Arvostelu

Hammer-yhtiön ensimmäinen kauhuleffa on paitsi suurmenestys, myös viihdyttävä pläjäys.

Paroni Victor Frankenstein (Cushing) on vankeudessa odottamassa teloitusta. Hän haluaa kertoa kertomuksensa eteenpäin. Ennen joutumistaan vankilaan hän ja hänen opettajansa ja ystävänsä Paul Krempe (Urquhart) tutkivat mahdollisuutta elämän luomiseen. He olivat menestyksekkäitä ja Krempen halutessa julkistaa tulokset Frankenstein halusi että he eivät ainoastaan palauta elämä, vaan luovat sen. Kaikista vaikeimman olennon koskaan, ihmisen. Hirtetty rikollinen muodostaa pohjan, kädet tulevat kuolleelta taiteilijalta ja aivot taas nerokkaalta tiedemieheltä, jonka kuolema kuitenkin tuli avustetusti. Herättäminenkin onnistuu, joskin aivot olivat vahingoittuneet Krempen kanssa käydyssä riidassa. Tulos on iso, ruma ja säälittävä Luomus (Lee) jonka koordinaatio on huono ja heti alkuun käy luojansa kurkkuun kiinni. Kokeen salassapitoa vaikeuttaa kaunis Elizabeth (Court) eikä muutenkaan asiat etene kovinkaan hyvin.

Hammer-yhtiön ensimmäinen kauhuleffa on paitsi suurmenestys myös viihdyttävä pläjäys. Jimmy Sangster kirjoitti käsikirjoituksen mikä ei ollenkaan lainannut Universal-yhtiön kuutiopäätä ja tulos on kolkko. Jack Asherin komea värikuvaus tekee työnsä hyvin ja näyttää Frankensteinin työn kuvottavan osuuden hyvin tarkasti. Ohjauksen hoitaa Terence Fisher laadukkaalla otteella ja Peter Cushingin suoritus paronina on hyytävä. Kyseessä on ilmiselvästi psykopaatti ja vastenmielisen Luomuksensa lumoama mielipuoli joka ei kaihda tappamista pakkomielteensä toteuttamiseksi, tai salaisuutensa varjelemiseksi. Pobert Urquhart hoitaa roolinsa vastahakoisena apurina hyvin ja Hazel Court jää statistiksi. Luomuksena taas horjuu Christopher Lee ja on pakko sanoa että suorituksessa on ytyä. Olio on hämmentynyt, peloissaan, kipeä ja ilmiselvästi tunnistaa murhaajansa kasvot. On suorituksessa sen verran voimakkuutta ja raivoa, että oksat pois.

Kokonaisuutena Hammer-yhtiön ensimmäinen Frankenstein-leffa on viihdyttävä ja käsittelytavaltaan rohkeasti erilainen tulkinta. Todellinen hirviö ei ole ruumiillisesti pelottava, mutta henkisesti ruhkoutunut Luomus, vaan paroni itse joka murhaa, pettää ja kiduttaa oman kuvottavan himonsa tyydyttämiseksi.

Viihdyttävä ja tehokas pläjäys jonka toimittaa Cushing-Fisher-Lee -kolmikko Hammerille.

Pisteet: rating 80,000

Jurpo
Tähtääjä, 1414 arvostelua
Arvosteltu: 28.06.2008
Katsottu: Kotona

Saman kategorian TOP-leffoja

Aivokuollut
Aivokuollut arvosana 4,01
Aivokuollut
Riiviöt
Riiviöt arvosana 3,85
Riiviöt
Carrie
Carrie arvosana 3,76
Carrie
Visitor Q
Visitor Q arvosana 3,86
Visitor Q

Elokuvan tiedot

Frankensteinin kirous
Frankensteinin kirous arvosana 3,88

Frankensteinin kirous (1957)

Alkuperäinen nimi: The Curse of Frankenstein

Genret:
Kauhu
Valmistusvuosi:
1957
Pituus:
82 min
K18
Ohjaajat:
Terence Fisher
Käsikirjoittajat:
Jimmy Sangster, Mary Shelley
Pääosanäyttelijät:
Christopher Lee, Hazel Court, Peter Cushing, Robert Urquhart
Maat:
Iso-Britannia
Kielet:
englanti