Arvostelu

Spagetti-western vailla järjen hiventä.

Mustaan pukeutunut pyssymies Sabata (Yul Brynner) tappaa pahikset kylmän tehokkaasti, mutta hänellä on myös jonkinlainen oikeudenmukaisuuden taju. Gianfranco Parolinin (nimellä Frank Kramer) ohjaamissa Sabata-leffoissa ei ole realismia pätkänkään vertaa, mutta niissä on kaikkea muuta kivaa: ankeaa western-joutomaata mikä suorastaan kuhisee bandiitteja ja ahneita rahamiehiä, runsas määrä asianmukaisen kekseliästä toimintaa. Toisessa Sabata-leffassa roistot ovat nazeja - tai on niillä eri nimi, mutta eversti Skimmel (Gérard Herter) on täysiverinen hunnipiru joka kuluttaa kaikki olemassaolonsa hetket murhaamiseen tai juonitteluun.

Hyvin epämääräisessä juonessa Sabata osallistuu kultaryöstöön bandiitti/vallankumouksellinen-Escudon (Ignazio Spalla) kanssa, mutta mukana olikin petkutus jolla Skimmel kiihdyttää mielialoja ja käärii ison voiton vain muutaman kätyrinsä hinnalla. Juoni on erittäin päätön eikä edes pyri olemaan mitään muuta.

Lee Van Cleefin uhkaava haukannenä on vaihtunut Yul Brynnerin eurooppalaiseen eksoottisuuteen, mutta muotitaju ja ammuntakyky on tallella. Ignazio Spalla revittelee kaksin käsin öyryävänä bandiitti-vallankumouksellisena joka rähättää kaikesta. Gérard Herter taas toimittaa nautinnollisesti pahaenteisen naz...eiku itävaltalaisen Skimmelin joka on paha jätkä ja ampuu tarkasti ihmismaaleja huvikseen.

Meno on melkoisen käsittämätöntä, mutta mukana on pauketta, nautinnollista ylinäyttelyä ja asianmukaisen ankeaa kuvastoa ja nämä ovat hyviä juttuja, sillä se käynnistyy liian hitaasti ja kompuroi juonessaan aika pahasti.

Katsomiskelpoinen spagetti-western vailla järjen hiventä, mutta meininkiä ja kikkailua on onneksi mukana. Se onkin hyvä, sillä em. kikkailu ja meininki pelastaa tämän leffan siipikarjafarmilta.

Pisteet: rating 50,000

Jurpo
Tähtääjä, 1418 arvostelua
Arvosteltu: 02.03.2013
Katsottu: Kotona

Saman kategorian TOP-leffoja

Hurja joukko
Hurja joukko arvosana 4,14
Hurja joukko
Johnny Guitar
Johnny Guitar arvosana 3,78
Johnny Guitar
Armoton
Armoton arvosana 4,22
Armoton
Django - kostaja
Django - kostaja arvosana 3,67
Django - kostaja

Elokuvan tiedot

Adios Sabata
Adios Sabata arvosana 2,86

Adios Sabata (1971)

Alkuperäinen nimi: Indio Black, sai che ti dico: Sei un gran figlio di...

Genret:
Western
Valmistusvuosi:
1971
Pituus:
104 min
Tunnetaan myös nimillä:
Adiós, Sabata
Ohjaajat:
Gianfranco Parolini
Käsikirjoittajat:
Gianfranco Parolini, Renato Izzo
Pääosanäyttelijät:
Andrea Scotti, Dean Reed, Franco Fantasia, Gérard Herter, Ignazio Spalla, Joseph P. Persaud, Luciano Casamonica, Nieves Navarro, Salvatore Borghese, Yul Brynner
Maat:
Italia, Espanja
Kielet:
italia