Arvostelu

Klassikko, jolle ei moni muu seikkailu vedä vertoja!

Steven Spielberg oli jo kauan aikaa halunnut luoda perinteisen seikkailuelokuvan, jossa päähenkilöt kiertäisivat ympäri maailmaa. Spielberg olisi halunnut tarttua Bondin ohjaajan tuoliin, mutta häntä ei hyväksytty, koska Bondit haluttiin pitää Brittiläisten juttuna. Lucas oli myös haaveilemassa tälläisestä seikkailuelokuvasta, mutta päätyikin Tähtien sotaan, menettämättä silti ajatustaan seikkailuelokuvasta, jossa arkeologi metsästää aarteita. Vuonna 1975 Lucas esitti seikkailijahahmon ohjaaja Philip Kaufmanille, joka piti ajatuksesta ja keksi aarteeksi Liiton-arkin. Kaufman lähti kuitenkin tekemään toista elokuvaa.
1977 Spielberg ja Lucas lähtivät lomalle vaimoineen Mauna Kean saarella Hawajille, koska Lucas halusi välttää Tähtien Sodan painostavan ensi-illan. Hän kuuli sen olevan menestys ja kysyi Steveniltä mitä tekisi seuraavaksi. Spielberg sanoi, että haluaisi tehdä seikkailuelokuvan, jossa kierrettäisiin maailmaa. Kertoessaan ettei pääsyt Bondin ohjaajaksi, George kertoi, että henellä oli Stevenille jotain parempaa. Lucas kertoi suunnittelemastaan seikkailijaarkeologista nimeltä Indiana Smith, jonka Lucas oli nimennyt koiransa mukaan. Spielberg innostui ajatuksesta, mutta ei pitänyt hahmon nimestä. Niimpä sen nimeksi Lucas keksi Indiana Jones. Jo silloin Lucas päätti tekevänsä kolme elokuvaa hahmon ympärille ja Steven suostui.

Steven ja George palkkasivat Lawrence Kasdanin käsikirjoittajaksi. Työn alkaessa Spilberg ja Lucas keskustelivat Kasdanin kanssa suunnittelimistaan asioista ja toimintakohtauksista. Monia kohtauksia jouduttiin poistamaan käsikirjoituksesta keston vuoksi esim: Marionin, Belloqin ja Indyn välinen kolmiodraama ja kaivoskärryajelu(jota käytettiin Tuomion temppelissä). Spielberg olisi halunnut tehdä Tohtista kyborgin, jonka toisessa kädessä on liekinheitin, mutta Lucas torjui idean.
Monet studiot hylkäsivät Kadonneen aarteen metsästäjän, koska sen ohjaajana oli Steven, jonka viimeisin elokuva oli tappio. Paramount pictures suostui kuitenkin tähän elokuvan tuottamiseen.

Indyksi haluttiin Tom Selleck, joka kieltäytyi Magnum-sarjan vuoksi. Steven halusi rooliin Harrisonin, mutta Lucas ei pitänyt ideasta, että ohjaaja ja näyttelijä toimisi parivaljakkona kuten Scorsese ja De Niro. Ford suostui luettuaan käsikirjoituksen joka tapauksessa.
Marionin rooliin oli monia hakijoita, mutta Karen Allen sai sen.
Paul Freeman sai Belloqin roolin, vaikka Steven ei tiennyt osasiko hän ranskalaista aksenttia. Danny DeVitoa haluttiin Sallahin rooliin, mutta tämä oli kiireinen, vaikka olisi halunnutkin sen.

Egyptiin sijoittuvat kohtaukset päätettiin kuvata Tunisiassa, joka oli kuvausryhmän kannalta helpompi vaihtoehto, koska sfinksiä tai pyramideja ei tarvinnut näyttää kuvissa.
Kuvausten aikana Tunisiassa ryhmä kohtasi vaikeuksia, kun Harrison Ford kärsi vatsakivusta, ja kohtausta, jossa Indiana Jonesin piti taistella miekkailevaa arabisoturia vastaan, jouduttiin lyhentämään niin, että hän vain ampui tämän. Lisäksi koska elokuvan tapahtumat sijoittuivat 1930-luvulle, kuvausryhmä joutui poistamaan 300 televisioantennia talojen katoilta.
Lisäksi toista kuvausryhmää johtanut Lucas tuli merisairaaksi matkallaan La Rochelleen ja joutui palaamaan takaisin kotiinsa toipumaan. Päästyään vihdoin osallistumaan kuvauksiin Tunisiassa Lucasin iho paloi pahasti auringossa ja hänen kasvonsa turposivat. Spielberg on sanonut Lucasin näyttäneen niin pahalta, että ”kääntämällä kameran ympäri hän olisi voinut kuvata kauhuelokuvan”.
Sielujen kaivo -kohtaukset kuvattiin Englannissa Elstreen studiolla.
Alun perin kaivossa piti olla 500–600 käärmettä lähikuvia varten ja kaukaa kuvattaessa kaivossa olisi käytetty mekaanisia käärmeitä. Spielberg kuitenkin tyrmäsi ehdotuksen ja kuvauspaikalle toimitettiin 6 000 aitoa käärmettä. Indianaa näytellyt Ford on kommentoinut, ettei käärmeiden kanssa työskentely häirinnyt häntä, koska ”se on vain näyttelemistä”.
Kuvausten aikana Ford halusi tehdä itse kaikki stunttinsa, joihin kykeni. Hän suunnitteli usein sijaisnäyttelijänsä Vic Armstrongin kanssa sitä, miten Indiana Jonesin hahmo toimisi erilaisissa tilanteissa.

Elokuvan loppukohtausta, Arkin avaamista, kuvattaessa Spielberg ja Lucas eivät keskittyneet siihen, miten veriseltä kohtaus näyttäisi. Käsikirjoituksessa kohtaus oli kuvattu yksinkertaisesti ja Spielberg saneli kohtauksen kulun. Lucasin mukaan siihen aikaan tuollaisia tehosteita pystyi tekemään kenenkään puuttumatta asiaan.

Tämä on toiseksi paras Indy. Alku oli upea Perun temppelissä ja viidakoissa. Samoin Nepalin vuoristobaari(tosin juomiskohtaus ei sopinut), Kairo ja Taniksen kaivaukset olivat myös mahtavia. Elokuva huononi loppua kohden. Harrison Ford ja Karen Allen ovat loistavia. Samoin Sallahin, Belloqin ja Tohtin hahmot. Kunnon toimintaa, sekä seikkailua. Myöskin kauhua, sotaa, westerniä, komediaa. Loppukohtaus= turhan ällöityksillä mässäilyä(pää räjähtää, kasvot sulaa, pää kutistuu). En pitänyt myöskään että Uskonto ja tollanen yliluonnollinen loppu sekoitetaan yhteen. Se ei sovi Indeihin. Sen kuuluu alla Actionia/Adventuria isolla A:lla!!!!!! Loppukohtauksen takia tämän olisi kuulunut olla K-13 eikä K-11.

Pisteet: rating 80,000

WillFilm2001
Käyttäjä, 2 arvostelua
Arvosteltu: 05.05.2013
Katsottu: Kotona

rating 80,000

Saman kategorian TOP-leffoja

Taistelija
Taistelija arvosana 4,22
Taistelija
Punainen sika
Punainen sika arvosana 3,87
Punainen sika
Oldboy
Oldboy arvosana 4,32
Oldboy
Tähtien sota
Tähtien sota arvosana 4,16
Tähtien sota

Elokuvan tiedot

Kadonneen aarteen metsästäjät
Kadonneen aarteen metsästäjät arvosana 4,20

Kadonneen aarteen metsästäjät (1981)

Alkuperäinen nimi: Raiders of the Lost Ark

Genret:
Toiminta,
Valmistusvuosi:
1981
Pituus:
110 min
Tunnetaan myös nimillä:
Indiana Jones ja kadonneen aarteen metsästäjät
Ohjaajat:
Steven Spielberg
Käsikirjoittajat:
George Lucas, Lawrence Kasdan, Philip Kaufman
Pääosanäyttelijät:
Denholm Elliott, Harrison Ford, John Rhys-Davies, Karen Allen, Paul Freeman, Ronald Lacey, Wolf Kahler
Maat:
USA
Kielet:
englanti, saksa, heprea, espanja, arabia, nepal