-ever

Elokuvan tiedot

Kuka viritti ansan, Roger Rabbit?
Kuka viritti ansan, Roger Rabbit? arvosana 3,74

Kuka viritti ansan, Roger Rabbit? (1988)

Alkuperäinen nimi: Who Framed Roger Rabbit

Genret:
Komedia,
Valmistusvuosi:
1988
Pituus:
103 min
Ohjaajat:
Robert Zemeckis
Käsikirjoittajat:
Gary K. Wolf, Jeffrey Price
Pääosanäyttelijät:
Bob Hoskins, Charles Fleischer, Christopher Lloyd, Joanna Cassidy
Maat:
USA
Kielet:
englanti