Arvostelu

Liukuhihnatyötä muistuttava halppisleffa kaatuu täydellisesti sen sci-fiviittauksin.

Jos minun pitäisi valita kaikkien aikojen huonoin näkemäni elokuva, niin se olisi varmaankin Beowulf. Tästä on vaikea löytää mitään hyvää. Elokuva yhdistää keskiaikaiset myytit, nykyajan nahkatakit, Lambertin uuden hiusmuodin, raskaan metallijumputuksen (yritän kuvata elokuvan musiikkia), turhat taistelukohtaukset, typerän väkivallalla mässäilyn, tietokoneella suttuisesti tehdyn hirviön ja huonot roolisuoritukset. Se on kertomus legendaarisesta Beowulfista (Christopher Lambert), joka saapuu erääseen linnaan, jota vainoaa salaperäinen hirviö. Tuon enempää ei juonen kertomiseen kannata tuhlata aikaa, sitä leffa ei ole ansainut.

Olen viime aikoina tutustunut enemmänkin Lambertin tuotantoon, eikä mikään näkemistäni tyypin leffoista ole oikein hyvyydellään häikäissyt, mutta tämä vie kyllä huonoudessa voiton. Beowulf on hyvin kökkö elokuva, jota ei oikein pelasta mikään, ei edes Rhona Mitran rintavarustus. Typerät kliseet vuorottelevat kuvaruudulla ja katsoja tylsistyy helposti elokuvaa katsoessaan. Välillä voi nauraa elokuvan kökköydelle, mutta nauru kyllä muuttuu pian myötähäpeän tunteisiin elokuvantekijöitä kohtaan, kun katsoja tajuaa elokuvan olevan tosissaan tehty. Elokuvan jälkeen minua kadutti, kun olin tuhlannut kokonaisen euron pläjäyksen vuokraamiseen.

Mitään ei siis voi tämän leffan kohdalla kehua, siispä näyttelijätyö ei ansaitse myöskään kovin arvostavia sanoja. Lambert on tavallinen pökkelö, hän ei saa roolistaan mitään irti, niinpä hän päättää vaan lausua vuorosanat kameraan päin. Hänen vastanäyttelijänään nähtävä Rhona Mitra (tuttu TV-sarjasta Viiden juttu sekä Tomb Raider -poseerauksistaan) ei näyttele yhtään sen paremmin, elokuva painottaakin enemmän hänen rintavarustustaan, kuin näyttelijäntaitoja. Sivuosissakin nähdään yhtä surkeita suorituksia ja ohjaus on vedetty rutiinilla. Filmin pitäisi pohjautua johonkin eeppiseen runoon, jonka muuttamisessa käsikirjoitusmuotoon on kyllä pahasti erehdytty.

Beowulf on leffa, jota ei voi suositella oikein kenellekään, paitsi jos ei satu olemaan kova Christopher Lambert -fani. Vanhemmille katsojille tämä on liian väsyttävää seurattavaa ja seikkailumielisille pojille liian väkivaltaista katsottavaa. Elokuvallisesti tästä ei löydy mitään hyvää. Liukuhihnatyötä muistuttava halppisleffa kaatuu täydellisesti sen sci-fiviittauksin. Henkilöitä on liikaa, eikä keneenkään jakseta pahemmin syventyä. Välillä yritetään lisätä kiehtovia kohtauksia, joissa esiintyy mystinen vähäpukuinen nainen. Nuo kohtaukset muistuttavat enemmän halpaa pehmopornoa kuin historiallista spektaakkelia.

Lambertin hiustyylin muuttumista on kuitenkin aina mukava katsoa. Tällä kertaa hänen hiuksensa on leikattu lyhyeksi ja niihin on ruiskutettu valkoista väriä. Yksi piste tulee tästä seikasta.

Pisteet: rating 20,000

Thoke
Tykittäjä, 620 arvostelua
Arvosteltu: 09.04.2005
Katsottu: DVD

Saman kategorian TOP-leffoja

Dawn of the Dead
Dawn of the Dead arvosana 4,20
Dawn of the Dead
Kill Bill: Volume 1
Kill Bill: Volume 1 arvosana 4,08
Kill Bill: Volume 1
Alien - kahdeksas matkustaja
Alien - kahdeksas matkustaja arvosana 4,13
Alien - kahdeksas matkustaja
Taru sormusten herrasta: Kuninkaan paluu
Taru sormusten herrasta: Kuninkaan paluu arvosana 4,27
Taru sormusten herrasta: Kuninkaan paluu

Elokuvan tiedot

Beowulf
Beowulf arvosana 2,18
Genret:
Toiminta,
Valmistusvuosi:
1999
Pituus:
89 min
Ohjaajat:
Graham Baker
Pääosanäyttelijät:
Christopher Lambert, Götz Otto, Oliver Cotton, Rhona Mitra
Maat:
USA