Pistejakauma

0%

1%

1%

1%

2%

3%

16%

44%

18%

13%

Pisteytykset

rating 80,000

Boy From Shadows
Tykittäjä

rating 80,000

Vaikuttava, raaka ja läpikultaisen laadukas sotaelokuva. Mel Gibson todella taitaa ohjaajan hommat ja yksityiskohtiaan myöten tositarinaan perustuva kertomus antaa katsojalleen ajattelemisen aihetta. Monesti sotakuvaukset äityvät ärsyttävän amerikkalaisuutta ihannoiviksi, mutta Hacksaw Ridge ei sorru moiseen helmasyntiin.

Aseeton sotilas Desmond Doss on herkullinen hahmo, mutta sivuhahmoihin paneutumista, ja heidän välisiä suhteitaan olisi voinut hieroa enemmän. Andrew Garfieldin johdolla näyttelijäsuoritukset ovat hyviä. Viskinhuuruinen isä Hugo Weavingin tulkitsemana ansaitsee erityismaininnan.

Ei ole ihme, että tämän tyyppinen teos on kerännyt kuusi Oscar-ehdokkuutta - teknisesti Hacksaw Ridge on täyttä timanttia.

Devilfisu
Käyttäjä

rating 80,000

Alku oli ihan hauskaa katsottavaa. Lopussa sodittiin urakalla. Efektit oli näyttäviä, eli pistetään neljä tähteä.

IsoVauva
Käyttäjä

rating 80,000

Mel Gibson palaa aivan liian pitkän tauon jälkeen ohjaajan pallille ja hienolla tavalla palaakin. Hacksaw Ridge on parhaimpia pitkään aikaan tehtyjä sotaleffoja. Tarina pohjautuu uskomattomaan tositarinaan.

Elokuva starttaa varsin hitaasti kuvaten päähenkilö Desmon Dossin nuoruusvuosia, ensi rakastumista sun muuta perus tavaraa. Tässä perinteisessä draamassa kuitenkin päästään hyvin Desmondin pään sisälle ja miehen erikoista ideologiaa oppii ymmärtämään.
Leffa herää kuitenkin toden teolla henkiin, kun Desmond lähtee alokasleirille. Sielä on sitä ihan perinteistä, muista sotaleffoista tuttua simputusta sun muuta, mutta kyllä se viihdytti.
Vihdoin päästessä ensimmäiseen sotakohtaukseen, leffan verkkainen tunnelman rakennus toden teolla palkitaan. Sotakohtaus on pitkä, huumaavan kauhistuttava, täydellä voimalla kasvoille iskevä säälimätön teurastus, jossa ei ole mitään kaunista ja romantisoitua. Se on maan päällinen helvetti, jossa ihmisarvoa ei ole ja elinaika mitataan sekunneissa.
Gibson on tulessa ja ohjaa sotaa uskomattoman hienosti. Kyseessä on ehkäpä paras yksittäinen koskaan kuvattu sotakohtaus. Tämä on todella vaikuttavaa ottaen huomioon leffan suhteellisen pienen, 40 miljoonan budjetin. Jälki näyttää siltä, että hommaan oisi haasattu rahaa satoja miljoonia.

Garfield tekee pääroolissa uransa parhaimman suorituksen ja hänen poikamainen virneensä sopii mainiosti vähän naiiviin, mutta sympaattiseen hahmoon.
Leffan parhaimman roolin vetää kuitenkin Hugo Weaving päähenkilön isänä ja alkoholisoituneena, ensimmäisen maailmansodan veteraanina. Mies on muutamassa kohtauksessa häikäisevän hyvä ja on todellinen harmi, ettei mies ole ruudulla enempää.
Vince Vaughn alokkaiden kouluttajan oli ihan ok, vaikka ehkä vähän liikaa matkikin Full Metal Jacketin kouluttajaa. Vaughn on kuitenkin jo sen verran jämähtänyt siihen samaan rooliin joka leffassa, että miehen läsnäolo vei minua väkisin vähän pois leffan tunnelmasta.

Kristinusko on leffassa suuressa roolissa ja tässä vaiheessa moni varmasti jo huokaisee, että ei perkele taas se Gibson saarnaa uskontoaan muille. Näin ei kuitenkaan ole. Tämä on tositarina ja Desmon Doss oli oikeastikin uskovainen. Ei tätä voida millään tavalla tarinassa kiertää, vaan se vaatii sen käsittelyä. Gibson tekee sen vallan hyvin.
Loppukohtaus oli kuitenkin mielestäni vähän korni ja tämä oli harmi, sillä siihen mennessä Gibson oli onnistunut välttämään juuri tuollaista alleviivausta.

Väkevä, väkeva comeback Gibsonilta ja toivottavasti mies saa uusia projekteja tulille nopeasti! Hacksaw Ridge on yksi parhaimpia sotaelokuva vuosiin ja sisältää kenties kaikkien aikojen komeimman sotakohtauksen ikinä. Sota on brutaalia joten be warned!!

Mowgli
Tykittäjä

rating 80,000

Erikoinen tositarina tuo virkistävän tuulahduksen sotaleffaan, jossa nähdään toki genrelle ominaiset muodollisuudet. Lievästä paatoksellisuudesta huolimatta Hacksaw Ridge välttää ylivedetyn patrioottisuuden, ja onnistuu vakuuttamaan niin draamansa kuin penkkiin liimaavan toimintansa osalta. Karikatyyrihahmoja toki esiintyy, mutta pääasiassa tuntee katsovansa oikeita henkilöitä, joiden puolesta saa jännittää. Pitkään pohjustukseen nähden loppu tuntuu iskevän yllättävän nopeasti, mutta muuten rakenteellisesti ja emotionaalisesti hyvin onnistunut elokuva epätyypillisestä sotasankarista.

OZMOxD
Käyttäjä

rating 80,000

Niinkin puhkikulutusta aiheesta kuin toinen maailmansota kyetään näemmä edelleen saamaan aikaiseksi positiivisesti yllättäviä elokuvia.
Tiukkoja sotakuvauksia ja mielenkiintoinen tarina.

Pelimies
Käyttäjä

rating 80,000

Keskivertoa parempi WW2-leffa.

⭐️⭐️⭐️⭐️

stranger in this town
Käyttäjä

rating 80,000

Mielenkiintoinen tositarina! Vähän erilainen sotaelokuva ja silti täyttä asiaa. Taistelukohtaukset tehty hyvin. Tarina muutenkin soljui kivasti eteenpäin eikä uskottavuus mennyt tai liiallinen sentimentaalisuuden korostus lyönyt vasten kasvoja. Tässäkin elokuvassa elokuvan loppu oli mielestäni heikosti saatettu maaliin. Yleinen ongelma nykyelokuvissa. Loppua venutettiin hivenen liiaksi ja sitten se lyötiin yhtäkkiä eteen. Voiko näin olla? En tiedä, jokin siinä vähän häiritsi. Näyttelijätyö oli erinomaista, mutta Vince Vaughnin oleminen taistelutantereella hivenen pisti silmään. Silloin kun luodit vinkuu suojaudutaan ei nousta poterosta katsomaan mitä tapahtuu. En ole sodassa ollut, mutta jotenkin se pisti silmään. Myös taistelun lopun lähes sliipattu ulkokuori pisti hivenen silmään. Muuten hänenkin roolityönsä oli laadukasta. Ohjaus, kuvaus, leikkaus, käsikirjoitus oli hyvää. Mel Gibson on hyvä näyttelijä ja osaa ohjatakin. Kyllä tämä kun olimme sotilaita -elokuvan voittaa reippaasti. Harvoin sotaelokussa on myös niin jumalaisen kaunista naista sivuosassa, mitä Teresa Palmer on. Ei Hacksaw ridge varmaankaan vuoden paras elokuva ole, mutta ehkä vuoden paras sotadraama elokuva se on ja ihan varmasti se muutaman oscar-ehdokkuuden saa.

Tertsi
Käyttäjä

rating 80,000

Vaikken ole tuoreimpia sotakuvaksia pahemmin katsellut, väitän, että Hacksaw Ridge raivaa tiensä genrensä kärkipäähän tällä vuosikymmenellä. Gibsonin paketti on samaan aikaan koskettava, rankka ja toki myös viihdyttävä.

En muista nähneeni yhtä intensiivistä ja brutaalia taistelukuvausta, kuin mitä Mel rykäisee valkokankaalle juonen edetessä rintamalle asti. Sodan todellisuus ei edelleenkään ole mitään machomiesten uhoa, pikkupoikien fantasioita tai kunnian torvien törähtelyä, vaan täyttä mielenvikaista lahtausta. Alaraajat voi hyvästellä hetkenä minä hyvänsä ja kiitoksena pään vilauttamisesta on useimmiten lyijyinen nappi otsassa. Kaikki on kuvattu hektisesti ja katsojaa säästelemättä. Ja kyllähän se hivelee toiminnan ystävän silmiä.

Aseistakieltäytyjän nostaminen jalustalle on nykypäivän yleisöä kosiskeleva, mutta piristävä näkökulma. Desmond kohoaa tarinan edetessä lopulta ansaitsemaansa arvoon, jopa niin korkealle, että sotilastoveri painelee kyselemättä takaisin helvettiin noutamaan lämärin pyhän kirjan. Tämä korostaa kaverin ehdottomuutta, joka elokuvan aikana ilmenee niin naiviutena kuin sitkeyttä vaativina sankaritekoina. Ehdottomuus ei oikein tahdo jättää tilaa moraalifilosofisille pohdinnoille, ja hahmo tuntuu paikoin jopa liiankin yksioikoiselta hyväntekijältä. Näyttelijä Andrew Garfield hoitaa kuitenkin roolinsa kiitettävästi. Erityismaininta Hugo Weavingille, joka dominoi Desmondin kovia kokeneena, sodan henkisesti moukaroimana veteraanifaijana.

Loppukohtaus on aiempaan nähtyyn verrattuna halpaa pömpöösiä, eikä tuo kokonaisuuteen pahemmin lisäarvoa. Toki täytyy muistaa, että tämä on loppujen lopuksi jenkkileffa jenkkiyleisölle, jolloin tiettyjen kerronnallisten normien tulee täyttyä, halusi sitä tai ei. Eeppisestä scoresta tulee helposti ähky. Tähtilipun nimissä on myös onni, ettei Vince Vaughnin M3:sta loppuneet kudit hädän hetkellä.

Titan90
Käyttäjä

rating 80,000

Paljon hehkutusta saanut tositapahtumiin ainakin jotenkin perustuvasta lääkintämiehestä, joka kieltäytyi sodan aikana aseista, mutta saavutti siitä huolimatta suuren suosion sotatoverien keskuudessa. Elokuvan alku rakennetaan rauhassa ja taustakerrontaan käytetäänkin runsaasti aikaa, mikä tässä tapauksessa on ainoastaan hyvä asia. Laadukas tarina höystettynä hyvillä näyttelijöillä riittää jo sellaisenaan, mutta pientä lisää saadaan vielä suhteellien hyvin toteutetuista sotatapahtumista.

Kenties juuri lopulta melko vähäisen taistelemiseen keskittymisen vuoksi Hacksaw Ridge ei sorru paljoakaan genrelle tyypilliseen henkilöpalvontaan, vaikka sitäkin meinaa paikoittain tulla esille. Parasta antia ovatkin juopon isän ja sotatovereiden seuraaminen. Parasta antia on kuitenkin tarina, joka itsessään on puhdasta kultaa. Hacksaw Ridge sisältää oikeassa suhteessa eri elementtejä ja siinä Gibson saa laittaa sulan hattuunsa. Ehdottomasti parhaita sotaelokuva miesmuistiin ja kaikkien aikojen listallakin kipuaa varsin korkealle.

.

AlexZ
Käyttäjä

rating 80,000

Also Starring
Käyttäjä

rating 80,000

andy
Tähtääjä

rating 80,000

arpum
Käyttäjä

rating 80,000

Bad Lieutenant
Käyttäjä

rating 80,000

batzmo
Käyttäjä

rating 80,000

Calvero
Käyttäjä

rating 80,000

Cuagwe
Käyttäjä

rating 80,000

D-McH
Käyttäjä

rating 80,000

Daalia
Käyttäjä

rating 80,000

Demonic
Käyttäjä

rating 80,000

Dickey
Käyttäjä

rating 80,000

Elvis69
Käyttäjä

rating 80,000

FinnPoro
Käyttäjä

rating 80,000

harr1v
Käyttäjä

rating 80,000

jakubias
Käyttäjä

rating 80,000

Jautsi
Käyttäjä

rating 80,000

Jii89
Käyttäjä

rating 80,000

JoonaPrkl
Käyttäjä

rating 80,000

Justifier
Käyttäjä

rating 80,000

Juusak
Käyttäjä

rating 80,000

JVDS
Käyttäjä

rating 80,000

keijomies
Käyttäjä

rating 80,000

kolamuki
Käyttäjä

rating 80,000

Larno
Käyttäjä

rating 80,000

Lassomies
Käyttäjä

rating 80,000

lonelyrider
Käyttäjä

rating 80,000

Manco
Käyttäjä

rating 80,000

marulisu
Käyttäjä

rating 80,000

Masu
Käyttäjä

rating 80,000

Migus
Käyttäjä

rating 80,000

Myntti
Käyttäjä

rating 80,000

Nexus
Käyttäjä

rating 80,000

onni
Käyttäjä

rating 80,000

Pummi666
Käyttäjä

rating 80,000

QT
Käyttäjä

rating 80,000

RaiFFel
Käyttäjä

rating 80,000

Rombo
Käyttäjä

rating 80,000

Samt
Käyttäjä

rating 80,000

Signup80
Käyttäjä

rating 80,000

SMK
Käyttäjä

rating 80,000

srlq
Käyttäjä

rating 80,000

sulo
Käyttäjä

rating 80,000

tahvonautti
Käyttäjä

rating 80,000

Tapsaa-
Käyttäjä

rating 80,000

TatiTeThird
Käyttäjä

rating 80,000

TeeP
Käyttäjä

rating 80,000

The Man with No Name
Käyttäjä

rating 80,000

Thobi
Käyttäjä

rating 80,000

Thogo
Käyttäjä

rating 80,000

Tmv
Käyttäjä

rating 80,000

TomCruise
Käyttäjä

rating 80,000

turha_aforismi
Käyttäjä

rating 80,000

Vilperi
Käyttäjä

rating 80,000

WillKino
Käyttäjä

rating 80,000

WreckMe666
Käyttäjä

rating 80,000

Elokuvan tiedot

Hacksaw Ridge - aseeton sotilas
Hacksaw Ridge - aseeton sotilas arvosana 4,01

Hacksaw Ridge - aseeton sotilas (2016)

Alkuperäinen nimi: Hacksaw Ridge

Genret:
Draama,
Valmistusvuosi:
2016
Pituus:
131 min
Ohjaajat:
Mel Gibson
Käsikirjoittajat:
Andrew Knight, Robert Schenkkan
Pääosanäyttelijät:
Andrew Garfield, Hugo Weaving, Luke Bracey, Rachel Griffiths, Richard Pyros, Ryan Corr, Sam Worthington, Teresa Palmer, Vince Vaughn
Maat:
USA, Australia
Kielet:
englanti