Arvostelu

Hämmentävä, kiehtova ja ennen kaikkea mullistava lyhytelokuva.

Ennen David Lynchiä oli Luis Buñuel. Hän ja Salvador Dali, tuo maalaustaiteen hämärä viiksivallu, käsikirjoittivat 20-luvulla lyhytelokuvan nimeltä Andalusialainen koira. Buñuelin ohjaamana pätkä sitten valmistui, ja muutti samalla historian kulkua tuoden surrealismin leffoihin.

Alkumetreillä näemme, kuinka naisen silmä leikataan partaterällä halki. Voimakas, antipatiaa herättävä ja ajan hampaan täysin kestänyt kohtaus traumatisoi yhä - vieläpä useimpia kauhuleffoja vahvemmalla otteella! Lehmän silmällä toteutettu, muutaman sekunnin mittainen otos on kulminoitunut yhdeksi elokuvahistorian tärkeimmistä hetkistä. Tästä eteenpäin Andalusialainen koira on unenomaisen juoneton elokuva, joka koostuu melko erilaisista, toisilleen aluksi irrallisilta tuntuvista kohtauksista.

Kestoa on juuri sopivasti, että elokuva pysyy mielenkiintoisena ja siihen on helppo syventyä useasti uudelleenkin. Jokainen voi rakentaa kohtausten ympärille oman "ratkaisunsa", mikäli niin haluaa. Tässä elokuvassa ei kuitenkaan ole välttämätöntä etsimällä etsiä johdonmukaista avainta palapeliin, vaan voi - ja kannattaakin - antaa sen tajunnanvirtamaisen kerronnan vain synnyttää päässä vapaasti mielikuvia.

Kokonaisuus on hämmentävä, kiehtova ja ennen kaikkea mullistava lyhytelokuva, joka on innoittanut taiteilijoita ympäri maailmaa aina tähän päivään saakka. Avantgardismin ja ison t:n taideleffojen ystäville pakollista katsottavaa. Muidenkin kannattaa toki kokeilla, sillä 16 minuuttiahan nyt menee vaikka yhdellä jalalla seisoen.

Pisteet: rating 80,000

Pingutyyppi
Ylläpitäjä, 247 arvostelua
Arvosteltu: 14.08.2004
Katsottu: Kotona

Saman kategorian TOP-leffoja

NIMH – Rouva Brisby ja hänen salainen maailmansa
NIMH – Rouva Brisby ja hänen salainen maailmansa arvosana 4,08
NIMH – Rouva Brisby ja hänen salainen maailmansa
Taru sormusten herrasta: Kuninkaan paluu
Taru sormusten herrasta: Kuninkaan paluu arvosana 4,27
Taru sormusten herrasta: Kuninkaan paluu
2046
2046 arvosana 4,02
2046
Beetlejuice
Beetlejuice arvosana 3,71
Beetlejuice

Elokuvan tiedot

Andalusialainen koira
Andalusialainen koira arvosana 3,79

Andalusialainen koira (1929)

Alkuperäinen nimi: Un Chien Andalou

Genret:
Fantasia
Valmistusvuosi:
1929
Pituus:
16 min
Tunnetaan myös nimillä:
Andalusian Dog
Ohjaajat:
Luis Buñuel
Käsikirjoittajat:
Luis Buñuel, Salvador Dalí
Pääosanäyttelijät:
Pierre Batcheff, Simone Mareuil
Maat:
Ranska