Arvostelu

Mielenkiintoinen kokeilu yhdistää kauhuelokuva ja historiallinen raastava orjakuvaus keskenään

"The past is not dead. It is not even a thing of the past"

Musiikkivideoiden ja lyhyelokuvien parissa työskennellyt ohjaaja & käsikirjoittaja kaksikko Gerard Bush ja Christopher Renz hyppäävät ensimmäisessä kokoillan elokuvassaan Antebellum orjuuden, rasismin, kauhuelokuvan ja aikaolomuodon erikoisen toimivalla tavalla keskenään sekoittavaan tarinaan. Antebellum on ollut yksi niistä elokuvista joita Korona on heitellyt usean kuukauden ajan jonka ensi-illan piti olla Huhtikuussa, mutta Antebellum julkaistiin tutun kaavan mukaan muutamien maiden elokuvateatterijulkaisujen ohella videotoistopalveluissa.

Eletään Yhdysvaltojen sisällissodan alkuvaiheita. Etelän joukot tiukan komentajansa (Eric Lange) ja kapteeni Jasperin (Jack Huston) johdolla ovat ottaaneet ensimmäisen voiton pohjoisen joukoista. Heidän omistamalla puuvillaplantaasilla orjaksi pakotettu Eden (Janelle Monáe) todistaa vähän väliä miten julmasti Jasperin johtamat sotilaat muita pellolla olevia orjia kohtelee. Hiljattain vaimonsa raa'an surman todistanut Eli (Tongayi Chirisa) haluaisi paeta kärsimyksestä pois. Samaan aikaan vuonna 2020 kirjalija ja perheenäiti Veronica Henley (Janelle Monáe) on juuri julkaissut uuden romaanin, mutta tapausta varjostaa mystisen naisen (Jena Malone) uhkailut. Vietettyään iltaa kahden ystävän kanssa Veronica joutuu todelliseen painajaiseen.

Antebellum on kahdella aikatasolla liikkuva ärhäkkä elokuvakokemus ajanjaksosta jolloin ihmisen elämä ei paljoa mitään merkinnyt ja jossa kärsimys ja tuska ovat läsnä koko ajan. Gerard Bush ja Christopher Renz ovat luoneet elokuvan jonka voisi oikestaan jaotella kolmeen osaan. Aluksi näytetään varsin julmalla tavalla orjien työskentelyä ja kohtelua puuvillapellolla. Toisessa kuvataan miten kirjailijan julkisuus voi muuttua pelottavaksi pakkomielteeksi ja kolmannesta ei hirveästi voi paljastaa, mutta siinä ratkaistaan asioita myös varsin julmalla tavalla.

Gerard Bushin ja Christopher Renzin käsikirjoittama Antebellum on kuin Steve McQueenin (12 Years a Slave), Eric Bressin (Perhosvaikutus) ja Jordan Peelen (Get Out) elokuvat olisivat pyöräytetty aikakoneessa keskenään sekaisin. Gerard Bush ja Christopher Renz esittävät rasismin elokuvassaan mitään kaunistelematta ja tummaihoisiin kohdistuva väkivalta viedään pariin kertaan jo mauttomuuden rajoille. Tunnelmaltaan Antebellum on sopivan hiostava jossa julmat väkivaltashokit ja kauhuelementit hiipivät tarinaan mukavan salakavalasti mukaan. Sopivan erikoinen salaliittokertomus maustaa loput tarinasta. Kuvaaja Pedro Luquen (Don't Breathe) muutamat kauhukuvat ja hieno avauskohtaus jäävät valkokankaalta mieleen pyörimään.

(Hidden Figures: Varjoon Jääneet) ja (Moonlight) elokuvista tunnettu Janelle Monáe kantaa fyysisesti ja henkisesti rankan kaksoisroolin erinomaisesti harteillaan. Eric Lange on täysin sydämmetön valtaapitävänä tyrannina joka käyttää valtaansa oman mielensä mukaan miten sattuu. Jack Huston heittää yhden uransa kovimmista ja kuluvan vuoden kuvotavimmista pahisrooleista täysin sieluttomana ihmishirviönä jonka melkein jokainen teko aiheuttaa inhoa katsojassa. Jena Malone tuo tarinaan myös annoksen kylmyyttä kaksoisroolissaan. Tongayi Chirisa on suorastaan kärsimyksen ja vihan ruumiillistuma.

Kokonaisuutena Antebellum on mielenkiintoinen kokeilu yhdistää kauhuelokuva ja historiallinen raastava orjakuvaus keskenään. Gerard Bush ja Christopher Renz kaksikko lunastaa potenttiaalin Antebellumilla tulevia elokuvaprojekteja varten.

Pisteet: rating 70,000

andy
Tähtääjä, 464 arvostelua
Arvosteltu: 19.09.2020
Katsottu: Teatterissa

Saman kategorian TOP-leffoja

The Killer
The Killer arvosana 4,31
The Killer
Kuolema saapuu yöllä
Kuolema saapuu yöllä arvosana 4,31
Kuolema saapuu yöllä
Menetetty maa
Menetetty maa arvosana 4,09
Menetetty maa
Lyhyt elokuva tappamisesta
Lyhyt elokuva tappamisesta arvosana 3,76
Lyhyt elokuva tappamisesta

Elokuvan tiedot

Antebellum
Antebellum arvosana 2,75
Genret:
Kauhu,
Valmistusvuosi:
2020
Pituus:
106 min
Ohjaajat:
Christopher Renz, Gerard Bush
Käsikirjoittajat:
Christopher Renz, Gerard Bush
Pääosanäyttelijät:
Eric Lange, Gabourey Sidibe, Jack Huston, Janelle Monáe, Jena Malone, Kiersey Clemons
Maat:
USA
Kielet:
englanti