Arvostelu

Väkevin sotaelokuva pitkään aikaan ja vahva näyttö Mel Gibsonin taidoista historiallisten elokuvien ohjaimissa.

Näyttelijänä paremmin tunnettu Mel Gibson on välillä kunnostautunut myös ohjaajan puolella tekemään töitä. Viime vuosina hieman ikävässä maineessa erikoisten kommentiensa kanssa vaellellut Mel Gibson on tähdittänyt pahisrooliensa (Machete Kills ja The Expendables 3 ) ohella paria pienimuotoisempaa toimintaelokuvaa Get the Gringo ja Blood Father, mutta nyt Mel Gibson palaa ohjaajan hommiin sitten 10 vuoden takaisen Apocalypton jälkeen. Aivan kuten Mel Gibsonin tunnetuimmat ohjaustyöt Braveheart, passion of the Christ ja Apocalypto myös uusimassa elokuvassaan Hacksaw Ridge-Aseeton Sotilas Mel Gibson palaa historiallisten tarinoiden pariin. Hacksaw Ridge-Aseeton sotilas on kertomus toisen-maailmansodan Okinawan taistelusta kertaakaan aseeseen koskemattoman lääkintämiehen Desmond Dossin näkökulmasta.

Pearl Harborin yllätysiskun jälkeen amerikkalaisilla kytee syvä viha japanilaisia kohtaan. Vahvasti uskonnollisessa perheessä kasvanut Desmond Doss (Andrew Garfield) haluaisi auttaa maataan voittamaan sodan. Desmondin isä Tom (Hugo Weaving) on nähnyt sodan kauheudet ja varoittaa poikaansa mitä sota voi ihmiselle pahimmillaan tehdä. Desmond pääsee armeijan leiritykselle tiukkojen kapteeni Gloverin (Sam Worthington) ja kersantti Howellin (Vince Vaughnin) alaisuuteen, mutta kukaan ei katso hyvällä nuorta miestä joka ei halua koskea aseeseen saatika tappaa ketään. Desmond tapaa samalla nuoren sairaanhoitajan Dorothyn (Teresa Palmer) ja ihastuu tähän tulisesti. Pitkien simputusjaksojen jälkeen Desmond pääsee lopulta lääkintämiehenä osaalistumaan pitkään suunniteltuun sotaoperaatioon Okinawan saarella.

Hacksaw Ridge-Aseeton Sotilas on väkevin sotaelokuva pitkään aikaan ja vahva näyttö Mel Gibsonin taidoista historiallisten elokuvien ohjaimissa. Mel Gibson saa tarinan keskellä ujutettua sellaisen tunteen voiman jonka pystyy aistimaan valkokankaalta mainiosti. Alkuun sopivan tasaisesti etenevä tarina esittelee tarinan keskushahmot katsojalle joista alkaa jopa hieman välittämään ja taustalla historiallinen ajankuva on toteutettu erinomaisen hienosti. Jo elokuvan harjoittelukohtaukset nostavat mukavasti tunnelman kierroksia ja näyttävät mitä halveksituille sotilaille pahimillaan tehtiin jotka eivät pysyneet tahdissa ja varsinkin Desmondille jonka elämännäkemys ei halunnut häntä koskea aseeseen tai satuttaa ketään.

Okinawan maihinnousu ja taistelukohtaus on yksi viime vuosien mieleenpainuvimmista yksittäisistä elokuvakohtauksista. Aivan kuten Mel Gibson edellisissä ohjaamissaan elokuvissaan kuvasi väkivaltaa melko avoimesti niin tällä kertaa tuokin viedään vielä muutaman hurmeisen askeleen eteenpäin. Mel Gibson lataa sellaisen määrän huutoa, tuskaa ja kuolemaa yhteen jaksoon, joka saa puristamaan teatterin käsinojaa varsin lujaa. Samalla Pelastakaa Sotamies Ryanin komea alkujakso Normandiasta on saanut vierelleen kovan seuraajan. Viuaalisesti Aseeton Sotilas on tyylikäs sotaelokuva, jossa paksut savuverhot ja historiallinen kuvaus toimivat erinomaisesti. Ääniefektien paukkuessa taustalla tunnelma pysyy käsinkosketeltavan lohduttomana.

Andrew Garfield on erinomainen Desmond Dossin roolissa, joka pitää pintansa kovimmillakin hetkillä eikä anna periksi. Viime vuosina enemmänkin komedioista tunnettu Vince Vaughn ja Sam Worthington yltävät yksiin uriensa parhaista rooleista tiukkoina sotilaina, jotka joutuvat myös näkemään sodan kamalamman puolen. Hugo Weaving on myös vahvassa vedossa Desmondin umpikatkerana isänä. Teresa Palmer tuo hieman lämpöä kaiken katkeruuden ja kauheuksien keskelle. Rachel Griffiths Desmondin äitinä Berthana, Luke Bracey nuorena Smitty Rykerina ja Richard Roxburgh eversti Stelzer tuovat tarinaan mainiosti taustatukea. Rubert Gregson-Williamsin kauniit musiikit antavat mainion lisäpotkun tarinan ympärille.

Kokonaisuutena Aseeton Sotilas on yksi vuoden elokuvakokemuksista. Haastavan rankka kuvaus sodan järjettömyydestä aseistakieltäytyjän näkökulmasta ja Mel Gibsonin näyttävä paluu ohjastöiden pariin.

Pisteet: rating 80,000

andy
Tähtääjä, 460 arvostelua
Arvosteltu: 13.11.2016
Katsottu: Teatterissa

Muita lähipäivinä telkusta tulevia leffoja

Minä soitan sinulle illalla
Minä soitan sinulle illalla arvosana 2,75
Minä soitan sinulle illalla
Self/Less
Self/Less arvosana 2,98
Self/Less
The Red Turtle
The Red Turtle arvosana 3,75
The Red Turtle
Gran Torino
Gran Torino arvosana 4,20
Gran Torino

Elokuvan tiedot

Hacksaw Ridge - aseeton sotilas
Hacksaw Ridge - aseeton sotilas arvosana 4,00

Hacksaw Ridge - aseeton sotilas (2016)

Alkuperäinen nimi: Hacksaw Ridge

Genret:
Draama,
Valmistusvuosi:
2016
Pituus:
131 min
Ohjaajat:
Mel Gibson
Käsikirjoittajat:
Andrew Knight, Robert Schenkkan
Pääosanäyttelijät:
Andrew Garfield, Hugo Weaving, Luke Bracey, Rachel Griffiths, Richard Pyros, Ryan Corr, Sam Worthington, Teresa Palmer, Vince Vaughn
Maat:
USA, Australia
Kielet:
englanti