Moneen kertaan filmattu seikkailu tehtiin uudelle yleisölle

Tunnetuin Lew Wallacen vuonna 1880 ilmestyneeseen kirjaan perustuvista seikkailuista on William Wylerin ohjaama Ben-Hur-klassikko vuodelta 1959. Se rikkoi monia ennätyksiä: se oli siihen asti kallein ja kolmanneksi pisin elokuva, joka kuvattiin suurimmissa koskaan rakennetuissa lavasteissa. Charlton Hestonin tähdittämä elokuva sai 11 Oscar-palkintoa, eikä tätä ennätystä ole vieläkään rikottu.


Timur Bekmambetovin (Wanted) ohjaamassa ja Keith Clarken (The Way Back) sekä John Ridleyn (12 Years a Slave) käsikirjoittamassa uudessa 3D-seikkailussa alkuperäistä Jeesuksen aikakauden tarinaa on päivitetty nykyaikaan sopivaksi. Vihollisiksi ajautuvia päähenkilöitä ovat edelleen juutalainen prinssi Judah Ben-Hur (Jack Huston) ja Rooman armeijassa palveleva Messala (Toby Kebbell). He ovat alunperin olleet parhaita ystävyksiä, joiden tiet ovat eronneet väärinkäsityksen takia. Nyt Messala on Judahin adoptioveli, mutta aika ei ole pehmentänyt häntä.

Ohjaaja Bekmambetov pitää kostoa ja anteeksiantoa ajattomina teemoina.

- Meillä on hyvin pitkälle sama arvomaailma kuin Rooman valtakunnan aikana. Valta, ahneus ja menestys piiskaavat ihmisiä eteenpäin. Kaikesta kilpaillaan hampaat irvessä. Vain harvat ymmärtävät, että todellisia inhimillisiä arvoja ovat yhteistyö ja anteeksianto, Bekmambetov toteaa London-hotellissa Hollywoodissa.

Jack Huston (Boardwalk Empire) on samaa mieltä.

- Rakkaus, ystävyys, sovitus, kunnia ja itselle tärkeiden asioiden kunnioittaminen, ja niiden puolesta taisteleminen ovat elämän suuria teemoja. Kuitenkin ihmiset tekevät edelleen kammottavia asioita toisilleen uskonnon nimissä. Olemme hyvin julmia.

Näiden pohdiskelujen myötä ei liene yllätys, että Jeesus on huomattavasti suuremmassa roolissa kuin vuoden 1959 elokuvassa. Rodrigo Santoron (Focus, 300-elokuvat) esittämä Jeesus on vaatimaton hahmo, joka työskentelee puuseppänä ja muistuttaa ohikulkijoita jumalan rakkaudesta ja heille valitusta tiestä. Jeesuksen opetukset saavat myös täynnä raivoa olevan Judahin muuttumaan.

- En voi verrata tätä mihinkään aiemmin kokemaani, koska kyse ei ollut roolin näyttelemisestä. Tämä oli minulle henkilökohtainen löytöretki. Lähestyin Jeesusta miehenä, jonka opetukset tulevat esille hänen toimintansa kautta. Hän ilmestyy paikalle elokuvan avainkohdissa ja on yhtä helposti lähestyttävä kuin kuka tahansa, Santoro selittää.


Hengellinen näyttelijä oli syystäkin huolestunut idolinsa näyttelemisestä, mutta huolenaiheet väistyivät, kun Paavi Franciscus siunasi hänet Vatikaanissa.

- Se tapahtui täysin yllättäen. Menin Pietarinkirkon aukiolle, jonne Paavi tulee kerran viikossa tuhansien ihmisten joukkoon ja juttelee joillekin sattumalta. Hän tuli keskustelemaan vieressäni olleen epätoivoisen naisen kanssa. Minulla oli elokuvaa varten kasvattamani parta ja hiukset. Hän kääntyi puoleeni siunaten minut. En ollut uskoa sitä todeksi. Sanat eivät riitä kuvailemaan tapauksen merkittävyyttä niin minulle kuin symbolisesti roolia ajatellen.

Elokuvaa on mainostettu kymmenen minuttia kestävällä kilpa-ajokohtauksella, joka kuvattiin Rooman Cinecittàn studioille rakennetun "sirkuksen" massiivisissa lavasteissa. Pelkästään areenan näköiskappaleen ja sen yli 300 metriä pitkän kilparadan rakentaminen kesti kolme kuukautta. Neljän hevosen vetämät vaunut valmistettiin kevyestä metallista, mutta koristeltiin ulkopuolelta puulla, pronssilla ja nahalla, kuten tuolloin oli tapana.

Vaunuissa hevosia ohjastaneet Huston ja Kebbell (Warcraft) saivat kokea vauhdin hurman lisäksi kauhua sekä maistaa hiekkaa ja pölyä.


- Tämä on ehdottomasti rankin elokuvakokemukseni, mutta myös hienoin. Kun 32 hevosta kiitää areenalla minkä kavioistaan pääsee, se on mieletöntä katsottavaa. Niiden keskellä oleminen ja kaarteiden ajaminen oli hullun hommaa. Olin alussa melko hermostunut, mutta totuin kuolemanpelkoon nopeasti. Timur on onneksi hyvin lempeä ohjaaja, johon on helppo luottaa ja ottaa riskejä, naurahtaa Huston.

Näyttelijät harjoittelivat kuukauden, ennen kuin he pääsivät ohjastamaan neljän hevosen vetämiä vaunuja. Kebbell vakuuttaa harjoitteluajan tulleen tarpeeseen kestävyyden kasvattamiseksi.

- Teknologian ja käyttämiemme kameroiden takia pystymme kuvaamaan kaiken täydessä vauhdissa, joten meidän oli pysyttävä mukana. Raskainta oli hevosten pysäyttäminen. Vaunuissamme oli turvamies, joka olisi jarruttanut, jos jokin olisi mennyt vikaan. Teknisesti homma toimi niin, että laiskoin hevonen oli sisimpänä, jolloin se kiskoi muita lähimmäksi sisäkaarretta. Ulommaisena oli innokkain hevonen ja keskellä ne, joita vaihdoimme kohtausten välillä. Kun on kiertänyt radan kerran ympäri, tunne on mieletön. Jännitys ei tästä enää parane, Kebbel vakuuttaa.

Johanna Juntunen 05.01.2017 klo 13:26

Uusimmat artikkelit

Tervetuloa, Chucky 2.0!

Vuoden 1988 kauhujännäri Child's Play innoitti peräti kuusi jatko-osaa, jotka kehittivät ja laajensivat lastenlelusta tappajaksi muuttuvan riivatun nuken mytologiaa mitä oudoimmilla ja viihdyttävimmillä tavoilla.Uusi Child's Play lähtee liikkeelle siitä, miten riippuvuus esineistä voi lähteä käsistä ja luottamus moderniin teknologiaan muuttuu painajaiseksi.

Jouni Vikman

Will Smith lupailee suuria

Tarjoaako Gemini Man jotain uutta ja ihmeellistä?

Jouni Vikman

Fast & Furious: Hobbs & Shaw – Egot törmäävät

Uutta Fast & Furious -elokuvaa odotellessa voi ikävää lieventää leffasarjan spin-offilla.

Jouni Vikman

Nyt on helvetti irti! Hellboy tulee taas

Guillermo del Toron Hellboysta on kulunut jo 15 vuotta ja sen jatko-osastakin yli kymmenen. Niiden tuottajat näkivät ajan kypsäksi uudelle sovitukselle alkuperäisestä sarjakuvasta.

Jouni Vikman

Captain Marvel on Marvel-elokuvien voimakkain hahmo

Captain Marvel käsittelee aikaisemmin näkemätöntä puolta Marvel-studion elokuvauniversumin historiasta ja esittelee uuden supersankarin.

Jouni Vikman

Näytä lisää artikkeleita...