Arvostelu

Lapsuuden turvallisia muistoja ja groteskia kauhufantasiaa.

Ikiuninalle on suomalaisen B-elokuvaspesisialisti Artturi Rosténin uusi kauhulyhäri, joka sai ensi iltansa vuoden 2019 Night Visionsissa. Turun Kino Dianassa se näytettiin Dolemiten alkukuvana aikaleimasta ilmikäyvänä päivämääränä.

Rosténin aiempaan ohjaustyöhön, kiihkeätempoista kasaritoimintaa ja visvaisia erikoistehosteita yhdistelleeseen The Defiler - Häpäisijään verrattuna Ikiuninalle on vähemmän megalomaaninen mutta samalla kokeellisempi ja vekkulimpi. Lähtökohdiltaan kiinnostava lyhäri rakentuu vanhojen kotimaisten lastenohjelmien tapaan sarjalle vesivärimaalauksia, kertojaäänen runoillessa päälle tarinaa Remu-pojasta ja tämän unilelusta. Nalle tuskastuu Remun kuorsaamiseen ja päättää ratkaista metelöintiongelman lopullisesti.

Monille indie-tuotannoille tyypillisesti juttu lähtee loppua kohden lapasesta, ihan kuin tekijät häpeilisivät ideaansa ja yrittäisivät silmäniskujen avulla varmistaa selustansa – vitsihän tämä vain oli. Lähikuvaan pääsee esimerkiksi Remu-pojan kovana pönöttävä (pyjamanhousujen verhoama) pippeli. Kieli keskellä suuta toteutettuna Ikiuninalle olisi toiminut hienovaraisena absurdin komedian ja kauhufantasian yhdistelmänä, nyt se jää nopeasti eskaloituvaksi yhden idean ihmeeksi, eikä lopun gore-iloittelu sitä pelasta.

Nostan kuitenkin hattua vanhojen lastenanimaatioiden tunnelman oivallisesti tavoittavasta alusta, kertojaäänen todella napakasta riimittelystä sekä sinänsä nerokkaasta ajatuksesta kertoa maagisen realismin rajoja kolkutteleva kauhutarina turvallisten lapsuusmuistojen kuvaston kautta. Lopputekstit mainitsevat kyseessä olevan ”ensimmäisen osan”, eli jatkoa lienee luvassa.

Pisteet: rating 40,000

Miihkali
Tykittäjä, 174 arvostelua
Arvosteltu: 23.01.2020
Katsottu: Teatterissa

Saman kategorian TOP-leffoja

Milanon ihme
Milanon ihme arvosana 3,93
Milanon ihme
Nykyaika
Nykyaika arvosana 4,18
Nykyaika
Arvottomat
Arvottomat arvosana 3,84
Arvottomat
Hullu Pierrot
Hullu Pierrot arvosana 3,75
Hullu Pierrot

Elokuvan tiedot

Ikiuninalle
Ikiuninalle arvosana 3,25
Genret:
Komedia,
Valmistusvuosi:
2019
Pituus:
5 min
Tunnetaan myös nimillä:
Sleepy Bear's Lullabye-bye
Ohjaajat:
Artturi Rostén
Käsikirjoittajat:
Mikko Peltotupa
Pääosanäyttelijät:
Mies Mikkonen
Maat:
Suomi
Kielet:
suomi