Arvostelu

Kansilehdestä luettuna juoni vaikutti tylsältä

Elokuva on kansilehden mukaan ollut oscar-ehdokkaana parhaasta naispääosasta ja miessivuosasta. Minä en kuitenkaan ole koskaan kuullut elokuvan nimeä edes mainittavan missään, joten ilmeisesti sitä ei ole kovin voimakkaasti mainostettu. Liekö ollutkaan teatterilevityksessä Suomessa ?

Elokuvan tapahtumat sijoittuvat nykypäivän Valkoiseen taloon, johon ollaan hankkimassa USA:lle uutta varapresidenttiä entisen heitettyä saappaat nurkkaan ennen aikojaan. Todellisia ehdokkaita on kaksi, mutta toinen heistä joutuu lupumaan aikeistaan traagisten tapahtumien vuoksi ja presidentin oma suosikki sattuu olemaan nainen, jota kaikki senaatin jäsenet eivät purematta niele. Kukaanhan ei luonnollisesti tunnusta vastustuksen syynä olevan pelkästään sen, että ehdokas on nainen, koska tämä olisi poliittisesti epäkorrektia, vaan syitä kaivetaan niin kaukaa menneisyydestä kuin tarpeellista.

Senaatin haastattelussa ehdokkaalta udellaan kaikkea mahdollista ja mahdotonta. Kulissien takana ehdokkaan kannattajat ja vastustajat kaivavat vastustajistaan mahdollisimman paljon lokaa mustamaalatakseen toisiaan, sopivan sivistyneeltä vaikuttavalla tavalla tietenkin. Presidenttikin huomaa että ei ole kaikkivaltias, vaikka johtaakin maata.

Olen katsellut tämän elokuvan koteloa vuokraamossa monta monituista kertaa, mutta sieltä se ei koskaan tarttunut käteeni, koska juoni kansilehdestä luettuna vaikutti tylsältä nimekkäästä näyttelijäkaartista huolimatta. Sitten satuin näkemään elokuvan tavaratalon tarjouslaarissa, ja herkkänä hetkenä nappasin filmin itselleni. Yllätyin positiivisesti. Vaikka kaikki tapahtumat sijoittuvatkin politiikan maailmaan, joka ei ole sydäntäni lähellä, elokuva piti hereillä alusta loppuun. Jeff Bridges on mainio presidentin roolissaan (kuten monissa muissakin) ja Gary Oldman nähdään erilaisessa pahis-roolissa kuin yleensä. Ei tarvitse olla politiikasta kiinnostunut pitääkseen tätä elokuvaa ihan kiinnostavana, mutta aivan elokuvamaailman ruokaketjun kärkeen se ei yletä. Sitä varten olisi kaivattu jotain omaperäisiä käänteita.

Pisteet: rating 60,000


Vieras Arvosteltu: 12.02.2003
Katsottu: DVD

Saman kategorian TOP-leffoja

Takaikkuna
Takaikkuna arvosana 4,22
Takaikkuna
Vihreä maili
Vihreä maili arvosana 4,38
Vihreä maili
Yksi lensi yli käenpesän
Yksi lensi yli käenpesän arvosana 4,34
Yksi lensi yli käenpesän
Possession
Possession arvosana 3,92
Possession

Elokuvan tiedot

Kandidaatti
Kandidaatti arvosana 2,66

Kandidaatti (2000)

Alkuperäinen nimi: The Contender

Genret:
Draama,
Valmistusvuosi:
2000
Pituus:
126 min
Ohjaajat:
Rod Lurie
Pääosanäyttelijät:
Christian Slater, Gary Oldman, Jeff Bridges, Joan Allen, Sam Elliott
Maat:
USA, Saksa, Iso-Britannia, Ranska
Kielet:
englanti