Arvostelu

Kasaan on saatu erittäin viihdyttävä, koskettava ja puhutteleva elokuva.

Michael Polishin ohjaama Astronaut Farmer kertoo miehestä nimeltä Charles Farmer. Farmer työskenteli ennen NASA:lle, mutta jätti työnsä kesken isänsä kuoltuaan. Nyt mies on päättänyt antaa itsellensä uuden tilaisuuden rakentamalla raketin takapihalleen ja vierailemalla avaruudessa. Hän on onnistunut puhumaan vaimonsa Audrey Farmerin (Virginia Madsen) ja lapsensa mukaan uskomaan unelmaansa. Viranomaiset eivät kuitenkaan pidä Charlesin aikeista, mutta tämä ei miestä paljoa hetkauta.

Vaikka elokuva sisältääkin juonellisesti hieman ennalta arvattavuutta, eikä yritä olla mestariteos, joka keräisi kriitikoiden huomion ja loksauttaisi leuat paikoilta, on se silti varsin viihdyttävä ajatuksia herättävä unelmien toteuttamisesta kertova elokuva. Polish tarjoaa muutamia varsin hienoja auringonlaskussa otettuja maisemakuvia, sekä muutenkin onnistuneita kuvakulmia koko elokuvan keston ajan. Juoni ei laahaa paikallaan, taikka muuten töppäile millään tavalla, vaan etenee sujuvasti ja selkeästi eteenpäin. Pituuttakaan ei ole liikaa, vaan sopivasti, nimittäin elokuva kerkeää tuomaan sanomansa esille onnistuneesti ja antaa katsojillekin aikaa pohtia sitä. Dramatisointikin on Polishilta onnistunut, nimittäin hieman dramaattisemmat tilanteet elokuvassa ovat oikeasti koskettavia ja saavat katsojan miettimään tilannetta. Nämä tilanteet korostavat myös tarinan merkitystä entisestään. Audio pelaa erittäin hyvin. Musiikkivalinnat korostavat koskettavien tilanteiden tunnelmaa erinomaisesti ja tuovat melkein tipankin linssiin.

Käsikirjoituksesta löytyy muutamia juoneen liittyviä kohtia, mihin olisi voitu panostaa hieman enemmän, jotta ne olisivat toimineet elokuvassa paremmin. Muutamia pieniä vikoja lukuun ottamatta käsikirjoituskin toimii vallan mainiosti. Dialogi tarjoaa mehevää keskustelua ja muutaman muistettavan repliikin, mutta mitään kovin mullistavaa ja uutta ei kuitenkaan ole luvassa. Kokonaisuudessaan kyseessä on kuitenkin varsin onnistunut käsikirjoitus, nimittäin sen sanoma on tuotu hyvin esille ja tarina on viihdyttävä. Myös itse sanoma on tuotu esille käyttäen mielikuvitusta.

Billy Bob Thornton tekee erittäin hienon roolisuorituksen perheen isänä, joka ei päästä unelmastaan irti, vaikka muu elämä potkii päähän. Thorntonissa virtaa aitoa halua toteuttaa unelma. Virginia Madsen tekee melko tyypillisen roolisuorituksen, mutta näyttelee sen silti loistavasti. Hän on hyvin äitimäinen ja naikkosen naisellinen lämpö sopii hyvin kyseiselle hahmolle. Thornton ja Madsen vaikuttavat aidolta pariskunnalta, eli toisin sanoen heidän kemia pelaa. Perheen vanhinta poikaa esittävä Max Thierniot ei omaa paljoa ruutu aikaa, mutta hänestä näkee, että kyseessä on nouseva tähti. Nuoren miehen taidot eläytyä elokuvan tunnelmaan olemuksellaan osoittautuivat yllättävän hyväksi. Perheen nuorimpia näyttelevät Jasper Polish ja Logan Polish tekevät erittäin realistiset ja inhimilliset roolisuoritukset. Hauskaa tässä on se, että Logan Polish on oikeassa elämässä ohjaaja Michael Polishin lapsi ja Jasper Polish on Michaelin veljen, Mark Polishin, joka myös osallistui käsikirjoitukseen.

Vaikka elokuvasta löytyykin pieniä puutteita, on niistä turha liikaa pisteitä verottaa. Kasaan on saatu erittäin viihdyttävä, koskettava ja puhutteleva elokuva. Elokuvaa voi lämpimästi suositella kokoperheelle, sillä se tarjoaa varmasti inspiraatiota niin vanhemmille, kuin nuoremmille.

”If we can’t have our dreams, we have nothing.”

Pisteet: rating 90,000

Maximus
Käyttäjä, 64 arvostelua
Arvosteltu: 11.09.2009
Katsottu: Kotona

Saman kategorian TOP-leffoja

Blade Runner
Blade Runner arvosana 4,08
Blade Runner
Once Upon a Time in America - suuri gangsterisota
Once Upon a Time in America - suuri gangsterisota arvosana 4,30
Once Upon a Time in America - suuri gangsterisota
Valamiesten ratkaisu
Valamiesten ratkaisu arvosana 4,40
Valamiesten ratkaisu
Tiikerikissa
Tiikerikissa arvosana 4,11
Tiikerikissa

Elokuvan tiedot

The Astronaut Farmer
The Astronaut Farmer arvosana 2,55
Genret:
Draama,
Valmistusvuosi:
2006
Pituus:
104 min
Tunnetaan myös nimillä:
Unelma avaruudesta (tv)
Ohjaajat:
Michael Polish
Käsikirjoittajat:
Mark Polish, Michael Polish
Pääosanäyttelijät:
Billy Bob Thornton, Bruce Dern, Bruce Willis, J. K. Simmons, Max Thieriot, Sal Lopez, Tim Blake Nelson, Virginia Madsen
Maat:
USA
Kielet:
englanti