Arvostelu

Mainettaan selvästi pirteämpi ja elinvoimaisempi tekele

Hyvät katselukokemukset syntyvät useammin sattumalta kuin varta vasten etsimällä, kuulostelemalla ja laskelmoimalla. En tiennyt mitään Alone in the Dark- pelistä saatikka Uwe Bollista, mutta sci-fin, toiminnan ja mystiikan ystävänä päätin antaa leffalle mahdollisuuden. Ja kas, pääosassa sattui vielä olemaan suosikkileffapersoonani Christian Slater.

Leffasta ei voi nauttia, jos jokaista osa-aluetta puntaroi erikseen. Slater taantuu näyttelijänä alun perinkin heikompien Tara Reidin ja Stephen Dorffin mukana, erikoistehosteet eivät ole aikansa tasolla, toiminta ei ole Matrixin veroista ja dialogiin tunnutaan sisällytetyn vain se kaikkein välttämättömin ilman mitään persoonallista tai hauskaa.

Osien kömpelyydestä huolimatta kokonaisuus kulkee parhaimmillaan tyylikkäästi. Alkupuolen kerrontaa maustetaan hienosti muinaisten abkanien tekosilla ja myöhempien aikojen tutkimuksella, mistä siirrytään melko luontevasti vauhdikkaampiin kohtauksiin. Tarinassa on yllättävän paljon ulottuvuuksia (Edward Carnbyn (Slater) lapsuus, artefaktien metsästys, ihmisten maailmaan karanneet hirviöt ja niiden torjunta sekä monet henkilöt motiiveineen), mutta monet niistä kuitataan liian lyhyesti ja loput katseluajasta täytetään asemachoilulla ja juoksentelulla.

Jos elokuvalla olisi vaikka puolisen tuntia lisää mittaa, pystyttäisiin aineksista ottamaan enemmän irti ja täten paikkaamaan juostenkustua vaikutelmaa. Joskus vähemmän voi olla enemmän – viimeisessä kaupunkikohtauksessa on karumpi maailmanlopun tunnelma kuin elokuvan muutenkin heikoimman viimeisen puolituntisen räiskinnässä.

Alone in the Dark on onnistuneempi lähtökohdiltaan kuin valmiina tuotoksena, mutta siltikin mainettaan selvästi pirteämpi ja elinvoimaisempi tekele. Sen ottaminen huonon elokuvanteon varoittavaksi esimerkiksi tuntuu vähintäänkin mielivaltaiselta.

Pisteet: rating 60,000

Organismi
Käyttäjä, 38 arvostelua
Arvosteltu: 10.08.2013
Katsottu: Kotona

Saman kategorian TOP-leffoja

Yön ritari
Yön ritari arvosana 4,24
Yön ritari
Taistelija
Taistelija arvosana 4,22
Taistelija
Hurja joukko
Hurja joukko arvosana 4,14
Hurja joukko
Robocop
Robocop arvosana 4,10
Robocop

Elokuvan tiedot

Alone in the Dark
Alone in the Dark arvosana 1,49
Genret:
Kauhu,
Valmistusvuosi:
2005
Pituus:
96 min
Ohjaajat:
Uwe Boll
Käsikirjoittajat:
Elan Mastai, Michael Roesch, Peter Scheerer
Pääosanäyttelijät:
Christian Slater, Stephen Dorff, Tara Reid
Maat:
Kanada, USA, Saksa
Kielet:
englanti