Arvostelu

Jokainen dinohyökkäys saa katsojan haukkomaan henkeään.

Vuonna 1993 Spielberg teki 1990-luvun sekä ehkäpä koko uransa parhaimmat elokuvat, Jurassic Park ja Schindlerin lista. Jurassic Park on viihdyttävä nykyajassa tapahtuva dinosaurusseikkailu, josta ei vauhtia puutu.

Partasuinen vanhus, John Hammond, perustaa eräälle saarelle dinosauruspuiston, jonka dinot ovat sammakon DNA:n avulla tehtyjä. Puisto on nyt rakennettu valmiiksi ja se on miehitetty asiansa tuntevalla henkilökunnalla. Nyt John on kutsunut joukon tutkijoita sekä lapsenlapsensa testaamaan teemapuistoa. Hyvin alkanut reissu saa pian traagisen käänteen ja jokaisen saarella olevan ihmisen henki on vaarassa.

Ensimmäinen Jurassic Park se vaan jaksaa iskeä monenkin katsomiskerran jälkeen. Musta huumori ja pinnallinen pohdiskelu maustavat tätä jännityspitoista seikkailupläjäystä juuri sopivasti. Spielberg menee täysillä loppuun asti ilman turhaa satusetä-tyyliä, joka joissain herran elokuvissa alkaa esiin tuppautuessaan jopa ällöttämään. Myös Spielbergin hovisäveltäjä John Williams teki parhaimmat musiikkinsa juuri tähän leffaan ja tunnari on legendaarinen sekä tunnelmallinen.

Viimeksi Tappajahain kohdalla Spielberg on saanut rakennettua tällaista jännitystä kuin mitä hän Jurassic Parkiin on luonut. Jokainen dinohyökkäys saa katsojan haukkomaan henkeään. Käsikirjoitukseen on ujutettu nokkelaa dialogia, jota onnistuneet näyttelijävalinnat luontevasti toistavat. Crichtonin alkuperäisteos on kuulemani mukaan pohdiskelevampi, mutta elokuvan viihdyttävä tyyli kyllä iskee minuun, kun en ole kirjaa vielä läpi selannut. Spielberg sortuu välillä muutamiin helppoihin ratkaisuihin ja kliseisiin, mutta muuten kokonaisuus on loistava.

Näyttelijät hoitavat hommansa kunnialla kotiin, mutta jäävät hieman show'n todellisten tähtien, dinojen, varjoon. Richard Attenborough on sympaattinen papparainen John Hammondina, jonka toisenlainen luonne olisi voinut tehdä elokuvasta täydellisen mestariteoksen, mutta niin kuin jo mainitsin, että ihan hyvä näinkin. Sam Neill totisena työlleen omistautuneena dinotutkijana ja Jeff Goldblum humoristisena kaaosteorikkona ovat loistavia roolisuorituksia. Laura Dern on uskottava naispuolisena dinotutkijana ja kaikkien aikojen paras lapsinäyttelijä Joseph Mazzello tekee dinoista innostuneena pikku-Timinä yhden uransa parhaimmista roolisuorituksista.

Kaiken kaikkiaan Jurassic Park on siis toimivan viihdyttävä seikkailupätkä, jossa palaset ovat kohdallaan ja Spielbergin ohjaus on suorastaan hienoa, vaikka heppu onkin silmissäni aika yliarvostettu ohjaaja.

Pisteet: rating 90,000

Thoke
Tykittäjä, 620 arvostelua
Arvosteltu: 22.04.2006
Katsottu: DVD

rating 90,000
rating 70,000
rating 90,000

Saman kategorian TOP-leffoja

Terminator 2 - Tuomion päivä
Terminator 2 - Tuomion päivä arvosana 4,44
Terminator 2 - Tuomion päivä
Toy Story - Leluelämää
Toy Story - Leluelämää arvosana 3,91
Toy Story - Leluelämää
Taru sormusten herrasta: Kaksi tornia
Taru sormusten herrasta: Kaksi tornia arvosana 4,22
Taru sormusten herrasta: Kaksi tornia
The Revenant
The Revenant arvosana 3,89
The Revenant

Elokuvan tiedot

Jurassic Park
Jurassic Park arvosana 3,98
Genret:
Seikkailu,
Valmistusvuosi:
1993
Pituus:
122 min
Ohjaajat:
Steven Spielberg
Käsikirjoittajat:
David Koepp, Michael Crichton
Pääosanäyttelijät:
Ariana Richards, B. D. Wong, Bob Peck, Jeff Goldblum, Joseph Mazzello, Laura Dern, Martin Ferrero, Richard Attenborough, Sam Neill, Samuel L. Jackson, Wayne Knight
Maat:
USA
Kielet:
englanti, espanja