Arvostelu

Ajatuksellinen ja viihdyttävä matka tekoälyn syöväreihin.

The Beach elokuvan alkuperäisen romaanin kirjoittanut Alex Garland pääsi pian tämän jälkeen kirjoittamaan enemmänkin elokuvia ohjaaja Danny Boylelle. Yksi viime vuosien hienoimmista epidemia-kauhutrillereistä 28 Päivää Myöhemmin ja visuaalisesti hieno sci-fi-trilleri Sunshine pistivät Alex Garlandin nimen esille monissa kirjoissa. Vuonna 2012 Alex Garland kirjoitti uuden sovituksen Judge Dreddin tarinasta Dredd. Nyt Alex Garland on hypännyt ensimmäistä kertaa ohjaajan pallille itsensä kynäilemän käsikirjoituksen Ex Machina kanssa ja tuloksena on syntynyt kutkuttavan raikas sci-fi elokuva tekoälyn ihmeellisestä maailmasta.

Arvostettu ja hyvin menestynyt hakukoneyhtiö Blue Book järjestää työntekijöilleen kisan, jonka voittaja pääsee viettämään viikon yhtiön johtajan Nathanin (Oscar Isaac) luokse tämän hienolle luksusasunnolle. Onni suo nuorta Caleb Smithiä (Domnhall Gleeson), joka kuljetetaan välittömästi Nathanin luokse keskelle ei mitään. Huikean teknologia keskuksen ytimessä Caleb pääsee tapaamaan Nathanin luomaa tekoäly-robottia Avaa (Alicia Vikander) ja tämän pitäisi tehdä tästä jonkinlainen analyysi. Avan erikoinen käytös ja useat valvontakamerat pitkin Nathanin taloa herättävät Calebissa pientä epäilystä. Eikä jatkuvat sähkökatkot paranna tilannetta.

Ex Machina on erinomaisen taitavasti rakenettu pienimuotoinen, mutta otteessaan mukavasti pitävä psykologinen sci-fi-trilleri. Lähestulkoon yhdessä rakennuksessa tapahtuva elokuva kasvattaa tunnelmaa hiljalleen, mutta sopivan hyytävästi tarinan ympärille. Lisäpotkua tuo Nathanin teknologialla hyöstetty useita käytäviä sisältävä tutkimuslaitos-koti. Rauhallisesti etenevä tarina heittää jatkuvasti visaisia kysymyksiä yhtä aikaa tarinan hahmoille ja katsojalle. Onko tekoälyn omaavalla robotilla lainkaan tunteita ja onko ihminen hänelle vain valmistaja vai jumalallinen hahmo.

Alex Garland osaa pitää tarinan hahmot sopivan mystisinä ja jokaisella tuntuu olevan jonkilainen salaisuus, joka paljastuu yleensä silloin kun vähiten odottaa. Tarinan seassa on näpsäkät juonenkäänteensä, mutta Alex Garlandin kynäilemä tarina ei pelkästään nojaa äkillisiin yllätystwisteihin, vaan henkilöiden hienoon keskinäiseen kemiaan. Tunnelmaan ja tarinan ytimeen Alex Garland on ottanut hieman vaikutteita David Fincherin ja Stanley Kubrickin ohjaamista elokuvista, mutta pitää tarinan siitä huolimatta omalla tiellään.

Tulevassa Star Wars:The Force Awakens elokuvassa esiintyvä kaksikko Oscar Isaac ja Domnhall Gleeson ja nuori Alicia Vikander saavat hahmoihinsa hyvin virtaa ja potkua. Kovaa nousua elokuvamaailmassa tekevä Oscar Isaac on Nathanina sopivan vaativa, mutta samalla salaperäinen johtajahahmo. Domnhall Gleesonin Caleb on tietokoneiden kanssa tekemisissä oleva jokapaikan tietoniekka, joka pääsekkin miettimään kuinka pitkälle tekoälyn kanssa voi mennä. Alicia Vikanderin Ava on omaperäisen hieno luomus ihmisen kasvoja ja robotin vartaloa. Kolmikon lisäksi tärkeässä sivuroolissa Sonoya Mizuno tekee hyvää työtä Nathanin kodinhoitajana.

Kokonaisuutena Ex Machina on ajatuksellinen ja viihdyttävä matka tekoälyn syöväreihin. Alex Garland on nyt viimeistään lyönyt itsensä läpi yhdeksi nykypäivän elokuvantekijöistä.

Pisteet: rating 80,000

andy
Tähtääjä, 502 arvostelua
Arvosteltu: 01.05.2015
Katsottu: Teatterissa

Saman kategorian TOP-leffoja

Tule ja katso
Tule ja katso arvosana 4,29
Tule ja katso
Mulholland Drive
Mulholland Drive arvosana 4,03
Mulholland Drive
Unelmien sielunmessu
Unelmien sielunmessu arvosana 4,46
Unelmien sielunmessu
Rita Hayworth - avain pakoon
Rita Hayworth - avain pakoon arvosana 4,54
Rita Hayworth - avain pakoon

Elokuvan tiedot

Ex Machina
Ex Machina arvosana 3,72
Genret:
Draama,
Valmistusvuosi:
2015
Pituus:
108 min
Ohjaajat:
Alex Garland
Käsikirjoittajat:
Alex Garland
Pääosanäyttelijät:
Alicia Vikander, Corey Johnson, Deborah Rosan, Domhnall Gleeson, Evie Wray, Oscar Isaac, Sonoya Mizuno
Maat:
Iso-Britannia
Kielet:
englanti