Arvostelu

Vaaroja suurkaupungissa pilee paljon.

Calamari Union on tietääkseni Kaurismäen ensimmäinen elokuva. Jos ei ihan ensimmäinen, niin ainakin ensimmäisiä. Kun tämä tuli TV:stä, katsoin muutamasta syystä. Ensinnäkin joku tuttavapiiristäni kehui leffaa, ja toiseksikin siksi, että se oli Kaurismäen elokuva, joka sai lehdessä vain kolme tähteä. Itse annan ehdottomasti viisi, sillä nauroin lähes koko leffan ajan. Ja nauran yhä, aina kun näen tämän.

Juoni on vähintäänkin outo. 17 hiljaista ja vakavaa miestä yrittää päästä pois saasteisesta ja muutenkin hirveästä Helsingin Kalliosta. Määränpäänä olisi Eira, jota jätkät pitävät oikeana paratiisina. Kundit eivät ilmeisesti ole koskaan poistuneet Kalliosta, ja reissusta tuleekin aikamoinen. Vaaroja suurkaupungissa pilee paljon. Ensin he kaappaavat metron ja huristavat sillä jonnekin. Sitten matka jatkuu muutaman ryhmissä. Osa kuolee, osa jättää kesken, mutta naurua riittää.

Elokuvaa käsikirjoitettiin samalla kun kuvattiin. Kaurismäki raapusti kohtauksen vuorollaan kasaan, ja tämä olikin hyvä idea, sen näkee toteutuksesta. Elokuva on mustavalkoinen, joka sopii tähän leffaan loistavasti. Suosittelen kaikille, tykkäsitte sitten normaalisti Kaurismäestä tai ette.

Pisteet: rating 100,000

Raato-A
Tykittäjä, 484 arvostelua
Arvosteltu: 03.05.2003
Katsottu: Kotona

Saman kategorian TOP-leffoja

Diktaattori
Diktaattori arvosana 4,15
Diktaattori
Nykyaika
Nykyaika arvosana 4,19
Nykyaika
Monty Pythonin Hullu maailma
Monty Pythonin Hullu maailma arvosana 4,10
Monty Pythonin Hullu maailma
Barton Fink
Barton Fink arvosana 3,96
Barton Fink

Elokuvan tiedot

Calamari Union
Calamari Union arvosana 3,73
Genret:
Komedia
Valmistusvuosi:
1985
Pituus:
84 min
Ohjaajat:
Aki Kaurismäki
Käsikirjoittajat:
Aki Kaurismäki
Pääosanäyttelijät:
Kari Väänänen, Martti Syrjä, Mato Valtonen, Pantse Syrjä, Pate Mustajärvi, Puntti Valtonen
Maat:
Suomi
Kielet:
suomi