Arvostelu

Täyttä toimintaa ja tunnelmaa.

Los Angelesin kaduilla tapahtuu arvokuljetuksen ryöstö. Arvopapereiden lisäksi vartijoiden henget viedään. Kuivakka ja tarvittaessa kovaotteinen Vincent Hanna (Pacino) tutkii juttua ja alkaa jäljittää hyvin ammattitaitoista rikolliskoplaa, jonka aivoina toimii kuivakka ja tarvittaessa kovaotteinen Neil McCauley (De Niro). Armoton takaa-ajo alkaa ja päättyy vasta toisen paetessa tai hävitessä kentältä.

Michael Mannin ammattitaitoisesti ohjaama Heat - ajojahti on täyttä toimintaa ja tunnelmaa. Juonikuvio onnistuneine ryöstöineen, seuraavan ryöstön estämisineen, poliisin perheongelmineen ja toimintakohtauksineen on lukemattomissa poliisisarjoissa käytetty kaava. Mannin itsensä kynäilemä asiallinen käsikirjoitus vain venyttää tunnin TV-jakson melkein kolme tuntia pitkäksi draamaksi täynnä oikeasti kiinnostavia henkilöhahmoja ja tarvittaessa hämmästyttävän rajua toimintaa.

Näyttelijöiden suoritukset ja henkilöhahmot ovat uskomattoman korkealaatuisia. Pacinon poliisi on arkkityyppinen jepari, joka jahtaa rikollista kaiken muun edellä. De Niron roisto taas on fatalisti. Alussa päähenkilöitä voisi pitää veljeksinä ja vasta lopun lähestyessä pienet, mutta merkittävät erot alkavat ilmaantua ja paljastavat syvemmät olemukset. Vaikka poliisin ja rikollisen asenteissa ja käytöksessä olisikin yhteneväisyyksiä, rikollinen on väistämättä itsensä vuoksi liikkeellä. Poliisi tekee samat asiat toisten vuoksi.

Toimintakohtaukset ovat henkilöhahmojen tavoin kuivan asiallisia. Asiallisuuteen perustuva tyyli ei kuitenkaan ole heikkous, vaan pääasiassa juurikin voimavara. Aluksi kurinalainen, hallittu ja suunniteltu ryöstö räjähtää käsille jonka jälkeen kaikki vastaavat vain omasta takapuolestaan. Automaattikiväärit ärjyvät hirvittävällä äänellä, luodit leikkaavat lihaa ja elämän ja kuoleman kysymys ratkaistaan sekunnissa.

Kokonaisuutena Heat - ajojahti on luja ja tyylittelemätön poliisijännäri. Henkilöhahmot, juoni ja tapahtumat ovat kuin poliisisarjoista, mutta kliseet ovat kulkeneet vakavan ohjauksen ja täydellisen asiantuntemuksen lävitse. Tulos on erinomainen, henkilöhahmoihin perustuva poliisielokuva jonka parissa aika kulkee kuin siivillä.

nimimerkki: Jurpo

Pisteet: rating 80,000

Jurpo
Tähtääjä, 1414 arvostelua
Arvosteltu: 10.08.2005
Katsottu: Kotona

Saman kategorian TOP-leffoja

Rocky
Rocky arvosana 4,17
Rocky
Epäillyt
Epäillyt arvosana 4,12
Epäillyt
Reservoir Dogs
Reservoir Dogs arvosana 4,25
Reservoir Dogs
Punainen ympyrä
Punainen ympyrä arvosana 3,84
Punainen ympyrä

Elokuvan tiedot

Heat - ajojahti
Heat - ajojahti arvosana 4,20

Heat - ajojahti (1995)

Alkuperäinen nimi: Heat

Genret:
Toiminta,
Valmistusvuosi:
1995
Pituus:
165 min
Ohjaajat:
Michael Mann
Käsikirjoittajat:
Michael Mann
Pääosanäyttelijät:
Al Pacino, Amy Brenneman, Ashley Judd, Diane Verona, Robert De Niro, Tom Sizemore, Val Kilmer
Maat:
USA
Kielet:
englanti, espanja