Arvostelu

Pienestä budjetistaan huolimatta erinomainen.

Conquistadorien motiivi oli ahneus ja vallanhimo. Sen saa kokea Pizarro, jonka El Doradon etsintä kulkee läpi vuorien ja viidakon. Väsymys, nälkä ja epätoivo runtelee miehiä, jolloin hän päättää lähettää retkikuntia hakemaan apua ja tiedustelemaan maastoa. Yhteen näistä retkikunnista kuuluu Lope Aguirre (Kinski), jolla on omia suunnitelmia ja suuria aikeita. Luonnollisesti olosuhteet ovat tällaista maanikkoa vastaan ja kaikki menee niiden mukaisesti.

Werner Herzogin ja Klaus Kinskin ensimmäinen yhteinen elokuva on pienestä budjetistaan huolimatta erinomainen elokuva. Hankalan luonteensa takia legendaarinen Kinski on uskomaton roolissaan ja todellakin ansaitsee legendaarisuutensa. Kuvasto on kaunista ja samalla kuitenkin ylivertaisen murskaavaa vihreässä ja aurinkoisessa sävyssään.

Taidokas ja maltillinen kerronta seuraa retkikunnan epätoivoista retkeä joella tarkkaavaisuudella ja samaistuen kaikkiin kohteisiin. Ylpeät valloittajat eivät ole kovinkaan ylpeitä latkiessaan palavasta kylästä löytämäänsä suolaa ja ahmiessaan lautan parruihin kasvavaa levää. Tauti, nälkä ja vihamieliset intiaanit, joita ei koskaan nähdä tarkasti romuttavat retkikunnan haaveita ja maaninen Aguirre vaatii heitä jatkamaan tappioista piittaamatta. Todellisuuden romahtaessa harhamaailma kohoaa täyteen ja hirmuiseen loistoonsa ja Jumalan Viha saa arvoisensa kuulijakunnan apinoista.

Erinomainen elokuva, jonka moottorina toimii karski saksalainen blondi ja uskomattoman kaunis kuvasto. Suurta elokuvataidetta joka ei siltikään ole teennäistä.

nimimerkki: Jurpo

Pisteet: rating 90,000

Jurpo
Tähtääjä, 1414 arvostelua
Arvosteltu: 08.02.2006
Katsottu: DVD

rating 100,000

Saman kategorian TOP-leffoja

Dolls
Dolls arvosana 4,30
Dolls
American Beauty
American Beauty arvosana 4,09
American Beauty
Murskattuja kukkia
Murskattuja kukkia arvosana 4,15
Murskattuja kukkia
Koskemattomat
Koskemattomat arvosana 4,20
Koskemattomat

Elokuvan tiedot

Aguirre - Jumalan viha
Aguirre - Jumalan viha arvosana 4,03

Aguirre - Jumalan viha (1972)

Alkuperäinen nimi: Aguirre, der Zorn Gottes

Genret:
Seikkailu,
Valmistusvuosi:
1972
Pituus:
91 min
Tunnetaan myös nimillä:
Aguirre: The Wrath of God
Ohjaajat:
Werner Herzog
Käsikirjoittajat:
Werner Herzog
Pääosanäyttelijät:
Cecilia Rivera, Del Negro, Helena Rojo, Klaus Kinski, Ruy Guerra
Maat:
Länsi-Saksa, Peru, Meksiko
Kielet:
saksa