Arvostelu

Räimettä ja roiskeita riittää parin Tappavan aseen verran.

Joskus tärppi kannattaa. Tällä kertaa kämmeneen osui tanskalainen ihmeviritys, josta ei ollut minkään valtakunnan tietoa. Lars von Trieren maasta voi odottaa mitä tahansa, joten ei muuta kuin lätty masiinaan.

Tarina alkaa nuivan pankkiukon kotoa, jossa vaimontekele väittää, että heidän perheessä vietetään tylsää elämää. No eihän siinä tarvita kuin yksi käänne, ja koko paletti menee uusiksi. Ja se käänne on, kun pankkiukko hoitaa työtään ja ryöstäjä astuu kehiin. Konservatiivisesta ukkelista tulee sankari, kun hän tyrmää kriminaalin squashmailalla. Pankkia ryöstäneen vaimo ottaa pultit rystylyönnin suorittanutta ukkelia kohtaan, koska ryöstörahoilla piti rahottaa keinohedelmöitys. Pankkiukkelilla alkaa omatunto soimaamaan, ja hän haluaa hyvittää squashmailalla vankilassa viruvalle kriminaalille ja tämän vaimolle aiheuttamansa harmin. Se siitä tylsästä elämästä...

Musta huumori on vaikea taiteen ala, mutta nyt ollaan asian ytimessä. Vähäeleinen näyttelijätoiminta ja liika selittely on jätetty Hollytuotannoille ja pokerina väännetään mitä ihmeellisimpiä käänteitä leffaan. Sivuosia myöten homma toimii. Pienempänä (lue:halvempana) tuotantona tietty uskottavuus kärsii action-osuuksissa kun Hollykunkut ovat totuttaneet meidät massiivisiin räjähdyksiin ja näyttäviin takaa-ajoihin. Kiinassa syödään koiria-leffassa kuitenkin pääpaino on näyttelijöissä ja tarinassa, vaikka räimettä ja roiskeita riittää parin Tappavan aseen verran. Ja antaahan sitä anteeksi lieviä kotikutoisuuksia kun kyseessä on pitkälle viety musta huumori.

Näyttelijäkunta on jotakuinkin täysosuma. Pääosat ja sivuosat tekevät juuri tarinan näköisen työn. Massalle nimettöminä näyttelijöiden maneereita ei osaa tunnistaa, ja kokonaisuudessaan leffa on piristävä ja omintakeinen poikkeus Top Ten -listan elokuviin verrattuna.

Ainoa särö koko leffassa on loppu. Siihen sen kummemmin syventymättä homma lässähtää. Muitakin mielipiteitä loppuratkaisusta saa esittää, mutta ne ovat vääriä. Siiinä meni täydet pointisit tältä leffalta, mutta jäljelle jääneilläkin pisteillä ohitetaan valtaosa elokuvista.

P.S. Leffalla ei ole mitään tekemistä Kiinan kanssa, vaikka nimestä jotain sen suuntaisia saattaisi äkkinäinen päätellä. Kyseessä on vertauskuva.

Pisteet: rating 80,000

Viljami
Ylläpitäjä, 232 arvostelua
Arvosteltu: 05.07.2002
Katsottu: DVD

Saman kategorian TOP-leffoja

Toy Story 3
Toy Story 3 arvosana 4,07
Toy Story 3
Paluu tulevaisuuteen
Paluu tulevaisuuteen arvosana 4,25
Paluu tulevaisuuteen
Yön ritari
Yön ritari arvosana 4,24
Yön ritari
Leon
Leon arvosana 4,34
Leon

Elokuvan tiedot

Kiinassa syödään koiria
Kiinassa syödään koiria arvosana 3,69

Kiinassa syödään koiria (1999)

Alkuperäinen nimi: I Kina Spiser De Hunde

Genret:
Komedia,
Valmistusvuosi:
1999
Pituus:
90 min
Ohjaajat:
Lasse Spang Olsen
Pääosanäyttelijät:
Dejan Cukic, Kim Bodnia, Nikolaj Lie Kaas, Peter Gantzler, Tomas Villum Jensen, Trine Dyrholm
Maat:
Tanska