Arvostelu

Indiana Jones ja ufojen salaisuus

Vuonna 1981 ilmestynyt Kadonneen aarteen metsästäjät on vahva ykkönen seikkailuelokuvista ja poiki kaksi jatko-osaa. Kolmen vuoden päästä sai ensi-iltansa ensimmäinen jatko-osa, joka sai nimekseen Indiana Jones ja tuomion temppeli. Kolmas osa on vuonna 1989 ilmestynyt Indiana Jones ja viimeinen ristiretki, joka muokkasi Indyistä unohtumattoman klassikko kolmikon. No, se neljäskin oli siis nähtävästi pakko vääntää ja yli kymmenen vuotta sitä suunniteltiin. Indiana Jones ja kristallokallon valtakunta on sarjansa huonoin ja hieman keskinkertaisen alapuolella.

Neuvostoliittolaiset agentit ja nuori moottoripyöräilijä vetävät kaikkien aikojen seikkailijan Indiana Jonesin uuteen seikkailuun, jonka tarkoituksena on nähdä kuka ratkaisee kristallokallon ja alieneiden salaisuudet ensimmäisenä.

Täytyy kyllä sellainen juttu myöntää, että Harrison Ford vetää edelleen mahtavasti. Ford oli tätä tehtäessä jo 65-vuotias, mutta onnistuu silti omalta osaltaan täydellisesti ja ei suostu jäämään vanhuutensa takia yhtään varjoon. Hän on leffan ainoa ja oikea tähti ja näin on aina Indyissä ollut. Piste. Oli hyvä idea tuoda Karen Allen takaisin sarjaan, mutta hän ei vain ole sitä mitä oli aikoinaan. Michael Bayn Transformereista tuttu Shia LaBeouf ei häirinnyt kovinkaan paljon ensimmäisessä Transformerissa, joka on oikeastaan aika toimiva pläjäys. Mutta se, että hänet tungetaan yhteen suosikkielokuvasarjoistani ei käy päinsä. LaBeouf ei osaa näytellä ja on siinä ärsyttävyyden rajamailla. Ihme, kun eivät suoraan laittaneet Indyn poikaa näyttelemään Adam Sandleria... Okei. Se oli ajattelematon vitsi ja pyydän anteeksi. Leffan pahista näyttelee Cate Blanchett, joka omasta mielestäni suoriutuu ihan hyvin. Edelleen suosikeikseni pahiksista nuosee Major Arnold Toht ja Mola Ram, mutta Irana Spalko ei hirveän kauas putoa.

Suurin ongelma on käsikirjoitus. Alienit juonessa lähtevät jossain vaiheessa lapasesta ja tuhoavat maukkaan seikkailuelokuvan tunnelmaa. Indiana Joneseissa on yleensä ollut mukana uskonnollisia esineitä, mutta nyt saammekin nähdä kadonneen ufon metsästyksen. Mukana on myös vahva George Lucasin päätösvalta, koska periaatteessa voisi sanoa Indylle tapahtuneen se, mikä tapahtui Star Warsille aiemmin. Lopussa mukana on aivan liian paljon erikoistehosteita. Tärkeä ydinasia on seikkailufiilis, joka onkin hoidettu hienosti. Alku on toteutettu lupaavasti, jonka takia on harmi, että Jonesin comebackin hyvät ainekset tuhlataan.

Disneyn ostettua LucasFilmin 2012, alkoi Disney suunnittelemaan uusia Star Warseja, jotka ovat osittain olleet hyviä, mutta silti rahastukselta tuntuvilta. En ole ollut itsekkään ihan varma, että ovatko nämä uudet Tähtien sodat alkuperäisille uskollisia ja onko niissä kenties liikaa CGI:ta. Ja nyt, kun Disney on saanut Tähtien sodat liikkeelle, voimme vain odottaa milloin valkokankaille astelee jälleen ikoninen arkeologi. Kenties joku uusi näyttelijä ottaa Harrison Fordin suuret saappaat jalkaan (tässä tapauksessa suuren hatun) tai sitten lähellä jo 80 vuotta oleva Ford tulee vielä viimeisen kerran sinetöimään unohtumattoman klassikkohahmonsa osoittamalla, että hän on paras. Ken tietää. Ja en tarkoita Barbiesta tuttua Keniä.

Pisteet: rating 50,000

Leffa Timppa
Käyttäjä, 116 arvostelua
Arvosteltu: 18.03.2018
Katsottu: Kotona

Saman kategorian TOP-leffoja

Lupin III: Cagliostron linna
Lupin III: Cagliostron linna arvosana 3,84
Lupin III: Cagliostron linna
Kenraali
Kenraali arvosana 4,09
Kenraali
Fight Club
Fight Club arvosana 4,21
Fight Club
Kyttäyskeikka
Kyttäyskeikka arvosana 3,69
Kyttäyskeikka

Elokuvan tiedot

Indiana Jones ja kristallikallon valtakunta
Indiana Jones ja kristallikallon valtakunta arvosana 2,96

Indiana Jones ja kristallikallon valtakunta (2008)

Alkuperäinen nimi: Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull

Genret:
Toiminta,
Valmistusvuosi:
2008
Pituus:
125 min
Ohjaajat:
Steven Spielberg
Käsikirjoittajat:
David Koepp, George Lucas, Jeff Nathanson
Pääosanäyttelijät:
Cate Blanchett, Harrison Ford, John Hurt, Karen Allen, Shia LaBeouf
Maat:
USA
Kielet:
englanti, saksa, venäjä