Arvostelu

Traaginen antisankari kruunaa kokonaisuuden.

Pohjoisessa asuvan heimon päällikkö kertoo muistelussaan paitsi maailman romahduksesta kaaokseen myös asfalttisoturi Maxista (Mel Gibson) joka auttoi piiritettyä yhteisöä. Gyrokopterilentäjä (Bruce Spence) yritti ryöstää Maxilta kultaa arvokkaampaa polttoainetta, mutta joutui häviölle ja henkensä pelastaakseen kertoi Maxille piiritetystä yhteisöstä jolla on hallussa kyseistä arvokasta ainetta. Max siis yrittää päästä hyviin väleihin Pappagallon (Michael Preston) johtaman yhteisön kanssa polttoainetta saadakseen ja Humunguksen (Kjell Nilsson) johtamat piirittäjät haluavat sisään ja Humunguksella on valtava kätyri Wez (Vernon Wells). Itsekkäiden tarkoitusperiensä vuoksi Max suostuu auttamaan yhteisöä ja myös tekee niin, mutta menettää lähes kaiken itselleen arvokkaan ja.

George Millerin ohjaama Mad Max oli yllätysmenestys ja kaksi vuotta myöhemmin Miller ohjasi jatko-osan joka veti post-apokalyptisen sivistyksen romahduksen pidemmälle. Anarkia hallitsee liikennettä, henki on halpa ja sivistys on parhaimmillaan ohutta pintakiiltoa. Mel Gibsonin omituisissa rytkyissä vähäeleisesti näyttelemä Max on elokuvahistorian suuria kovanaamoja, mutta hänessä on myös murheellisuuden antamaa syvyyttä. Tarkoituksensa ja elämänsä menettänyt ihmiskuori raapii kasaan seuraavan tilaisuuden ainoastaan koira seuranaan ja suhtautuu yrityksiin olla sivistynyt suorastaan vihaisesti. Bruce Spencen valtava kita toimii koomisempana piristeenä ja vaikka kyseessä on ilmiselvästi post-apokalyptisen itsekäs ja ahne retku on hänessä käytännöllistä inhimillisyyttä.

Kjell Nilssonin naamio ja jylisevä ääni on jyrkkä vastakohta Michael Prestonin hillitylle johtajuudelle missä ei ole suuruudenhulluutta. Näyttelijäkaarti on kulahtaneisuudessa tasaista, joskin puvustuksen remmit, naamarit ja muut vastaavat keljumaisuudet ovat täyudellisessä yhteistyössä murjottujen ajoneuvojen kanssa.

Vaikka näyttelijätyö onkin hieman mitäänsanomatonta on todellisena vahvuutena George Millerin suorastaan inhorealistinen kuvaus post-apokalyptisesta joutomaasta. Karu maisema ja lavastus muodostaa suuren epätoivon taustakankaan mille raakuuden verilöyly maalataan ja kun putkista ja moottorista koostuva ajoneuvo ottaa rekan kanssa puskukisaa ei jäljelle jää muuta kuin haju ja kipeä muisto.

Post-apokalyptisen dystopian merkkipaalu visuaalisessa ja tyylillisessä mielessä vaikka tarina onkin varsin ohut. Kyyninen ja itsekäs, mutta samaistuttavissa oleva traaginen antisankari kruunaa kokonaisuuden.

Pisteet: rating 80,000

Jurpo
Tähtääjä, 1431 arvostelua
Arvosteltu: 10.03.2010
Katsottu: Kotona

Saman kategorian TOP-leffoja

Aladdin
Aladdin arvosana 4,01
Aladdin
Solaris
Solaris arvosana 4,27
Solaris
Henkien kätkemä
Henkien kätkemä arvosana 4,31
Henkien kätkemä
Taru sormusten herrasta: Kuninkaan paluu
Taru sormusten herrasta: Kuninkaan paluu arvosana 4,27
Taru sormusten herrasta: Kuninkaan paluu

Elokuvan tiedot

Asfalttisoturi - Mad Max 2
Asfalttisoturi - Mad Max 2 arvosana 3,95

Asfalttisoturi - Mad Max 2 (1981)

Alkuperäinen nimi: Mad Max 2

Genret:
Toiminta,
Valmistusvuosi:
1981
Pituus:
96 min
Tunnetaan myös nimillä:
The Road Warrior
Ohjaajat:
George Miller (II)
Käsikirjoittajat:
Brian Hannant, George Miller (II), Terry Hayes
Pääosanäyttelijät:
Bruce Spence, Emil Minty, Kjell Nilsson, Max Phipps, Mel Gibson, Michael Preston, Vernon Wells, Virginia Hey
Maat:
Australia
Kielet:
englanti