Pistejakauma

25%

0%

0%

25%

0%

0%

0%

50%

0%

0%

Pisteytykset

rating 80,000

Heinätonttu
Käyttäjä

rating 80,000

Lähes vuosikymmenen suunnittelu ja yli kahden vuoden kuvaukset synnyttivät elokuvan, josta tuli kaikkien aikojen laajimmalle levinnyt ja eniten voittoa tuottanut intialainen elokuva.

Endhiran sijoittuu nykypäivän Intiaan, jossa jo kymmenen vuotta androidiaan kehitellyt tohtori Vaseegaran luulee vihdoin saaneensa humanoidirobottinsa valmiiksi. Tietotaidoiltaan ja voimiltaan sadan ihmisen veroinen Chittiksi nimetty robotti on suunniteltu taistelemaan sodassa ihmisten puolesta. Kaikki kuitenkin kaatuu, kun Chitti ei saakaan valtion tieteellisen lautakunnan hyväksyntää johtuen robotin kyvyttömyydestä tunteisiin ja sosiaaliseen älyyn. Tri Vaseegaran ei kuitenkaan luovuta, vaan ryhtyy itsepintaisesti opettamaan tunteita Chittille. Hommasta ei meinaa tulla mitään, kunnes salama kirkkaalta taivaalta muuttaa kaiken. Sähköiskusta toipunut Chitti on huomaamattaan omaksunut ihmisen tunteet, ja tohtori voi huokaista helpotuksesta. Pian käy kuitenkin ilmi että Chitti on rakastunut tohtorin tyttöystävään Sanaan, minkä myötä ongelmat alkavat, sodassa ja rakkaudessa kun on kaikki sallittua...

Parhaiten tuottanut ja laajimmalle levinnyt elokuva on myös Intian kaikkien aikojen kallein, ja se näkyy. Esimerkiksi yksi elokuvaa runsaasti värittävistä tanssikohtauksista on kuvattu Machu Pichhussa asti. Tietokonetehosteet eivät aina aivan Hollywoodin tasolle yllä, mutta hieman kotikutoinen meininki istuu hyvin elokuvan tunnelmaan.

Tyylilajeissaan Endhiran pallottelee monella tasolla yhdistäessään perinteiseen draamakomediaan toimintaa, seikkailua ja sci-fiä. Kolmituntinen elokuva haroo niin moneen suuntaan että jokainen saa varmasti jotain. Pitkä kestokaan ei käänny missään vaiheessa elokuvaa vastaan sen eksoottisuuden ja omaleimaisuuden viihdyttäessä vallan mainiosti. Naiivin elokuvan yleistunnelman keveydestä huolimatta sympaattisiin hahmoihin kasvaa syvät suhteet matkan aikana, minkä myötä ohut draamakin puree paremmin kuin monissa muissa vastaavan lajin elokuvissa.

Elokuvan pääasiallisina teemoina ovat jo Frankensteinin hirviön myötä syntyneet ikuisuuskysymykset ihmisen halusta tavoitella jumaluutta, luoda uusi ihminen. Kuten Frankensteinissäkin, myös Endhiranissa kokeilulla on vaaralliset seuraukset. Elokuvataiteellisesta viitekehyksestä Endhiran löytää yhteyksiä niin Terminatoriin kuin Crankiinkin.

Endhiranin kantavin voimavara on sen päättömyys ja hauskuus. Elokuva, jossa on sadoista konekiväärein varustetuista intialaisista Elviksistä muodostuva pyörivä ja kaiken tuhoava jättipallo, ei yksinkertaisesti voi olla huono. Endhiranissa on munaa.

MustiSotakoira
Käyttäjä

rating 80,000

Endhiran on useiden länsimaisten kriitikoiden lyttäämä elokuva. Siitä huolimatta se oli yllättävän koukuttava ja jaksoin katsoa tämän läpi, vaikka toistoaika oli yli kaksi tuntia. Juoni on melko yksioikoinen, mutta kuitenkin niin elävä jotta sitä jaksaa seurata. Virkistävä viihdepätkä länsimaisten leffojen joukkoon, vaikka mielestäni tämä elokuva olisi mahtunut alle kahden tunnin :) Perusmättöä bollywoodista hieman erilaisella otteella.

Elokuvan tiedot

Endhiran
Endhiran arvosana 2,63

Endhiran (2010)

Alkuperäinen nimi: எந்திரன்

Genret:
Komedia,
Valmistusvuosi:
2010
Pituus:
155 min
Ohjaajat:
S. Shankar
Käsikirjoittajat:
Karky, S. Shankar
Pääosanäyttelijät:
Aishwarya Rai, Danny Denzongpa, Delhi Kumar, Devadarshini Chetan, Karunas, Rajnikanth, Santhanam
Maat:
Intia
Kielet:
tamili