Erittäin koskettava ja kaunis.

28.5.2005 11:11

Disneyn klassikko, Dumbo on ehdottomasti paras Disneyn tekemä piirretty. Dumbon kaunis ja surumielinen tarina on ainutlaatuista antia, ainakin Disneyn muihin tuotoksiin nähden ja se vetelee vertoja jopa Miyazakin teoksille. Dumbo kertoo tarinan pienestä norsunpojasta, jonka alkutaival ei suju ilman vääryyksiä ja ikäviä tapahtumia.

Tarina alkaa sirkuksesta jonne yhtenä yönä haikarat tuovat kymmenittäin eläinvauvoja. On pieniä tiikerin tiitiäisiä, on pulleita virtahevon vauvoja, on isojalkaisia kengurun poikia sun muuta. Mutta onko ainuttakaan elefanttivauvaa? Mrs. Jumbo odottaa kärsivällisesti hänelle kuuluvaa lähetystä joka on myöhässä. Vihdoin haikaran kuljetuspalvelu tuo Jumbollekin pienen nyytin, jonka sisältä paljastuu mitä ihastuttavin norsunpoika. Mutta poikanen ei olekaan niin ihastuttava kuin miltä ensisilmäyksellä näyttäisi, ei ainakaan elefanttimatriarkan (Verna Felton) ja hänen neitiseurueensa mielestä. Pienellä Jumbo juniorilla on nimittäin ällistyttävän isot korvat.

Eräänä päivänä käy niin että sirkuksen tirehtööri (Herman Bing) eristää Jumbon (Dumbon) rakkaan äidin kauhistuttavaan eristysvaunuun, koska hän aiheutti sekamelskan suojellessaan silmäteräänsä. Niinpä pieni Jumbo, jonka matriarkka ja hänen neitiseurueensa ovat nimenneet uudelleen Dumboksi jää aivan yksin. Paikalle kuitenkin sattuu eräs Timothy Q. Mouse (Edward Brophy) (Hiiri), joka ryhtyy Dumbon ystäväksi, tueksi ja henkilökohtaiseksi avustajaksi. Timothy Q. Mousen kanssa he lähtevät etsimään menestystä ja arvostusta sekä he kokevat kaikenlaiset seikkailut ja syöksylaskut.

Disneyn Dumbo sopii oikeasti luokitella klassikoksi sillä sitä se vähintään on. Elokuva on todella kaunis ja koskettava jota ei voi sanoa Disneyn vähänkään uudemmista tuotoksista. Omalla mutta hienolla tavalla piirretty Dumbo vie monien katsojien sydämet. Elokuva on tehty kohtaus kohtaukselta hyvin vakaaksi ja toisiaan tukevaksi kuvanauhaksi. Myös pienet musiikkiosiot ovat tehty todella hyvin, ja toki itse elokuvan musiikki on aivan ykkösluokkaa.

Lukuunottamatta itse Dumboa ja tietysti Timothy Q. Mousea, henkilöhahmot ovat hyvin pienessä osassa, mutta silti niin oivallisia. Dumbon animointi on hienosti ja realistisesti tehty. Dumbo nimittäin noudattaa kaikkia pienen eläinvauvan ominaisuuksia, hän vipeltää, läträä vedellä ja leikkii äitinsä kanssa. Vaikka Dumbo ei paljoa parajoo, ei siitä jää kuitenkaan mitään puuttumaan. Timothy Q. Mouse on taas oiva esimerkki hyvästä tasoittajasta. Dumbon puhumattomuus korvautuu kyllä hyvin Timothyn pälätyksellä. Eikä muuten ole tämä hiirulainenkaan huono hahmo.

Elokuva on erittäin koskettava ja kaunis, ei sitä tällaista filmiä tahdo enää löytäkkään. Mielestäni Dumbo on aikuisten elokuva siinä missä lastenkin, eikä sitä pidä lainkaan väheksyä. Dumboa katsellessa sitä tuntee olevansa jälleen polvenkorkuinen pikku pallero, sen verran nostelgisen fiiliksen elokuva kyllä varmasti tarjoaa. Dumbo lukeutuu selvästi elokuvien kärki kaartiin.

nimimerkki: mörssäri

Arvosteltu: 28.05.2005