Arvostelu

Suurella tunteella tehty seikkailuelokuva, yhdelle aikamme suurimmista sankareista.

Hän on etsinyt liiton arkkia (joka nähdään tässä alussa varastossa) natsit perässään, hän on on pelastanut pienen siviilisaation kadotukselta ja hän on etsinyt mystistä Graalin maljaa yhdessä isänsä kanssa. Hän on päältä päin Harrison Fordin näköinen mies, mutta hän on Indiana Jones ja hän on palannut 19-vuoden tauon jälkeen seikkailun pariin, yhdessä konkareiden Steven Spielbergin ja George Lucasin avustamana. Jo muutaman vuoden kohuttu "tulee, ei tule, kässäri ei kelpaa, kelpaa sittenkin" uusin Indiana Jones saattaa sankarin 1950-Luvulle Spielbergille ennenkin käsikirjoituksia tehneen David Koeppin (Maailmojen Sota, Jurassic Park) kirjoittaman tarinan George Lucasin idean pohjalta.

Siinä missä viime vuoden Bruce Willisin-John McClane ja alkuvuoden Sylvester Stallonen-Rambo näkivät päivänvalon semi-onnistuneissa jatko-osissa jatkaa Harrison Ford uudella Indiana Jones elokuvalla samalla radalla. Monessakin arvostelussa parhaimmaksi (ja sitä onkin) seikkalu-elokuvaksi kehuttu ja äänestetty Kadonneen Aarteen Metsäsästäjät esitteli seikkalija/professori/argeologi Indiana Jonesin, joka nyt jatkaa uudella seikkailulla Kristallikallon Valtakunta, joka ei pääse ensimmäisen osan tasolle, mutta jatkaa kahden jatko-osan viitoittamalla polulla suhteellisen onnistuneesti ja antaa reippaan annoksen sitä perus Indiana Jones -viihdettä, jota tästä hakemaan mennäänkin.

Vanhan Paramount-logon tulessa esiin ja kun hattu lentää varjossa silhuettinä näkyvälle miehelle alkaa taustalla soida John Williamsin-mainio tunnari.

Tapahtumat käynnistyvät vuonna 1957. Indy (Ford) löytää itsensä ja ystävänsä Macin (Winstone) keskeltä Nevadaa sijaitsevalta asevarastolta, jossa kiero neuvostoagentti Irina Spalko (Blanchett) pakottaa Jonesin löytämään heille jotain tärkeää. Jonesin onnistuessa pakenemaan häntä aletaan epäillä KGB:stä ja lopulta hän päättää poistua maasta, kunnes törmää nuorukaiseen Mutt Williamsiin (LaBeouf), jolla on tietoa eräästä kaapatusta professorista Oxista (Hurt), joka huhujen mukaan on löytänyt mystisen Akatorin kristallikallon. Pian on Indy ja Mutt matkalla Peruun perässään Spalkon johtama sotilasryhmä ja sitten päästään käsiksi taattuun Indiana Jones seikkailuun.

Ei Kristallikallon Valtakunnalla mitään elokuvamaailmaa todellakaan mullisteta, mutta peruskonkarit ovat jälleen asian ytimessä tehtailemassa sitä mitä seikkailuksi kutsutaan. Spielberg on siirtänyt Indiana Jonesin natsien-ajalta suoraan kylmän sodan keskelle 1950-luvulle ja näin Spielberg antaa "Venäjälle" pahuuden kasvot elokuvassaan. Uusin Indiana Jones on visuaalisesti juuri sitä mitä Spielbergin poppoolta voikin odottaa ja on mukaan saatu vanhan kaartin stunttejakin hoitamaan toimintakohtauksia, eikä pelkkiä Cgi-efektejä. Kristallikallon Valtakunnan tarina on yhtä lapsellinen kuin aijemmissakin Indyissä, mutta sehän toimii ja kuuluu tietenkin asiaan. Vauhdikkaalla introlla käynnistyvä (kuten ennenkin) elokuva ei pysähdy hetkeksikään, vaan tässä mennään maaliin reipasta tahtia Indiana Jonesin johdolla, johon kuuluvat perus takaa-ajot, salakirjoitukset, räjähdykset, one-linerit ja tietenkin muutama ikävämpi hyönteinen.

Harrison Ford on elementissään Indyn roolissa ja ruoska heiluu jälleen ja hattu pysyy päässä hyvin 65-vuotiaalla äijällä. Ray Winstone irrottelee kunnolla Indyn omahyväisen ystävän Macin roolissa. Cate Blanchett tuo pienen piristyksen pahiksen roolissa aikoja sitten rehellisyyden romukoppaan heittäneenä agenttina. Kovassa nousussa oleva Shia LaBeouf jatkaa hyvällä linjalla Indyn ryhmään liittyvänä nourukaisena ja on toimiva sidekick. Ensimmäisestä Indystä tuttu Karen Allen pysyy myös hyvin mukana menossa. Konkarit Jim Broadbent ja John Hurt tekevät myös toimivva työtä pienemmissä rooleissa. Andrew "Whismaster" Divoff käy piipahtamssa elokuvassa yhtenä Spalkon ryhmän sotilaista.

Kokonaisuutena Kristallikallon Valtakunta on pienistä moitteista ja varsinkin tökeröstä tieteiselokuvan puolelle ampuvasta-loppuhuipentumasta huolimatta suurella tunteella tehty seikkailuelokuva, yhdelle aikamme suurimmista sankareista. Aitoa popcorn-viihdettä parhaimillaan Indiana Jonesin seurassa, kunhan muistaa pysäyttää ajatukset teatteriin mentäessä.

Pisteet: rating 70,000

andy
Tähtääjä, 491 arvostelua
Arvosteltu: 25.05.2008
Katsottu: Teatterissa

Muita lähipäivinä telkusta tulevia leffoja

Ehdottomasti, ehkä
Ehdottomasti, ehkä arvosana 3,11
Ehdottomasti, ehkä
The Boss Baby
The Boss Baby arvosana 2,81
The Boss Baby
Coco
Coco arvosana 3,83
Coco
Neiti Marple: Lomahotellin murhat
Neiti Marple: Lomahotellin murhat arvosana 2,00
Neiti Marple: Lomahotellin murhat

Elokuvan tiedot

Indiana Jones ja kristallikallon valtakunta
Indiana Jones ja kristallikallon valtakunta arvosana 2,96

Indiana Jones ja kristallikallon valtakunta (2008)

Alkuperäinen nimi: Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull

Genret:
Toiminta,
Valmistusvuosi:
2008
Pituus:
125 min
Ohjaajat:
Steven Spielberg
Käsikirjoittajat:
David Koepp, George Lucas, Jeff Nathanson
Pääosanäyttelijät:
Cate Blanchett, Harrison Ford, John Hurt, Karen Allen, Shia LaBeouf
Maat:
USA
Kielet:
englanti, saksa, venäjä