Arvostelu

Hyvien elokuvien ystäville, historiasta kiinnostuneille sekä yleissivistystä haluaville.

Hotelli Ruanda kertoo tosi tarinan Des Mille Collines-hotellin johtajasta, Paul Rusesabaginasta (Don Cheadle), joka pelasti yhteensä 1 268 tutsin ja hutun hengen Ruandan kansanmurhan aikaan vuoden 1994 kesällä. Länsimaat sulkivat silmänsä tältä tragedialta ja YK:kin lähetti Ruandaan vaivaiset 300 miestä, jotka eivät saaneet edes ampua. Ihmiset kohauttelivat olkiaan eivätkä välittäneet..

Elokuvan alussa Paul on täynnä länsimaista materialismia ja elämän tapoja, jossa kuubalaisella sikarilla mitataan valtaa ja tyylikkyyttä. Hän päättää pitää huolta vain perheestään, työpaikastaan ja asiakkaistaan, vaikka ympärillä oleva ihmiskunta "oireilee" pahemman kerran. Yhtenä iltana Paul ja hänen vaimonsa Tatiana (Sophie Okonedo) heräävät kadulla tapahtuvaan toimintaan niin karu totuus alkaa syntyä Paulin ja hänen perheensä ympärille. Ja heti seuraavana päivänä kauhut pääsevät valloilleen. Paul saa lahjottua poliisit viemään hänet perheineen ja muutamia naapureita turvaan hotelliinsa, joka toimii jonkin aikaa turvapaikkana, kunnes länsimaat päättävät viedä omansa takaisin kotimaihinsa ja Paul sekä huteista ja tutseista koostuvat ihmiset saavat pärjätä omin nokkineen.

Terry George ohjaa elokuvan kulkua varmasti sekä vakaasti. Hän on myös käsikirjoittanut elokuvan yhdessä Keir Pearsonin kanssa ja sekin toimii moitteettomasti.

Don Cheadle elokuvan pääosassa yllätti minut täysin. Hän näytteli Paulia sellaisella tunteella ja vähäeleisyydellä, että. Tähän asti hän on näytellyt mm. elokuvissa Traffic, Rush Hour 2, Salasana Swordfish, mutta uskon, että tämän jälkeen häntä tullaan näkemään vakavemmissakin rooleissa. Sivurooleissa nähdään mm. Nick Nolte, joka vetää hyvän roolityön karheana YK-kenraalina, joka purkaessaan pahaa mieltä hotellinjohtajalle sanoo: "Niiden mielestä sinä olet sontaa. Et ole edes nekru. Olet afrikkalainen." Joaquin Phoenix on länsimaalainen toimittaja, joka on paikalla todistamassa kauheuksia. Hän sanoi Paulille: "Jos ihmiset näkevät tämän videon, he sanovat 'Herran Jumala, tuo on kauheaa', ja sitten jatkavat illallisiaan." Ranskalainen Jean Reno nähdään hotellin belgialaisena omistajana, joka yrittää parhaansa mukaan auttaa Paulia ja muita ihmisiä hotellilla. Mutta silti näistä kaikista hyvistä näyttelijöistä parhaimman roolin vetää Sophie Okonedo, Paulin tuskan vääristämillä ja itkuisilla puheillaan roolistaan Don Cheadlen tapaan Oscar-ehdokkuuden ja olisi sen kyllä ansainnut samoin Cheadle (vähättelemättä yhtään Jamie Foxxin ja Cate Blanchetin rooleja).

Elokuvan musiikki on täydellistä elokuvan tunnelmaan ja toimii oikeissa kohdissa. Paul Rusesabagina oli Ruandan Schindler, joka käsittelee aika ajoin samaa aihetta. Hyvien elokuvien ystäville, historiasta kiinnostuneiden sekä yleissivistystä haluaville Hotelli Ruanda on oivallinen valinta. Ja nyt ei muuta kuin odottelemaan DVD:tä.

nimimerkki: Mara

Pisteet: rating 100,000

Mara
Käyttäjä, 28 arvostelua
Arvosteltu: 18.06.2005
Katsottu: Teatterissa

Saman kategorian TOP-leffoja

Unelmien sielunmessu
Unelmien sielunmessu arvosana 4,47
Unelmien sielunmessu
Kurjet lentävät
Kurjet lentävät arvosana 4,18
Kurjet lentävät
Ugetsu - kalpean kuun tarinoita
Ugetsu - kalpean kuun tarinoita arvosana 4,02
Ugetsu - kalpean kuun tarinoita
Possession
Possession arvosana 3,86
Possession

Elokuvan tiedot

Hotelli Ruanda
Hotelli Ruanda arvosana 3,92

Hotelli Ruanda (2004)

Alkuperäinen nimi: Hotel Rwanda

Genret:
Draama,
Valmistusvuosi:
2004
Pituus:
121 min
K15
Ohjaajat:
Terry George
Käsikirjoittajat:
Keir Pearson, Terry George
Pääosanäyttelijät:
Don Cheadle, Jean Reno, Joaquin Phoenix, Nick Nolte, Sophie Okonedo
Maat:
Iso-Britannia, Italia, Etelä-Afrikka
Kielet:
englanti, ranska