Arvostelu

Mutta tarvitseeko elokuvan olla järkevä, jos se pystyy sekopäisyydellään pitämään mielenkiintoa yllä?

Takashi Miike, joku on ehkä joskus kuullut tuon nimen mainittavan. Joku on ehkä jopa nähnyt yhden hänen leffoistaan, joku ehkä useita. Ja he jotka ovat, tietävät varmasti minkälainen pätkä on kyseessä. Se on ennen kaikkea hyvin outo, mutta samalla kaunis, ruma, hauska, surullinen, iloinen... ja tätä listaa voisi jatkaa niin pitkään kun vain keksii adjektiiveja, elokuva on niin monisävyinen.

Juonta ei tosiaan voi kovin yksityiskohtaisesti paljastella, sillä sen osalta leffa tarjoaa niin yllättäviä käänteitä että se pilaisi osan elokuvanautintoa. Elokuva alkaa Yakuza-kokouksesta, jossa ylempiarvoisella gangsterilla Ozakilla (Sho Aikawa) hieman päässä flippaa ja hän tekee jotain "hassua". Tämän jälkeen Ozaki lähtee autonkuljettajansa kanssa ajelemaan toiseen kaupunkiin, eikä aikaakaan kun ehtii jo sattua kummia, ja pian autonkuskimme Minami (Hideki Sone) jo joutuu etsimään Ozakia ympäri kaupunkia.

Minamin etsiessä Ozakia, vastaan tulee mitä mielenkiintoisimpia ja toinen toistaan oudompia hahmoja. Nämä oudot hahmot nimenomaan ovat Miiken leffoissa hienoimpia asioita. Mukaan mahtuu myös jonkin verran sitä Miiken kuuluisaa pikimustaa huumoria. En yleensä, varsinkaan yksin leffoja katsellessani naura ääneen, mutta Miiken leffoissa kyllä. Jälkeenpäin sitä tunteekin itsensä ihan psykopaatiksi miettiessään mille kaikelle sitä tulikaan naurettua. Vaikka elokuva alkuun tuntuukin olevan pelkkää sekopäisyyttä, niin kyllä ainakin luulin loppupuolella havainneeni jotain järkeä. Mutta tarvitseeko elokuvan olla järkevä, jos se pystyy sekopäisyydellään pitämään mielenkiintoa yllä?

Lopputuloksena Gozu on loistava elokuva, joka toimii kaikilla osa-alueilla. Outoudestaan huolimatta mielenkiinto pysyy yllä koko kaksituntisen kestonsa ajan, eikä elokuva ole minuuttiakaan liian pitkä. Tylsää hetkeä elokuvassa ei tule, sen sijaan sellaisia "hei mitä ihmettä, missä mennään?"-hetkiä varmasti tulee paljon. Loppuun olisi myös mukava sanoa että Gozu ei jätä ketään kylmäksi, mutta ikävä kyllä melko suuren osan yleisöä se jättää kylmäksi. Mutta jos vähänkään Miiken pätkät ovat aikaisemmin kolahtaneet, kyllä Gozukin sen tekee. Tähänastisista Miike-tuokioistani paras.

nimimerkki: Scuzzball

Pisteet: rating 100,000

Scuzzball
Käyttäjä, 17 arvostelua
Arvosteltu: 17.10.2004
Katsottu: DVD

Saman kategorian TOP-leffoja

Umberto D. - elämän vanki
Umberto D. - elämän vanki arvosana 4,15
Umberto D. - elämän vanki
Tokyo Story
Tokyo Story arvosana 4,26
Tokyo Story
Seitsemän samuraita
Seitsemän samuraita arvosana 4,34
Seitsemän samuraita
Possession
Possession arvosana 3,86
Possession

Elokuvan tiedot

Gozu
Gozu arvosana 3,86

Gozu (2003)

Alkuperäinen nimi: 極道恐怖大劇場 牛頭 GOZU

Genret:
Draama,
Valmistusvuosi:
2003
Pituus:
130 min
Tunnetaan myös nimillä:
Gokudô kyôfu dai-gekijô: Gozu
Ohjaajat:
Takashi Miike
Pääosanäyttelijät:
Hideki Sone, Kimika Yoshino, Renji Ishibashi, Sho Aikawa, Shohei Hino
Maat:
Japani
Kielet:
japani