Arvostelu

Sankari, juoppo, vanha konkari ja nuori kloppi-hahmoasetelma on liiankin tuttu.

Esipuheena voinen todeta tämän olevan jonkinlainen remake Rio Bravosta. Sankari, juoppo, vanha konkari ja nuori kloppi-hahmoasetelma on liiankin tuttu. Myös juoni ja useat kohtaukset ovat suoraan Rio Bravosta. Minkäänlaisesta plagioinnista on turha puhua, koska ohjaaja on sama.

Juoni voidaan skipata, koska sen selostaminen on olisi tylsää luettavaa ja muutenkin juoni on muutenkin sitä sorttia, jota tuskin tarvitsee selostaa. Mutta pienenä "valaisuna" sanottakoon, että on tyypillinen "hyvät jätkät vastaan pahat"-leffa, jossa on se pakollinen pieni sivujuoni paikallisen karjafarmin perheen kanssa.

Täytyy vaan todeta, että hitonmoisen näyttelijäkaartin on Howard Hawks saannut pystyyn. John Wayne, joka vetää saman roolin kuin aina ennenkin. Voittamaton pyssysankari, jolle edes sheriffi ei pärjää kaksintaistelussa. Yksi suosikeistani Robert Mitchum, joka vetää saman roolin kuin Dean Martin Rio Bravossa. Mainio tulkinta juoposta sheriffistä ja muutenkin elokuvan paras roolisuoritus. Ja viimeisimpänä, muttei vähäisimpänä James Caan nuorena Missisippinä. "Tosimiehenä", joka ei kuitenkaan osaa edes ampua, mutta kaikkihan lutviutuu ajan kuluessa.

Sanotaan, ettei James Caan Kummisedän lisäksi ole tehnyt mitään merkittävää. Olette väärässä. James Caan on hieno näyttelijä ja vetää tässä yhden parhaimmista rooleistaan, kenties Kummisedän Sonny Corleonen jälkeen parhaansa. Vaikka rooli on selvästi jätetty aika pieneksi ja tahallaan nujerrettu Waynen jalkoihin, voisin sanoa suoritusta paremmaksi kuin Waynen.

Howard Hawks on yksi parhaista elokuvaohjaajista ikinä ja hän on onnistunut ohjaamaan kiinnostavan tarinan lännestä, joka on miehelle jo ennestään tuttu. Ohjauksessa ei moittimista.

El Dorado on hyvä western, mutta se käy myös hyvin seikkailu- ja toimintaelokuvana. Kenties pientä lisätärpättiä olisi tarvittu, mutta eihän se toiminta aina niin olennaista ole.

Joillekin (myös minulle) tämä saattaa käydä hyvästä komediasta. Tuskin tätä on komediaksi tarkoitettu, mutta hyvin tämä naurattaa. (Kohtaukset, joissa Missisippi kokeilee ensi kertaa haulikkoa, huomautukset hänen hatustaan ja Robert Mitchumin pään selvittäminen ihmerohdolla.) En kuitenkaan viittaa siihen, että elokuva olisi toteutettu niin kornisti, että naurattaa.

Musiikki on aika on todella lepposiaa ja se ei ärsytä niin kuin useissa John Fordin leffoissa. Varsinkin tunnusmusiikki jää sopivasti soimaan päähän.

Kun vuonna 1903 valmistui western "Suuri junaryöstö", westerneistä tuli erittäin suosittuja Hollywoodissa. 1940- ja 50-luvuilla niitä tehtailtiinkin ennätysmäärä. Hieman western-elokuvien kulta-ajan jälkeen valmistunut El Dorado on genrensä kärkipäätä, vaikkei yletäkkään Rio Bravon tasolle asti.

Suosittelen kaikille western-faneille ja niille, jotka pitävät hyvistä äijäleffoista ja toimintaleffoista. Myös James Caan -fanien kannattaa tsekata tämä, koska tämä on miehen ensimmäinen todella hyvä rooli.

nimimerkki: Scarface

Pisteet: rating 90,000

Scarface
Tykittäjä, 40 arvostelua
Arvosteltu: 23.12.2005
Katsottu: DVD

Saman kategorian TOP-leffoja

Mies joka ampui Liberty Valancen
Mies joka ampui Liberty Valancen arvosana 4,00
Mies joka ampui Liberty Valancen
Pat Garrett ja Billy the Kid
Pat Garrett ja Billy the Kid arvosana 3,75
Pat Garrett ja Billy the Kid
Tombstone
Tombstone arvosana 3,84
Tombstone
Sabata - salaperäinen ratsastaja
Sabata - salaperäinen ratsastaja arvosana 3,67
Sabata - salaperäinen ratsastaja

Elokuvan tiedot

El Dorado
El Dorado arvosana 3,42
Genret:
Western
Valmistusvuosi:
1966
Pituus:
126 min
Ohjaajat:
Howard Hawks
Käsikirjoittajat:
Harry Brown, Leigh Brackett
Pääosanäyttelijät:
Charlene Holt, Christopher George, Edward Asner, James Caan, John Wayne, Michele Carey, Robert Mitchum
Maat:
USA
Kielet:
englanti