Ensi vuoden rohmut

Kuluvan vuoden Golden Globe -ehdokkaat on julkistettu maanantaina, mutta itse gaala järjestetään luonnollisesti vasta vuoden 2017 puolella. Oscar-ehdokkaita ja -gaalaa saadaan tuttuun tyyliin odottaa vielä sitäkin kauemmin. Kun vanhaa vuotta ei kuitenkaan ole jäljellä kahta viikkoa kauempaa, on tässä välissä hyvä tilaisuus kohdistaa huomio hetkeksi tulevaan. Mistä lähtökohdista ponnistavat vuoden 2017 odotetuimmat suurelokuvat?

3.3. Logan


Loganin alias Wolverinen kolmas sooloseikkailu jää mitä todennäköisimmin Hugh Jackmanin viimeiseksi esiintymiseksi maailman suosituimpana mutanttina. Old Man Logan -sarjakuvatarinasta aineksia napanneessa elokuvassa ikääntynyt Logan ja professori Charles Xavier kamppailevat suojellakseen pahan organisaation havittelemaa nuorta tyttöä - Wolverinen kloonia. Ennen haukotukselle antautumista kannattaa tutustua elokuvan traileriin, jonka perusteella luvassa on Twentieth Century Foxin keskimäärin varsin muovisia Marvel-sovituksia väkevämpää, tunteikkaampaa ja kouriintuntuvampaa menoa.

Lipputulojen ja katsojamielipiteiden suhteen Logania tullaan luultavasti vertaamaan edellisten Wolverine-elokuvien ja varsinaisen X-Men-sarjan sijaan samaan kaanoniin lukeutuvaan Deadpooliin, joka osoittautui studion kuluvan vuoden suurimmaksi yllättäjäksi. Punapukuisen moottoriturvan vanavedessä myös Logan on luokiteltu lapsilta kielletyksi, mikä ei todistetusti ole aina huono asia. Aika näyttää, sortuuko Wolverine-trilogian päätös sovinnaisuuteen vai ottaako se mahdollisuudesta kaiken irti. Voisiko luvassa olla jopa kaikkien aikojen paras mutanttileffa?

10.3. Kong: Pääkallosaari (Kong: Skull Island)


Kun rakastettu jättiläisgorilla vuonna 2005 törmyytti Tolkien-taruston omakseen ottaneen Peter Jacksonin ohjastamana valkokankaille, kyseessä oli valtaosin puhdaslinjainen klassisen tarinan uudelleenfilmatisointi. Toisin sanottuna se ei jättänyt jatko-osaa ajatellen ovea mitenkään mahdottoman levälleen.

Hollywoodissa tämä ei tunnetusti ole este, vaan silkka hidaste, ja niinpä reilun vuosikymmenen, yhden studiovaihdoksen ja epäilemättä lukemattomien poltettujen sikarien jälkeen tuotantoon pääsi Kongin alkuvaiheita kartoittava uudelleenlanseeraus. Vaikka elokuvasta ei vielä tiedetä paljoa, viidakkorummut kertovat jo nyt, että sen jälkeenkin tulossa on jotain kirjaimellisesti suurta ja mahtavaa. Miltä kuulostaisi King Kongin ja jättilisko Godzillan asteleminen yhteiselle tatamille?

14.4. Fast & Furious 8 (The Fate of the Furious)


Paul Walkerin poismeno kesken Fast & Furious -sarjan seitsemännen osan tuotantoa ei vielä päässyt elokuvan koskettavaa lopetusta lukuunottamatta vaikuttamaan autokaahailusarjan linjaan. Ennakkomateriaalin perusteella näyttelijän esittämän Brian O'Connorin sovittelevan voiman puuttuminen sarjan tulevasta kahdeksannesta osasta näkyy kuitenkin selvästi. Julkisuuteen tihkuneet uutiset Dwayne Johnsonin ja Vin Dieselin tulehtuneista väleistä vihjaavat, että näin voi olla myös näyttelijäperheen keskuudessa.

Se, kuinka suuri osa tästä kaikesta on tarkoituksellista, selvinnee tuskin koskaan kokonaan, mutta mahdollisesti osittain jostain tuonnempana julkaistavasta paljastuskirjasta. Oli miten oli, nerokkaan nimen Yhdysvalloissa saaneen elokuvan traileri lupaa aiempaa pahaenteisempää ja kurttuotsaisempaa juonenkuljetusta, ja paljastaa nykyaikaiseen tapaan etenkin malttamattomalle fanille etukäteen aivan liikaa.

5.5. Guardians of the Galaxy Vol. 2


Marvelin sarjakuvahahmoihin perustuvia valkokangassovituksia ilmestyy ensi vuonna neljä, joista Marvel Studios toteuttaa yksin vain kaksi. Avengers-rosteria jatkaa Thor: Ragnarok, jonka ohella ilmestyy tämä jatko-osa eräälle supersankaribuumin suurimmista yllätysmenestyksistä. Yhdessä kosminen kaksikko päällystää kiitotietä kohti vuonna 2018 odottavaa huipennusta, Avengers: Infinity War.

Mahtipontisemman roolinsa ohella Guardians of the Galaxy Vol. 2 jatkanee myös sitä helposti lähestyttävien Marvel-elokuvien linjaa, johon sen edeltäjän lisäksi lukeutuvat ainakin Ant-Man ja tuore Doctor Strange. Tällä kertaa tuttu kööri ajautuu seikkailuun, jota sävyttää jättimäiseen nosteeseen päätyneen Chris Prattin esittämän Peter Quillin pyrkimykset selvittää todellisia vanhempiaan verhoava mysteeri.

19.5. Alien: Covenant


Ikonisen Xenomorph-lajin hämärää alkuperää valotetaan lisää kun vuoden 2012 Prometheus saa jatkoa ja vuonna 1979 käynnistynyt Alien-sarja näin ollen jo toisen esiosan. Tutun suippopäisen hirvityksen puuttuminen edeltävästä osasta saattoi olla syynä hieman tuotantobudjetin alittaneisiin lipputuloihin Yhdysvalloissa. Maailmanlaajuisesti se kuitenkin tienasi mojovat 400 miljoonaa dollaria. Kansainvälinen scifinälkä ja elokuvan kytkeytyminen nimeään myöten vanhaan sarjaan antavat ounastella suurempaa taloudellista menestystä - siitäkin huolimatta, että Alien: Covenantia odottaa luultavasti tämän listauksen elokuvista marginaalisin katsojakunta.

Siirtokunnan alus nimeltä Covenant löytää avaruudesta sopukan, jota miehistö erehtyy pitämään kartoittamattomana paratiisina. Todellisuudessa kyseessä on synkkä ja vaarallinen maailma, jonka ainoa asukki vaikuttaisi olevan tuhoon tuomitusta Prometheus-operaatiosta selviytynyt synteettinen ihmiskone David.

26.5. Pirates of the Caribbean: Kuolleet miehet eivät tarinoita kerro (Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales)


Jack Sparrow ja muu Karibian piraattiposse tekee paluun kuuden vuoden jälkeen, mikä on sarjan osien välillä toistaiseki pisin tauko. Näyttelijä Johnny Depp on ollut viime aikoina vaikeuksissa ja roolit ovat olleet erinomaista Black Mass -tositarinaa lukuun ottamatta lähinnä erilaisia puuterinaamaisia pellejä. Sarjansa viides Disney-elokuva tuskin auttaa uskottavuusongelmissa, mutta saattaa toki avittaa Deppin uuteen nousukiitoon. Samalla tulisi nimittäin muistaa, että mies on edelleen kaikesta huolimatta mainettaan huomattavasti lahjakkaampi.

Omintakeisen merirosvokapteenin aarrejahdin tähtäimessä on tällä erää merten jumala Poseidonin atrain. Rolling Stones -faneille luvassa on jälleen hupia, kun kitaralegenda Keith Richards palaa hykerryttävään rooliinsa Jack Sparrown isänä.

23.6. Transformers: The Last Knight


Michael Bayn patrioottiselle paatokselle ja intohimolle räjäytellä asioita naureskellaan hieman, mutta ei siitä vain mihinkään pääse, että Transformers-elokuvat ovat lähes rikollisen viihdyttäviä. Pirates of the Caribbean -sarjan tavoin nekin saavat ensi kesänä viidennen osansa.

Elokuvasarjan edellinen osa muutti totuttua linjaa roolituksissa ja nosti pääosaansa Mark Wahlbergin. Kyseessä taisikin olla sarjan ensimmäinen osa, jossa näyttelijä on tehnyt elokuvasta entistäkin nimekkäämmän, eikä päinvastoin. Nyt mukaan on saatu peräti Anthony Hopkins. Tulokkaan juonesta ei vielä paljon tiedetä, mutta ennakkomateriaalin perusteella ainakaan Optimus Prime ei ole aivan oma itsensä.

7.7. Spider-Man: Homecoming


Vanha kunnon seittisankari kutoo keskikesällä ihka uuden verkon, kun hahmo saa jo kolmannen valkokangasinkarnaationsa. Sympaattisen Tom Hollandin esittämä Peter Parker alias Spider-Man piipahti tosin vierailulla jo kuluvan vuoden Captain America: Civil War -spektaakkelissa, kun hahmon elokuvaoikeudet omistava Sony ja Marvel Studios iskivät yhteistyösopimuksesta kättä päälle. Yhteen hiileen puhaltaminen on tuottanut hedelmää ja Homecoming-avauksen ensimmäisen trailerin myötä julkistettiin jo tieto jatko-osasta.

Uusi elokuva tulee kytkemään Spider-Manin vahvasti Avengers-brändiin. Esitietojen perusteella luvassa on sekä sarjakuvia että elokuvia fanittavalle katsojalle tyypillisen kiinnostava keitos 1960-luvulle asti kurkottavasta Marvelin alkuperäisjatkumosta, vuonna 2000 sen rinnalle lanseeratusta modernisoidusta Ultimate-maailmasta kuin myös elokuvilla luodun universumin vaatimista käänteistä.

17.11. Justice League


DC-kustantamon ja Warner-studion vastaus Marvelin Avengers-brändille on monessakin mielessä epäkiitollisessa asemassa. Sarjakuvasovitusten saralla aiemmin jopa mestarillisesti onnistunut tuottaja-ohjaaja Zack Snyder on DC-universumin parissa haparoinut pahasti. Jokseenkin toimivan Man of Steel -elokuvan jälkeen kaksi maailman suurinta sankaria iskettiin yhteen Batman v Superman: Dawn of Justice -tömistelyssä ja lopputulos oli kuin ystävä vuosikymmenten takaa, joka on palannut kuvioihin varustettuna skitsofrenialla ja ilman minkäänlaista huumorintajua. Tilannetta ei ainakaan auta suorastaan käsittämättömän epäonnistunut Suicide Squad tai se, että Justice Leaguea joudutaan odottelemaan aina ensi vuoden loppuun saakka.

Odottamista on silti paljonkin. Kiinnostavinta lienee, yltääkö Ben Affleck uudelleen BvS:n lähestulkoon yksin pelastaneen Batmaninsa tasolle, kun yllätyselementtikin on jo käytetty. Supermanin tarinan tuskin kukaan uskoo vielä päättyneen, joten kysymys onkin siitä onnistutaanko kryptonilainen viittasankari tuomaan takaisin ilman, että katsojat vajoavat poski kämmenellä penkin pohjalle.

15.12. Star Wars: Episodi VIII


Listan viimeinen kurkistus tulevaan vuoteen ei todellakaan ole vähäisin, päinvastoin. Toistaiseksi ilman lisänimeä tunnettu virallisen Star Wars jatkumon kahdeksas osa tulee mitä todennäköisimmin keräämään ensi vuonna julkaistavista elokuvista suurimmat lipputulot, vaikka sen teatterikierros jatkuukin pitkälle vuoteen 2018.

Viime vuoden lopulla julkaistu Star Wars: The Force Awakens eli Episodi VII oli sarjan ensimmäinen elokuva yli kymmenen vuotta aiemmin julkaistun Sithin koston jälkeen. Vaikka Star Wars -saagan luonut George Lucas ei enää ohjaajan manttelia kantanutkaan, Episodi VII käynnisti miehen alkuperäisvision mukaisesti kolmannen trilogian, jonka tarina kulki viimein rinta rinnan elokuvasarjan kronologian kanssa. Episodi VIII jatkaa tarinaa ja tuo takaisin paitsi The Force Awakens -elokuvassa esittäytyneitä hahmoja, myös klassisia kasvoja kuten Luke Sywalkerin ja C-3PO:n. Star Wars -oikeudet nyt omistava Disney on lupaillut laajentavansa Lucasin yhdeksän elokuvan suunnitelman paljon suuremmaksi, mistä ensimmäisenä osoituksen on vastikään julkaistu spin-off Rogue One: A Star Wars Story.

Jarno Väistö 15.12.2016 klo 18:35

Uusimmat artikkelit

Tervetuloa, Chucky 2.0!

Vuoden 1988 kauhujännäri Child's Play innoitti peräti kuusi jatko-osaa, jotka kehittivät ja laajensivat lastenlelusta tappajaksi muuttuvan riivatun nuken mytologiaa mitä oudoimmilla ja viihdyttävimmillä tavoilla.Uusi Child's Play lähtee liikkeelle siitä, miten riippuvuus esineistä voi lähteä käsistä ja luottamus moderniin teknologiaan muuttuu painajaiseksi.

Jouni Vikman

Will Smith lupailee suuria

Tarjoaako Gemini Man jotain uutta ja ihmeellistä?

Jouni Vikman

Fast & Furious: Hobbs & Shaw – Egot törmäävät

Uutta Fast & Furious -elokuvaa odotellessa voi ikävää lieventää leffasarjan spin-offilla.

Jouni Vikman

Nyt on helvetti irti! Hellboy tulee taas

Guillermo del Toron Hellboysta on kulunut jo 15 vuotta ja sen jatko-osastakin yli kymmenen. Niiden tuottajat näkivät ajan kypsäksi uudelle sovitukselle alkuperäisestä sarjakuvasta.

Jouni Vikman

Captain Marvel on Marvel-elokuvien voimakkain hahmo

Captain Marvel käsittelee aikaisemmin näkemätöntä puolta Marvel-studion elokuvauniversumin historiasta ja esittelee uuden supersankarin.

Jouni Vikman

Näytä lisää artikkeleita...