Arvostelu

Melkein kuin afrikkalaisten oma Schindlerin lista.

Afrikan tapahtumat ovat aina olleet melko taka-alalla. Tavalliset ihmiset eivät yleensä tiedä alueen sodista muuta kuin sen, mitä kerrotaan uutisvälineissä eli eivät paljon mitään. Muun muassa Ruandassa 1994 hutujen järjestämä tutsien kansanmurha ei saanut kovinkaan paljon huomiotta, mutta kun se oli ohi, niin tapahtuma unohdettiin melko pian. Terry George, joka oli muun muassa käsikirjoittamassa Hart’s Waria, ohjasi käsiteltävänä olevan Hotelli Ruandan muistutukseksi tästä tapahtumasta. Elokuva näyttää myös kuinka piittaamaton muu maailma on Afrikkaa kohtaa.

Hotelli Ruandaa on verrattu paljon Schindlerin listaan, eikä aivan syyttä. Hotelli Ruanda kertoo koruttomasti Ruandassa vuonna 1994 tapahtuneesta tutsien kansanmurhasta. Kuvaus on lähes yhtä rankkaa kuin Schindlerin listassa. Tämä leffa kuvaa hotellinomistaja Paul Rusesabaginan (Don Cheadle) yrityksiä suojella yli tuhatta tutsipakolaista hutujen militanteilta. Eikä muu maailma pahemmin ole kiinnostunut tapahtumasta. Muun muassa YK:n rauhanturvaajia kielletään sotkeutumasta asiaan ja heitä jopa kehotetaan vetäytymään Ruandasta.

Hotelli Ruanda kuvaa hyvin Ruandassa tapahtunutta kansanmurhaa. Hutujen raakuus tutseja kohtaan tulee hyvin esille. Tutseja teurastetaan ikään kuin he olisivat tuhoeläimiä. Eikä elokuva unohda myöskään sitä, kuinka piittaamaton muu maailma on tilanteesta. YK:n sotilaat eivät saa puuttua tilanteeseen ja heidät vedetään pois. YK:n paikallinen komentaja eversti Oliver (Nick Nolte) haluasi auttaa, mutta hän ei voi eikä saa auttaa. Ketään ei yksinkertaisesti kiinnosta Ruandan tapahtumat.

Myöskin näyttelijäpuoli tekee vakuuttavaa työtä. Don Cheadle tekee hyvää työtä Hotellin johtajana. Hän saa hahmonsa kaikki tunteet hyvin esille. Myös Nick Nolte saa tuotua hyvin esille hahmonsa avuttomuuden kansanmurhan edessä. Myöskin muut näyttelijät tekevät vahvaa roolityötä.

Pisteet: rating 100,000

Ville
Tähtääjä, 492 arvostelua
Arvosteltu: 29.12.2005
Katsottu: DVD

Saman kategorian TOP-leffoja

Kaupungin valot
Kaupungin valot arvosana 4,11
Kaupungin valot
Kummisetä osa II
Kummisetä osa II arvosana 4,29
Kummisetä osa II
Possession
Possession arvosana 3,86
Possession
Trainspotting
Trainspotting arvosana 4,03
Trainspotting

Elokuvan tiedot

Hotelli Ruanda
Hotelli Ruanda arvosana 3,92

Hotelli Ruanda (2004)

Alkuperäinen nimi: Hotel Rwanda

Genret:
Draama,
Valmistusvuosi:
2004
Pituus:
121 min
K15
Ohjaajat:
Terry George
Käsikirjoittajat:
Keir Pearson, Terry George
Pääosanäyttelijät:
Don Cheadle, Jean Reno, Joaquin Phoenix, Nick Nolte, Sophie Okonedo
Maat:
Iso-Britannia, Italia, Etelä-Afrikka
Kielet:
englanti, ranska