Arvostelu

Pistää lähes kaikessa paremmaksi kuin edellinen osa, vaikka laittaakin goottisen kauhuromantiikan hieman pienempään osaan.

Jatko-osat yleensä pelkässä rahastusmielessä tehtyjä tusinatekeleitä, joista harvoin löytää mitään sanoman tapaistakaan. Kaikkia näitä yleistyksiä vastaan on syntynyt taistelemaan kaikkien aikojen jatko-osa, Frankensteinin morsian.

Mary Shelley paljastaa, ettei Frankensteinin hirviön tarinat loppuneetkaan legendaariseen tuulimyllyyn vaan heittää tultapesään ja alkaa kertoa tarinalle jatkoa.

Tri. Frankensteinin luokse saapuu eräänä yönä outo vieras, joka ilmaisee olevansa itsekkin tohtori. Hän haluaa, että Frankenstein tulee auttamaan häntä luomaan Frankensteinin hirviölle morsiammen ja niin Tri. Frankenstein joutuu jälleen syvään itsetutkiskeluun. Samaan aikaan itse hirviö seikkailee pitkin metsiä ja kylvää kauhua ihmisten keskuudessa, mutta saapa myös sokeasta erakosta ystävän ja oppii jopa puhumaan. Mutta mikä onkaan totuus salaperäisestä tohtorista ja saavatko nämä tehtyä toisenkin elävän hirviön?

James Whale jatkaa edellisosan viitoittamalla tiellä, eli mukana on jälleen filosofian pohtimista, mutta nyt elokuva on entistä moniulotteisempi, vaikka pituudeltaan on vain minuutin edellistä osaa pitempi. Mukaan mahtuu niin Whalen ilkukirsta, säälimätöntä mustaa huumoria, surumielisyyttä, lämpimiä sävyjä kuin kauhuromantiikkaakin. Nostalgiaakin on mukana, mutta tämä elokuva on kestänyt aikaa uskomattoman hyvin.

Frankensteinin morsian pistää lähes kaikessa paremmaksi kuin edellinen osa, vaikka laittaakin goottisen kauhuromantiikan hieman pienempään osaan. Whale rakentaa henkilöhahmot kiinnostaviksi ja kertoo heistä kerrallaan juuri oikean verran ja esiin tulee aina uusia puolia.

Kokonaisuudessaan Frankensteinin morsianta ei voi haukkua oikeastaan mistään. Siinä ei ole mitään huonoa, tylsää tai muutakaan, se on täydellinen mustavalko-klassikko, joka kuuluu ehdottomasti yleissivistykseen ja jokaisen DVD-hyllyyn.

nimimerkki: Sano mitä sanot

Pisteet: rating 100,000

Dekabristi
Tähtääjä, 194 arvostelua
Arvosteltu: 10.08.2005
Katsottu: DVD

Frankenstein morsian on todellinen elokuvahistorian klassikko.

Jatko-osa onnistuu pistämään paremmaksi mitä edeltäjä ja sisältää enemmän syvää sekä surullista tunnelmaa mikä onnistuu koskettamaan.

Kauhuhullu 04.12.2011

rating 100,000

Saman kategorian TOP-leffoja

Faust
Faust arvosana 4,11
Faust
The Thing -
The Thing - "Se" jostakin arvosana 4,19
The Thing - "Se" jostakin
Kuolema saapuu yöllä
Kuolema saapuu yöllä arvosana 4,31
Kuolema saapuu yöllä
Aivokuollut
Aivokuollut arvosana 4,01
Aivokuollut

Elokuvan tiedot

Frankensteinin morsian
Frankensteinin morsian arvosana 3,88

Frankensteinin morsian (1935)

Alkuperäinen nimi: The Bride of Frankenstein

Genret:
Kauhu
Valmistusvuosi:
1935
Pituus:
72 min
Ohjaajat:
James Whale
Käsikirjoittajat:
John L. Balderston, Mary Shelley, William Hurlbut
Pääosanäyttelijät:
Boris Karloff, Colin Clive, Elsa Lanchester, Ernest Thesiger, Valerie Hobson
Maat:
USA
Kielet:
englanti