Arvostelu

Hieno elokuva ahneuden ja kunnianhimon tuhoisista seurauksista.

Aguirre - Jumalan viha oli Werner Herzogin ja Klaus Kinskin ensimmäinen yhteinen elokuva. Elokuva tehtiin hyvin pienellä budjetilla ja elokuvan tapahtumapaikoilla Perun viidakoissa. Olosuhteet eivät olleet helppoja, eikä Klaus Kinskin tulinen temperamentti auttanut asiaa.

Elokuva perustuu osittain todellisiin tapahtumiin. Konkistadorit olivat juuri kukistaneet Inkavaltakunnan ja nyt he alkavat etsimään myyttistä kultaista kaupunkia, El Doradoa. Matka ei ole kuitenkaan helppo. Retkikuntaa uhkaavat taudit, ruuan ja puhtaan veden puute ja vihamieliset intiaanit. Retkikunnan tärkeäksi mieheksi nousee Klaus Kinskin näyttelemä Aguirre, joka päättää suorittaa retken loppuun vastoinkäymisistä huolimatta, ja on jopa valmis hylkäämään Espanjan hallinnon.

Aguirre - Jumalan viha on upea kuvaus matkasta ahneuden ja hulluuden syövereihin. Herzog on saanut hyvin kuvattua, kuinka yksi mies voi tuhota itsensä ja miehistönsä pelkän legendan takia. Herzog käyttää taitavasti vertauskuvia ahneuden vaikutuksista. Paljon jätetään katsojan mielikuvituksen varaan, mutta ohjaaja tekee selväksi sen, että ahneella on paska loppu. Sentään ei kuitenkaan missään vaiheessa sorruta saarnaamiseen, mikä on hyvä juttu.

Herzog on saanut erinomaisesti kuvattua myös viidakkoa. Viidakko on samanaikaisesti kaunis ja tappava. Maisemat ovat hienon näköisiä, mutta siellä vaanivat monet vaarat. Mutta joki ei ole sen turvallisempi. Elämä laudalla on yksinäistä ja elintarvikkeista on pulaa. Tämä kaikki asettaa retkikunnan jäsenten terveyden ja hengen ahtaalle. Jos henki ei lähde, niin motivaatio ainakin romahtaa ja ehkä jopa mielenterveys. kaikki joutuvat yhtäläisesti kärsimään Aguirren ahneudesta ja kivenlujasta päättäväisyydestä.

Aguirren rooliin on saatu täsmälleen oikea mies. Ketään muuta kuin tunnetusti kiivasluontoista Kinskiä olisi vaikea kuvitella maanisen Aguirren rooliin. Kinski tekeekin roolissaan mahtavaa työtä ja jättää muut näyttelijät, heitä yhtään vähättelemättä, varjoonsa.

Elokuva on todella upea teos ahneuden ja kunniahimon tuhoisista seurauksista. Tämä olisi kyllä voinut olla jopa hieman pitempi. Paljon enemmän olisi aiheesta saatu irti, mutta erinomainen teos näinkin.

Pisteet: rating 90,000

Ville
Tähtääjä, 492 arvostelua
Arvosteltu: 25.07.2008
Katsottu: Kotona

rating 100,000

Saman kategorian TOP-leffoja

Harakiri
Harakiri arvosana 4,20
Harakiri
Tule ja katso
Tule ja katso arvosana 4,29
Tule ja katso
Tokyo Story
Tokyo Story arvosana 4,26
Tokyo Story
The Artist
The Artist arvosana 3,83
The Artist

Elokuvan tiedot

Aguirre - Jumalan viha
Aguirre - Jumalan viha arvosana 4,03

Aguirre - Jumalan viha (1972)

Alkuperäinen nimi: Aguirre, der Zorn Gottes

Genret:
Seikkailu,
Valmistusvuosi:
1972
Pituus:
91 min
Tunnetaan myös nimillä:
Aguirre: The Wrath of God
Ohjaajat:
Werner Herzog
Käsikirjoittajat:
Werner Herzog
Pääosanäyttelijät:
Cecilia Rivera, Del Negro, Helena Rojo, Klaus Kinski, Ruy Guerra
Maat:
Länsi-Saksa, Peru, Meksiko
Kielet:
saksa