Arvostelu

Salaliittoja ja paljon yllättäviä juonenkäänteitä. Pientä TV-elokuvan makua tässä oli.

Joe Ross (Scott) on keksinyt maailmaa mullistavan keksinnön ja pelkää pomonsa varastavan sen. Sitten kuvioihin tulee mukaan rikas Jimmy Dell (Martin), joka vie Joen mukaan uskomattomaan peliin.

David Mamet on arvostettu ja loistava käsikirjoittaja. Käsikirjoittamisessa äijä on haka (siitä todisteena esim. Myyntitykit), mutta ohjaus ei ole niin hallittua. Elokuva lähtee jäykästi liikkeelle, mutta kun homma lähtee kunnolla käyntiin, niin on kyseessä hieno trilleri. Tämä on erittäin läheistä sukua Fincherin hyvälle trillerille The Game. Samalla tavalla ihmeellisiä juonenkäänteitä on luvassa. Loppuratkaisukin on nerokas. Katsojan on myös käytettävä hieman älyään ja mielikuvitusta tätä katsellessa.

Näyttelijöitäkään ei voi mennä haukkumaan. Steve Martin tekee pienen, mutta loistavan roolisuorituksen. Hän on loistava koomikko, mutta tässä hän todistaa pystyvänsä olemaan vakakin. Campbell Scott tekee parhaansa pääosassa, samoin Rebecca Pidgeon häntä auttavana sihteerinä. Martin on kuitenkin elokuvan valopilkku.

Mamet ei saa leffaa koko ajaksi toimimaan. Alusta on tehty liian väsyttävä. Meinasin jopa lopettaa kesken, mutta onneksi en sitä tehnyt, sillä pian alkoi tapahtumaan. Mielenkiintoinen tämä kyllä on ja kun tämä saa otteen katsojasta on kyse todellisesta riepotuksesta, mutta pientä TV-elokuvan makua tässä silti oli. En tiedä mikä sen teki, mutta tämä vähän vaikutti siltä.

Odotin ehkä vähän liikaa tai olin liian väsynyt, mutta tämä ei ihan täysillä iskenyt. Keskitasoa parempi Espanjalainen vanki silti on johtuen loistavasta käsikirjoituksesta. Mamet on parempi kirjoittaja kuin ohjaaja, mutta ei hän ihan huono ohjaamaankaan ole, sen tämä todistaa. Jos etsit hyvää trilleriä, joka pitää sisällään salaliittoja ja paljon yllättäviä juonenkäänteitä on tämä tarkoitettu juuri sinulle. Minua tämän tyylinen jännitys puree, mutta kaikkihan eivät tällaisesta pidä. Hyvä leffa joka tapauksessa.

Pisteet: rating 70,000

Thoke
Tykittäjä, 619 arvostelua
Arvosteltu: 04.06.2004
Katsottu: VHS

Saman kategorian TOP-leffoja

Alaston satama
Alaston satama arvosana 4,05
Alaston satama
The Shining - Hohto
The Shining - Hohto arvosana 4,16
The Shining - Hohto
Unelmien sielunmessu
Unelmien sielunmessu arvosana 4,47
Unelmien sielunmessu
Takaikkuna
Takaikkuna arvosana 4,22
Takaikkuna

Elokuvan tiedot

Espanjalainen vanki
Espanjalainen vanki arvosana 3,15

Espanjalainen vanki (1997)

Alkuperäinen nimi: The Spanish Prisoner

Genret:
Draama,
Valmistusvuosi:
1997
Pituus:
105 min
Ohjaajat:
David Mamet
Pääosanäyttelijät:
Campbell Scott, Rebecca Pidgeon, Steve Martin
Maat:
USA