Arvostelu

Tarantino väistää tyylikkäästi sensorit vetämällä homman överiksi.

Quentin Tarantino suunnitteli kostoelokuvaa jo filmatessaan Pulp Fictionia. Kahvipöytäkeskusteluissa oli mukana Uma Thurman ja prokkis jäi itämään. Muutamia vuosia myöhemmin Tarantinon visto pää oli tuottanut tarinan Kill Bill, jossa raskaana olevan naisen pettää tappamiseen kyllästetty kolleegajoukko.
Vielä sattui matkalle yksi viivästys. Juuri kun ideaa piti alkaa siirtämään filmille, Uma Thurmanilla oli kyyti päällä. Tarantino harkitsi Uman paikkaamista toisella näyttelijällä, mutta päätti kuitenkin odottaa että Uma pääsee telakalta ja pikku-Thurman näkee päivän valon.

Nyt pitkällisen odotuksen jälkeen pätkä on valmis. Ehkä viivästykset jalostivat leffaa, sillä huippukamasta on kyse. Tekijänsä näköinen leffa on siis puhtaasti väkivallan varaan laskeva elokuva, ja Tarantino väistää tyylikkäästi sensorit vetämällä homman överiksi splatterin puolelle. Ja osa leffasta on kaiken lisäksi toteutettu animena. Näin katsojalle tehdään selväksi, että mihinkään näkemään ei kannata suhtautua täydellä vakavuudella.

Tarinana Kill Bill -ykkönen ei ole kummallinen, mutta lihaa luiden päälle on saatu erikoisilla Tarantino-vedoilla. Välillä sijaa saa aivan käsittämätön sivujuonne (miekan tekijän ja apulaisen keskustelu jne.) ja välillä hypätään musta-valkoleffan puolelle. Oikeestaan eri virityksiin ja eri leffatyylisuunnista omaksuttuihin juttuihin ei tarvitse kiinnittää huomoita. Kun kyseessä on Tarantino, niin on turha viisastella analyyseillä. Parasta on kun jättää ennakkoasenteet narikkaan ja koittaa selviytyä leffan läpi sekoittamatta omaa kuulaansa ihan täydellisesti.

Kakkososa filmattiin Matrixista tutulla tavalla samaan syssyyn. Itse en hirveästi innostu moisesta tekotavasta, koska leffojen itsenäisyys kärsii tästä pitkällä tähtäimellä. Mutta jätetään nyt kuitenkin onnistumisen optio Taralle.

Pisteet: rating 90,000

Viljami
Ylläpitäjä, 232 arvostelua
Arvosteltu: 29.07.2004
Katsottu: DVD

rating 90,000

Kill Bill Volume 1 on taidetta

Vieras 04.07.2004

rating 90,000

Saman kategorian TOP-leffoja

Tappajahai
Tappajahai arvosana 4,11
Tappajahai
Komisario Palmun erehdys
Komisario Palmun erehdys arvosana 4,22
Komisario Palmun erehdys
Takaikkuna
Takaikkuna arvosana 4,22
Takaikkuna
L.A. Confidential
L.A. Confidential arvosana 4,15
L.A. Confidential

Elokuvan tiedot

Kill Bill: Volume 1
Kill Bill: Volume 1 arvosana 4,08

Kill Bill: Volume 1 (2003)

Alkuperäinen nimi: Kill Bill: Vol. 1

Genret:
Toiminta,
Valmistusvuosi:
2003
Pituus:
111 min
Tunnetaan myös nimillä:
Kill Bill, Kill Bill 1
Ohjaajat:
Quentin Tarantino
Käsikirjoittajat:
Quentin Tarantino
Pääosanäyttelijät:
Chiaki Kuriyama, Daryl Hannah, Gordon Liu, Lucy Liu, Sonny Chiba, Uma Thurman, Vivica A. Fox
Maat:
USA
Kielet:
englanti, japani, ranska