Pistejakauma

0%

0%

0%

23%

0%

54%

15%

8%

0%

0%

Pisteytykset

rating 60,000

JohnRambo
Käyttäjä

rating 60,000

Elokuvallisilta arvoiltaan pitkälti lähinnä realistisen oloista ajankuvaa, mutta tarinankerronta on omituisen sekavaa ja ymmärrettävästi myös amatöörimaista, koska se on ensimmäinen Jamaikalla leffateatteriin päässyt leffa.

Näyttelijäsuoritukset ovat pääosin heikkoja, mutta Jimmy Cliff tekee hyvän roolisuorituksen. Kingstonin ghetot näytetään todella realistisen oloisella tavalla (käsitykseni pohjautuu popkulttuuriin...), jossa synkkä köyhyys ja rikollisuus yhdistyy sulavasti hauskanpitoon ja musiikkiin.

Kaikille roots reggaesta kiinnostuneille (paree olla jos musasta mitään tajuaa) The Harder They Come on kuitenkin sellainen kulttüüripläjäys, jota ei sovi ohittaa. Soundtrack oli odotusteni mukaisesti rautaa ja loppukohtaus jollain tapaa jopa ikimuistoinen.

Titan90
Käyttäjä

rating 60,000

Ulkoisesti pienen budjetin teokselta haiskahtava The Harder They Come esittelee nousevan rikollisen, joka muuttaa isoäitinsä kuoleman jälkeen maaseudulta kaupunkiin ja alkaa etsiä itselleen tapaa saada elantoa. Aluksi päivät kuluvat töitä etsiskellen ja pieniä hommai väsäillen, mutta akuutti rahapula sekä suuret unelmat ohjaavat miehen sille surullisen kuuluisalle puolelle, jossa tulotaso on keskimääräistä kovempi ja pääoman kertyminen nopeampaa.

Pian nuori mies onkin jo vetämässä välistä isommilta kuriireilta ja toimeliaana miehenä nousee varsin pikaista vauhtia itsekin isompaan rooliin. Aluksi pieleen mennyt musiikkibisneskin ottaa tuulta siipiensä alle ainakin maineen muodossa, joskaan rahallista turvaa se ei markkinatalouden syöverien vuoksi takaa. Häikäilemättömin keinoin hän ajaa omaa agendaansa ja kaikki niin vierellä kuin takanakin saavat olla varuillaan. Ryysystä rikkauksiin -elokuva siis The Harder They Come ennen kaikkea on.

Mitään uutta ja mullistavaa elokuvalta on turha odotella. Simppeli juoni autenttisessa ympäristössä ilmeisestikin varsin noviisinäyttelijöillä on kuitenkin päässyt jonkinlaiseen kulttielokuvan maineeseen ja nauttii suurehkoa suosiota kotimaassaan. Soundtrack on varsin yksipuoleinen, mutta toisaalta se kaikessa minimalistisuudessaan hyvä ja aiheeseen sopiva. Paljon huonompiakin vastaavista lähtökohdista olevaa elokuvaa on tullut nähtyä, mutta toisaalta The Harder They Come ei kuitenkaan yleisesti elokuvien joukossa erotu suuntaan tai toiseen. Katsoo kertaalleen ihan sivistysmielessä.

.

Villetys
Käyttäjä

rating 60,000

The Harder They Come on ihan hyvin onnistunut rikoselokuva, jossa soi taustalla paljon reggae-musiikkia. Juonessa Jimmy Cliffin esittämä Ivan Martin palaa takaisin kotikaupunkiinsa Kingstoniin musiikkiunelman perässä. Heti saavuttuaan hänet ryöstetään ja rahan tarpeessa hän päätyy levyttämään oman kappaleensa halpaan hintaan. Töiden löytäminen tuottaa suuria vaikeuksia ja niinpä hän ryhtyy kaverinsa Ras Daniel Hartmanin esittämän Pedron kanssa välittämään huumeita. Se taas johtaa ongelmiin virkavallan kanssa, mutta samalla hänen levyttämänsä kappale nousee jätti suosioon. Elokuvalla on tärkeä asema reggae-musiikin tuomisessa suuren yleisön tietoon ja elokuvan musiikki onkin hyvää. Lisäksi taustalla toimiva rikostarina pitää mielenkiinnon hyvin yllä.

Herman Tottooro
Käyttäjä

rating 60,000

Luffy
Käyttäjä

rating 60,000

Mansikkahillo
Käyttäjä

rating 60,000

Pix
Käyttäjä

rating 60,000

Elokuvan tiedot

Kingstonin Kovanaama
Kingstonin Kovanaama arvosana 2,92

Kingstonin Kovanaama (1972)

Alkuperäinen nimi: The Harder They Come

Genret:
Draama,
Valmistusvuosi:
1972
Pituus:
106 min
K15
Ohjaajat:
Perry Henzell
Käsikirjoittajat:
Perry Henzell, Trevor D. Rhone
Pääosanäyttelijät:
Carl Bradshaw, Janet Bartley, Jimmy Cliff, Ras Daniel Hartman
Maat:
Jamaika
Kielet:
englanti