Arvostelu

Sydämen repimistä, laavaa, norsuja, lapsiorjia, miekkamiehiä, yliluonnolista fantasiaa, kaivos kärryjä ja toinen toistaan eksoottisempia ruokalajeja!

Tuomion temppeli oli toinen Indy-elokuva. Siinä on huomattavasti enemmän väkivaltaa ja erikoistehosteita kuin muissa Indy-elokuvissa. Elokuvassa seikkailija-arkeologi Indiana Jonesin pitää löytää ikivanhat Sankaran kivet Intiasta

Paha Kali-jumalaa palvova tugeeni-kultti on varastanut pienen intialaiskylän pyhän kiven ja Indyn pitä hakea se takaisin Pankotin palatsista. Kultti on myös vienyt kaikki kylän lapset orjiksi kaivamaan timantteja ja puuttuvia kahta Sankaran kiveä palatsin katakombeista. Elokuva sijoittuu vuoteen 1935, eli kronologisesti vuotta ennen Kadonneen aarteen metsästäjiä.

Elokuvan ilmestyessä ei ollut vielä mitään välimuotoa Yhdysvaltojen ikärajajärjestelmän PG- ja R-ikärajojen välillä. Elokuva ei sopinut oikein kumpaankaan, joten päätettiin luoda täysin uusi ikäraja PG-13. Britannian elokuvatarkastamo sensuroi elokuvasta 25 kohtaa pois, muun muassa sydämen irti repimisen ja Short Roundin ruoskimisen. Samat kohdat on sensuroitu kaikista elokuvan brittiversioista, mukaan lukien TV-esitykset ja VHS- sekä DVD-julkaisut.

Koska elokuvaa markkinoitiin voimakkaasti aikoinaan, se on jäänyt monelle mieleen vahvasti. Siksi silloin kun puhutaan Indiana Jonesista, tulee esille viidakko, riippusilta, kaivoskärryt ja piikkihuone. Myös muinaiset temppelit ja niiden ansat ovat jääneet mieleen Kadonneen aarteen metsästäjien alusta Perun viidakoissa.

Vaikka kriitikot haukkuivat elokuvan lyttyyn, se tuotti silti USA:ssa lähes 180 miljoonaa dollaria (nykyrahassa yli 350 miljoonaa) ja yli 330 miljoonaa dollaria koko maailmassa. Suomessa elokuva keräsi 401 000 katsojaa.

Alku on henkeäsalpaava toimintakohtaus Shanghailaisessa Club Obi Van nimisessä yöravintolassa. Takaa-ajo ja sitä seuraava lentokoneesta kumiveneellä hyppy Himalajan lumeen, joka kuljettaa Indymme seuralaisineen Intiaan. Norsuilla ratsastaminen viidakon halki, palatsin ruokapöytä täynnä toinen toistaan eksoottisempia ruokia ja piikkihuone. Temppelin sydämenrepimistä, laavaa ja kaikkeen loppuun huipentuvaa kaivoskärryajelua, kuin huvipuistossa, sekä mainio alligaattoreita vilisevä riippusiltakohtaus

Willie ei ollut läheskään niin ärsyttävä kuin väitetään. Short Round oli kiva ja rohkea ´pikku Indy`. Indy itse oli tässä seikkailussa kaikista sankerein. Hän ei vie aarretta temppelistä museoon, vaan hän antaa sen kylälle. Hän vapauttaa lapset ja pieksee roistot. Kolmanneksi paras Indiana Jones.
Elokuva meni kolmannessa genressään fantasiaksi, mutta ei kauhuksi niinkuin moni väittää. Ehdottamasti synkin ja ahdistavin Indy.

Pisteet: rating 80,000

WillFilm2001
Käyttäjä, 2 arvostelua
Arvosteltu: 11.05.2013
Katsottu: Kotona

Nostalginen ja täydellinen seikkailuelokuva päihittää sarjan muut osat.

Nostalginen ja täydellinen seikkailuelokuva päihittää sarjan muut osat.

James_Bond 12.05.2012

rating 100,000

Roima pettymys.

 

vomppa 27.12.2008

rating 30,000

Saman kategorian TOP-leffoja

Taru sormusten herrasta: Kaksi tornia
Taru sormusten herrasta: Kaksi tornia arvosana 4,21
Taru sormusten herrasta: Kaksi tornia
Terminator 2 - Tuomion päivä
Terminator 2 - Tuomion päivä arvosana 4,44
Terminator 2 - Tuomion päivä
Rocky
Rocky arvosana 4,17
Rocky
Inception
Inception arvosana 4,14
Inception

Elokuvan tiedot

Indiana Jones ja tuomion temppeli
Indiana Jones ja tuomion temppeli arvosana 3,58

Indiana Jones ja tuomion temppeli (1984)

Alkuperäinen nimi: Indiana Jones and the Temple of Doom

Genret:
Toiminta,
Valmistusvuosi:
1984
Pituus:
118 min
Ohjaajat:
Steven Spielberg
Käsikirjoittajat:
George Lucas, Gloria Katz, Willard Huyck
Pääosanäyttelijät:
Amrish Puri, Harrison Ford, Kate Capshaw, Ke Huy Quan, Philip Stone (I), Roshan Seth
Maat:
USA
Kielet:
englanti, sinhali