Arvostelu

Vaikka ei sen kummoisemmin anime-elokuvista pitäisikään, kannattaa tämä silti tarkastaa, vaikka vain yleissivistyksen aukon täyttämiseksi.

Katsuhiro Otomon Akira on mielestäni yksi kaikkien aikojen parhaista, ellei paras anime. Eletään kolmannen maailmansodan post-apokalyptista aikaa. Tapahtumapaikkana on suurkaupunki nimeltään Neo-Tokio. Katuja saastuttaa varasteleva ja ilkivaltaa harrastava moottoripyöräjengi, joiden jäseniä kutsutaan Klovneiksi. Toinen moottoripyöräjengi, joka koostuu nuorista opiskelijapojista on ottanut elämäntehtäväkseen mättää Klovneja turpaan hinnalla millä hyvänsä. Tämän jengin peloton johtaja, Kaneda tekee kumppaneineen kaikkensa että nuo katuja kiertelevät pellet saataisiin kynittyä pois katukuvasta. Moottoripyörien renkaat savuavat, pesäpallomailat viuhuvat ja pellejä lentelee ravintoloiden ikkunoista sisään. Homma alkaa kusta, kun yksi jengin jäsenistä nimeltään Tetsuo törmää mysteeriseen pikkupoikaan moottoripyörällään eikä tälle tule mustelmaakaan. Hetkeä myöhemmin valtion agentit hakevat Tetsuon koekaniiniksi valtion huippusalaiseen tutkimuslaitokseen ja pahasuinen armeijan Kenraali tekee kaikkensa, jottei 30 vuotta sitten haudattu huippusalainen Akira-projekti paljastuisi.

Akira on erittäin uskollinen sarjakuvalle johon se perustuu. Elokuva on hienosti kuvattu, ja se kuvaa täydellisesti ilmestyskirjan tapahtumien jälkeistä kaaoksen ja sekasorron aikaa ennen niin hienossa Japanissa. Neo-Tokio on rappeutunut ja virkavallalla on lähes mahdoton tehtävä pitää järjestys kurissa. Lopun kohtaus olympiastadionilla, jossa Tetsuo muovautuu uuteen ulkomuotoonsa, on kulttikamaa. Tämä on muuten ensimmäinen japanilainen elokuva, jonka näyttelijöiden äänet on nauhoitettu etukäteen, ennen kuin elokuvaa on alettu tekemään.

Myöhemmin tänä vuonna Otomolta tulee anime nimeltään Steamboy jota odotan erittäin suurella mielenkiinnolla. Tämä on ohjaajan ensimmäinen elokuva 17-vuoteen, sitten loistavan Akiran. Vaikka ei sen kummoisemmin anime-elokuvista pitäisikään, kannattaa tämä silti tarkastaa, vaikka vain yleissivistyksen aukon täyttämiseksi.

nimimerkki: Population1

Pisteet: rating 100,000

IdigN1
Tähtääjä, 36 arvostelua
Arvosteltu: 01.10.2004
Katsottu: VHS

Mestariteos.

 

Jurpo 03.02.2009

rating 100,000

Pommi on Tetsuo.

 

Alzu 15.10.2009

rating 60,000

Saman kategorian TOP-leffoja

Kyttäyskeikka
Kyttäyskeikka arvosana 3,69
Kyttäyskeikka
Drive
Drive arvosana 3,93
Drive
Crow
Crow arvosana 3,96
Crow
Naapurini Totoro
Naapurini Totoro arvosana 4,19
Naapurini Totoro

Elokuvan tiedot

Akira
Akira arvosana 4,00

Akira (1988)

Alkuperäinen nimi: アキラ

Genret:
Anime,
Valmistusvuosi:
1988
Pituus:
124 min
Ohjaajat:
Katsuhiro Otomo
Käsikirjoittajat:
Izô Hashimoto, Katsuhiro Otomo
Pääosanäyttelijät:
Mami Koyama, Mitsuo Iwara, Nozomu Sasaki
Maat:
Japani
Kielet:
japani