Arvostelu

Edes Jason Statham ja James Franco eivät pysty pelastamaan elokuvaa ohuen ja ennalta-arvattavan juonen aiheuttamasta pinteestä

Jason Statham on yksi toimintatähtien eliittiin kuuluvista näyttelijöistä ja hänestä on povailtu seuraavaa huippunimeä, sillä vaikka pappaosasto jaksaa vielä kiitettävästi heilua, tarvitsee toimintagenre myös uudempaa verta. Toki Stathamkaan ei mikään nuori enää ole, mutta mieheltä löytyy tarpeeksi karismaa ja kokemusta todellisen tähden rooliin. Valitettavasti mies ei vielä ole täyttä potentiaaliaan saavuttanut, sillä vaikka Statham on tehnyt elokuvia varsin mukavaan tahtiin, ei todellista huippujulkaisua olla vielä nähty. Tätä huippujulkaisun titteliä tavoittelee myös Stathamin uusin toimintarymistely Homefront, jonka käsikirjoituksen on naputellut Sylvester Stallone. Elokuva perustuu Chuck Loganin samannimiseen kirjaan ja mies on kynäillyt muitakin Phil Brokerin seikkailuista kertovia teoksia, joten mahdollista on, että Phil Broker seikkailee myös valkokankaalla uudemmankin kerran. Homefrontin ohjauksesta vastaa Gary Fleder, joka muistetaan muun muassa Kiss the Girls ja Runaway Jury trillereistä.

Phil Broker (Jason Statham) on entinen huumepoliisi, joka viettää rauhallista perhe-elämää pienessä kaupungissa tyttärensä Maddyn (Izabela Vidovic) kanssa. Aikaisemmin Broker toimi huumepoliisina ja pääsi soluttautumaan huumebisneksiä pyörittävään moottoripyöräjengiin, aina johtajan, Danny T:n (Chuck Zito) lähipiiriin saakka. Pidätys menee kuitenkin pieleen ja Danny T:n poika saa surmansa. Jengijohtaja tietenkin vannoo kostoa, mutta Phil Brokerin tiedot salataan ja mies vetäytyy pikkukylään viettämään idyllistä perhe-elämää nuoren tyttärensä kanssa. Asiat menevät kuitenkin pieleen, kun Maddy joutuu tappeluun koulussa ja antaa selkään kiusaajapojalle. Pojan perhe ei ota asiaa kovinkaan hyvin ja perheen huumekoukussa oleva äiti, Cassie Bodine (Kate Bosworth), ottaa asiakseen kostaa Brokerille, varsinkin kun Broker vielä kouluttaa perheen isää parkkipaikalla. Punaniskaperheen ylpeyttä on loukattu ja se täytyy kostaa!

Mukaan kuvioon sotkeutuu myös Cassien veli Gator Bodine (James Franco), joka pyörittää paikallisen lainvalvonnan suostumuksella huumebisnestä. Pikkukylän huumekauppa ei varsinaisesti ole kovin kannattavaa ja Gator haaveileekin siirtymistä isompiin bisneksiin naisystävänsä Sherylin (Winona Ryder) kanssa. Mahdollisuus tähän aukeaa, kun Gator onnistuu löytämään tietoa Brokerin menneisyydestä ja suhteesta moottoripyöräjengiin ja Danny T:n pojan kuolemaan. Phil Brokerin haave rauhallisesta perhe-elämästä päättyy, kun tieto päätyy myös Danny T:n korviin.

Homefront on keskitason toimintatrilleri, eikä edes Statham ja Franco pysty elokuvaa pelastamaan. Elokuvan perusjuoni on aivan liian tuttu ja yksinkertainen, ja katsoja tietääkin melko tarkasti, miten elokuvassa tulee käymään. Käsikirjoituksen kynäillyt Stallone ei ole pystynyt ihmeisiin käsikirjoituksen suhteen, eikä asiaa auta yhtään ohjaajan kokemattomuus toimintaelokuvien osalta. Elokuvaan oltaisiin ehdottomasti tarvittu osaava ja luova ohjaaja, jotta elokuvan ohut ja arvattava juoni oltaisiin pystytty paikkaamaan muuten. Tästä hyvänä esimerkkinä mainittakoon Isaac Florentine, joka teki todella hyvää jälkeä Scott Adkinsin tähdittämässä Ninja: Shadow of a Tear elokuvassa, jonka toimintakohtaukset olivat tyylikkäitä ja väkivaltaisia ja nostivat elokuvan tasoa selkeästi. Homefrontissa taistelukohtauksia on toki, mutta useassa kohtauksessa ohjaus ei ole tarpeeksi tasokasta, jotta homma toimisi oikeasti hyvin. Hyvä toimintakohtaus vaatii tasokkaan näyttelijän, kuten Stathamin, mutta myös vähintään yhtä tasokkaan ohjaajan, sillä muuten taistelukohtauksista tulee helposti sekavia, kuten osittain Homefrontissakin.

Homefront ei myöskään missään vaiheessa pysty nostattamaan jännitystä katsojassa, vaan elokuva on melko tasapaksu. Elokuva on vielä rakennettu niin, että turpaanvetoa tulee tietyin väliajoin. Välillä isä ja tytär ratsastelevat niityllä ja elämä hymyilee, jonka jälkeen pistetäänkin pahiksia turpaan oikein kunnolla. Hahmoja elokuvassa riittää, mutta suurin osa jää niin vähälle ruutuajalle, että katsoja kerkeää jo unohtaa heidän olemassaolon. Harmi, sillä muutama hahmo olisi voinut olla oikeasti mielenkiintoinen, jos vain hahmojen kirjoittamiseen ja tarinoihin oltaisiin kiinnitetty huomiota edes hieman. Nyt esimerkiksi Bodinen sekopääperheen tarina menee melko lailla hukkaan.

Jason Statham hoitaa homman jälleen suvereenisti, joskaan mies ei ehkä ole elementissään idyllistä perhe-elämää viettävänä isänä. Statham laittaa porukkaa turpaan jälleen vakuuttavasti ja hallitsee hommansa rautaisella varmuudella. James Franco tuo elokuvaan loistavasti lisää mielenkiintoa ja on Stathamin ohella elokuvan kantavia voimia. Franco on sopivan niljakas ja mielipuolisen näköinen ollakseen vakuuttava huumeita käyttävänä pikkurikollisena. Kate Bosworth tekee myös todella hienon roolisuorituksen huumeaddiktina punaniskaäitinä, joka saa helposti katsojan vihat niskaansa. Winona Ryder tukee hyvin Francon hahmoa, ollen takapiruna miehen laajentumishaaveessa. Nuori Izabela Vidovic tekee myös varsin pätevän suorituksen ja hänen tulevaisuutensa vaikuttaa varsin lupaavalta.

Homefront jää valitettavasti keskitason toimintatrilleriksi. Hyvät näyttelijäsuoritukset pelastavat paljon, mutta ohut juoni ja ohjauksessa tehdyt virheet ovat liian suuria, jotta elokuva pystyisi olemaan muuta kuin kertaviihdettä. Homefront kannattaa silti katsoa, sillä se viihdyttää hyvin kestonsa ajan ja Statham pistää porukkaa pataan jälleen hienosti. Mitään mullistavaa elokuvalta ei kannata odottaa, mutta pienen toimintanälän täyttäjänä se toimii varsin hyvin.

Pisteet: rating 70,000

Secreterial
Käyttäjä, 78 arvostelua
Arvosteltu: 15.02.2014
Katsottu: Teatterissa

Saman kategorian TOP-leffoja

Seitsemän
Seitsemän arvosana 4,19
Seitsemän
City of God
City of God arvosana 4,26
City of God
Kummisetä osa II
Kummisetä osa II arvosana 4,29
Kummisetä osa II
Taksikuski
Taksikuski arvosana 4,11
Taksikuski

Elokuvan tiedot

Homefront
Homefront arvosana 3,20
Genret:
Toiminta,
Valmistusvuosi:
2013
Pituus:
100 min
Ohjaajat:
Gary Fleder
Käsikirjoittajat:
Sylvester Stallone
Pääosanäyttelijät:
Clancy Brown, James Franco, Jason Statham, Kate Bosworth, Rachelle Lefevre, Winona Ryder
Maat:
USA
Kielet:
englanti