Arvostelu

Täydellisyyden luovat tavallisen arjen kuvaamisen ja loistavan ohjauksen lisäksi näyttelijät, jotka suoriutuvat taidokkaasti.

John Singletonin esikoisohjaus Boyz N the Hood, typerästi suomennettu Kulman kundit, on koskettava ja realistinen kuvaus köyhien mustien elämästä murhien, huumeiden ja jengien keskellä. Tämä on tavallista arkipäivää Amerikassa, jossa ei ikinä tiedä milloin kuolema koittaa ja ainoastaan uhittelu voi koitua kuolemakseen.

Elokuva alkaa vuodesta 1984, kun kymmenvuotias Trey tappelee koulussa, joten hänen äitinsä vie pojan isänsä (Laurence Fishburne) luokse oppimaan miehen tapoja. Seitsemän vuotta myöhemmin Trey (Cuba Gooding Jr.) asuu vieläkin isänsä luona mutta hän on oppinut isänsä oppeja ja pyrkii olemaan pois rikollispolulta toisin kuin hänen kaverinsa Doughboyn (uskomattoman roolin vetävä Ice Cube), joka vapautui juuri vankilasta. Isänsä opeistaan huolimatta Trey joutuu tekemään elämänsä tärkeimmän päätöksen, kun hänen kaverinsa murhataan, ja tämä päätös seuraa häntä loppuiän.

John Singleton sai ansaituksi parhaan ohjaajan ja käsikirjoituksen Oscar-ehdokkuudet mutta valitettavasti hän ei voittanut kumpaakaan Jonathan Demmen napatessa parhaan ohjaajan pystin Silence of the Lambs -elokuvasta ja Callie Khouri parhaan käsikirjoituksen pystin hieman tylsästä Thelma & Louise -elokuvasta. Tämä jos mikään kertoo, kuinka Oscarit menevät melkein aina väärään paikkaan. John Singletonin olisi pitänyt voittaa kummatkin pystyt itselleen loistavalla Boyz N the Hood -elokuvallaan.

Boyz N the Hood pistää välillä katsojan ajattelemaan millaisessa helvetissä nuo ihmiset asuvat, jonne poliisien tulo voi kestää jopa tunnin. Singleton luo viisauden sanoja Laurence Fishburnen esittämän Furious-hahmon läpi, jolla hän kertoo minkä takia hoodin jokaisessa kulmassa löytyy joko asekauppa tai viinakauppa, eikä missään Beverly Hillsissä. Syynä tähän on yksinkertaisesti heikoimpien tuhoaminen, jossa nämä ihmiset itse hoitavat oman tuhoamisen.

Boyz N the Hoodin täydellisyyden luovat tavallisen arjen kuvaamisen ja loistavan ohjauksen lisäksi näyttelijät, joista jokainen suoriutuu taidokkaasti. Laurence Fishburne tekee eittämättä elämänsä roolin Furiouksena, samoin kuin Cuba Gooding Jr. Mutta erityisen huomion vie rappari Ice Cube, jonka elokuvadebyytti on ykkösluokkaa.

Boyz N the Hood on hood-elokuvien parhaimmistoa, eikä tätä elokuvaa saisi väheksyä, onhan tämä 90-luvun tärkeimpiä elokuvia, josta löytyy sympatiaa ja uhoa. Ehdottomasti katsomisen arvoinen elokuva, joka on taatusti koskettava.

Pisteet: rating 90,000

Filmer
Käyttäjä, 244 arvostelua
Arvosteltu: 15.02.2004
Katsottu: Kotona

Saman kategorian TOP-leffoja

The Artist
The Artist arvosana 3,83
The Artist
Iivana Julma II
Iivana Julma II arvosana 4,05
Iivana Julma II
Kunnian polut
Kunnian polut arvosana 4,03
Kunnian polut
The Shining - Hohto
The Shining - Hohto arvosana 4,16
The Shining - Hohto

Elokuvan tiedot

Boyz n the Hood - kulman kundit
Boyz n the Hood - kulman kundit arvosana 4,07

Boyz n the Hood - kulman kundit (1991)

Alkuperäinen nimi: Boyz n the Hood

Genret:
Draama,
Valmistusvuosi:
1991
Pituus:
112 min
Ohjaajat:
John Singleton
Käsikirjoittajat:
John Singleton
Pääosanäyttelijät:
Angela Bassett, Cuba Gooding Jr., Ice Cube, Laurence Fishburne, Morris Chestnut, Nia Long, Tyra Ferrell
Maat:
USA
Kielet:
englanti