Arvostelu

Frankenstein morsian on todellinen elokuvahistorian klassikko.

Elokuva alkaa Marry Shellyn jatkaessa tarinaa: Eräänä yönä Tri. Frankensteinin ( Colin Clive ) luokse saapuu kummallinen vieras, joka kertoo olevansa myös jonkinsortin tohtori. Hän haluaisi luoda hirviölle morsiamen tämän kanssa, mutta Frankenstein ei näytä suostuvan millään. Samaan aikaan hirviö vaeltelee metsissä pelottelemassa, mutta saa kohta sokeasta miehestä ystävän. Sokean miehen ja Frankensteinin hirviön välille näyttää olevan kehittynyt ystävyyssuhde ja hirviö oppii jopa puhumaan. Mutta miten käy morsiamen, luodaanko hänet vai ei?

Monet odottivat pitkään Whalea ohjamaan klassikolle Frankenstein ( 1931 ) jatko-osan ja tässä se nyt sitten on: Frankensteinin morsian. Hirviön takana nähdään jälleen Boris Karloff ja hän näytteli samaa roolia vielä toisessakin jatko-osassa, Frankensteinin poika, mikä alkoi haiskahdella rahastusyritykselle. Universal Studios oli 30-50-luvuilla kiinnostunut kauhuleffojen tekemisistä ja syntyi lukuisia klassikoita kuten The Wolf Man, Mustan laguunin hirviö, Näkymätön mies ja Dracula.

Frankensteinin morsian on koskettava tarina epätoivoisen hirviön kohtalosta, maailman ymmärtäessä hänet väärin, eikä tohtorin olento edes tarkoita pahaa ja hänen ainoa ystäväkin riistetään häneltä pois. Jatko-osa onnistuu pistämään paremmaksi mitä edeltäjä ja sisältää enemmän syvää sekä surullista tunnelmaa mikä onnistuu koskettamaan. James Whale onnistuu pitämään katsojan mielenkiinnon alusta loppuun tutustuttamalla meidät paremmin henkilöhahmoihin sekä kuvaamalla jännittävästi useat kohtaukset.

Boris Karloff ylitti itsensä roolisuorituksellaan hirviönä ja pistää jopa paremmaksi mitä edeltäjässä, eikä hänen tarvitse sanoa kuin muutama sana, mutta onnistui silti tekemään työstään todellista jälkeä. Hän onnistui hyvin myös eläytymään luomukselle, joka on luontoäidin vastainen, sekä hänellä on mestarillinen tapa tulkita hahmon eri piirteet. Colin Clive jää hieman Karloffin varjoon, mutta silti näyttää olevan intohimoinen työssään pohdiskelevana tiedemiehenä, josta ei näytä saavan aina selvää. It´s alive huutoa emme enää kuule mutta silti on syntynyt todellinen jokaisen kauhufanin nähtävä klassikko, josta ei osaa löytää huonoja puolia paljoakaan.

Jack Piercen maskeeraus on todella hienoa, sillä edes nykyaikana ei aina osata samantasoista jälkeä tehdä ja hän on vaikuttanut paljon molempien Frankenstein-leffojen kohtaloon luodessaan maskeerauksen. Pierce alunperin keksi sen, että hirviöllä olisi kaulassa pultit ja idea oli hyvin keksitty sillä Frankensteinin hirviö näyttää paljon paremmalta pulttien kera.

Frankensteinin morsian sisältää upean romanttisenkauhutarinan joka saa varmasti herkimmät katsojat kyynelehtimään loppuessaan erittäin koskettavalla tavalla, ja Shellyn romaaniin perustuva tarina on lisäksi muutenkin hyvä ja selkeä. Frankensteinin morsiamesta syntyi yksi maailman parhaimmista leffoista ikinä, eikä sitä ole aikakaan päässyt puremaan.

Draamaa, scifiä, kauhua, ja romantiikkaa ollaan oikealla tavalla osattu yhdistellä ja on syntynyt jotain todella kaunista. Frankensteinin morsiamen lavastus on hieno, ja se tuo todentuntuisuutta enemmän mukaan, mutta sitä tuo myös mieleenpaivua ja sopiva taustamusiikki. Frankensteinin morsian on todellinen elokuvahistorian mestariteos, ja jokaisen ihmisen tulisi nähdä se edes kerran eläessään. Kun yhdistettiin loistava ohjaus, tarina, taustamusiikki, näyttelijät, lavastus, ja koskettavuus, syntyi todella unohtumaton mustavalko-leffa joka esitettiin onneksi muutama vuosi sitten Yle Teemalla.

Pisteet: rating 100,000

Kauhuhullu
Käyttäjä, 14 arvostelua
Arvosteltu: 04.12.2011
Katsottu: Kotona

Saman kategorian TOP-leffoja

Videodrome - tuhon ase
Videodrome - tuhon ase arvosana 3,77
Videodrome - tuhon ase
Ihmissusi Lontoossa
Ihmissusi Lontoossa arvosana 3,50
Ihmissusi Lontoossa
Michael Jackson's Thriller
Michael Jackson's Thriller arvosana 3,95
Michael Jackson's Thriller
Räsynukke
Räsynukke arvosana 4,58
Räsynukke

Elokuvan tiedot

Frankensteinin morsian
Frankensteinin morsian arvosana 3,88

Frankensteinin morsian (1935)

Alkuperäinen nimi: The Bride of Frankenstein

Genret:
Kauhu
Valmistusvuosi:
1935
Pituus:
72 min
Ohjaajat:
James Whale
Käsikirjoittajat:
John L. Balderston, Mary Shelley, William Hurlbut
Pääosanäyttelijät:
Boris Karloff, Colin Clive, Elsa Lanchester, Ernest Thesiger, Valerie Hobson
Maat:
USA
Kielet:
englanti