Haamujengifanitus ei laannu 30 vuodessakaan

80- ja 90-luvun vaihteessa lapsien rakkaimpia satukirjoja oli Suuri Lelukuvasto, jonka pohjalta kirjoiteltiin joulupukille toivelistaa. Itselleni ja lukuisille muille lapsille suurin haave usean vuoden ajan tuosta kuvastosta oli Ghostbusters-auto, leluautoista hienoin ja vaikuttavin - nappasihan se kummituksia. Ghostbusters - Haamujengi (1984), on ollut jättimäinen ilmiö jo yli 30 vuotta ja saa jatkoa tänä kesänä. Uusin elokuva saapuu Suomessa teattereihin heinäkuussa, mutta mistä rakastettu tarina sai alkunsa?


Alkuperäisten elokuvien tunnetut kasvot kameran edessä ovat osittain myös miehet kameran takana. Rayn roolissa nähtävä Dan Aykroyd (kuvassa oikealla) kehitteli elokuvaa alunperin itselleen ja pitkäaikaiselle ystävälleen ja Blues Brothers -kollegalle, John Belushille. Belushi oli tarkoitus nähdä Peter Venkmanin roolissa, jota lopulta näytteli Bill Murray. Elokuvan kirjoittamisen aikaan Belushi kuitenkin menehtyi, joten Aykroyd kirjoitti tarinan lähes kokonaan uusiksi ystävänsä, Egon Spenglerin roolissa nähtävän Harold Ramisin kanssa. Aykroydin innostus tarinaan tuli jo lapsuudesta; miehen isoisä oli metsästänyt kummituksia ja Aykroyd oli kasvanut hengistä ja kummituksista innostuneessa perheessä. Aykroyd onkin sanonut, että ilman kummituskeskeistä lapsuuttaan, hän tuskin olisi osannut kirjoittaa Haamujengiä.

Toisen kirjoittajan, Harold Ramisin ei ollut alunperin tarkoitus itse näytellä elokuvassa, mutta päätyi Spenglerin rooliin, koska koki olevansa siihen paras kandidaatti. Jos elokuvan casting on ikimuistoinen nyt, ikimuistoinen se olisi ollut myös alkuperäisten suunnitelmien mukaan. Winstonin rooliin suunniteltiin Eddie Murphya, jolle roolista oli tarkoitus kirjoittaa nykyistä isompi. Murphy päätyi kuitenkin tekemään samana vuonna ilmestyneen Beverly Hillsin kytän, ja Winstonin rooliin castatty Ernie Hudson sai näytellä hieman pienempään rooliin jääneen haamujengiläisen osan. Myös 80- ja 90-lukujen luottokomedianäyttelijä John Candy oli alusta asti kiinnitettynä elokuvaan Louisin rooliin, mutta lopulta kieltäytyi lähtemästä mukaan, kun ei saanut villejä ideoitaan hahmon rakentamiseksi läpi. Onni onnettomuudessa, sillä Louisin roolissa nähdään toinen klassikkotähti kasarilta, Rick Moranis, yhdessä legendaarisimmista rooleissaan.

Jos elokuvan nostalgia-arvo syntyy pitkälti näyttelijöistä, lähes yhtä paljon se syntyy edelleen kaikkien osaamasta tunnusbiisistä Who you gonna call? Hittirallatuksen säveltäjä Ray Parker Jr. kamppaili kaksi päivää tunnuskappaleen idean kanssa, kunnes inspiroitui keskellä yötä näkemästään viemäriyrityksen mainoksesta. Aikataulu oli tiukka, joten Ghostbusters!-huutoon Parker äänitti tyttöystäväänsä ja hänen kavereitaan. Myös kappaleeseen tehty, Ivan Reitmanin ohjaama musiikkivideo on nostalgiaa pullollaan. Hulvaton kasarivideo vilisee aikansa tähtinäyttelijöitä Haamujengiä huutamassa, videossa esiintyy esimerkiksi elokuvasta kieltäytynyt John Candy, kasaritähti Chevy Chase sekä Danny DeVito.

Ilmiö syntyy

Elokuva nousi välittömästi julkaisun jälkeen hitiksi ja teki 30 miljoonan dollarin budjettinsa takaisin lähes kymmenkertaisena. Kaksi vuotta ensimmäisen elokuvan jälkeen tv-ruuduissa alkoi pyöriä lasten animaatiosarja The Real Ghostbusters, joka sai varsinkin Yhdysvalloissa jättiyleisön ja pyöri viisi vuotta putkeen. Pienen tauon jälkeen vuonna 1997 sarja sai jatkoa spin-off-animaatiosarjalla Extreme Ghostbusters. Näiden lisäksi vielä yhtä Haamujengi-sarjaa on lupa odottaa, sillä kehitteillä on tulevaisuuden haamujengiläisistä kertovat animaatiosarja Ghostbusters: Ecto Force, jonka on tarkoitus saada ensi-iltansa vuonna 2018. Alkuperäisten elokuvien ohjaajan Ivan Reitmanin tuotantoyhtiö on mukana suunnittelussa.

Vuonna 1989 itse elokuva sai myös jatkoa Ghostbusters II:n merkeissä. Vaikka mukana olivat kaikki alkuperäiset tekijät, elokuva ei onnistu pääsemään alkuperäisen hauskuuden ja nokkeluuden tasolle. Todellisuudessa tekijätiimikin nikotteli jatko-osan kanssa, mutta ilmiön suursuosion takia Columbia Pictures painosti jatko-osan tekemiseen, mihin tekijät lopulta taipuivat.

Elokuvien ja tv-sarjojen lisäksi Haamujengi on onnistunut tuotteistamaan elokuvansa varsin mallikkaasti. Viimeisen 30 vuoden aikana brändistä on tehty esimerkiksi 16 erilaista tietokonepeliä ja lukuisia pelikoneita, sarjakuvia, kirjoja sekä luonnollisesti kaikki tyypilliset figuurit, lelut, asut, kännykänkuoret ja elintarvikkeet. Haamujengin autoa ei taida virallisesti kukaan myydä, mutta useampi fani on rakentanut itse itselleen sellaisen.

Ei kultti-ilmiötä ilman aavepäitä

Nykyään Haamujengi on paljon enemmän kuin vain elokuva. Uuden Haamujengi-elokuvan ensi-iltapäivänä Netflixiin julkaisu uunituore dokumentti Aavepäät esittelee "ghostheads"-alakulttuuria ja kultti-ilmiön jättimäistä ja intohimoista faniyhteisöä. Ympäri maailmaa toimivat aavepää-seurat pukeutuvat haamujengin hahmoiksi ja esiintyvät elokuvan hahmoina ympäri maailmaa esimerkiksi erilaisissa tapahtumissa, lastensairaaloissa ja festivaaleilla. Dokumentissa nähdään fanaattisia aavepäitä, jotka ovat omistaneet elämänsä haamujengi-harrastukselle, fanituotteiden keräämiselle, haamujengi-rekvisiitan rakentamiselle ja muihin aavepäihin tutustumiselle. Yhdysvalloissa jokaisella osavaltiolla on oma aavepää-vaakunansa, joka osoittaa haalareiden käsivarressa mistä kukakin aavepää on kotoisin.

Aavepäät esimerkiksi viettävät aikaa Hook & Ladder -paloasemalla New Yorkissa, missä elokuvan paloaseman ulkokuvat on kuvattu. Paloasema on edelleen toiminnassa, joten fanit tuovat palomiehille paitoja ja kunniamerkkejä saadakseen hengailla paloaseman liepeillä. Myös uusinta elokuvaa kuvattiin samaisella paloasemalla, ja aavepäät kävivät kuvauspaikalla myöntämässä kunniajäsenyyden uuden elokuvan ohjaajalle Paul Feigille, joka otti jäsenyyden ilolla ja ylpeydellä vastaan. Aavepäitä muistettiin myös elokuvan puolesta; aavepää-ryhmien pyörittäjiä kutsuttiin ensimmäisten joukossa katsomaan elokuvan traileria Hollywoodiin sekä tapaamaan elokuvan tekijöitä ja alkuperäistä ohjaajaa Ivan Reitmania.

Harvoista kulttielokuvista on mahdollista nimetä yksi alkuperäinen fani, joka on koko fani-ilmiön esi-isä, mutta Haamujengistä on. Äärimmäisen intohimoinen elokuvaan hurahtanut mies, Peter Mosen (kuvassa), nousi ensimmäisen elokuvan jälkeen Haamujengi-asuissaan elokuvan viralliseksi kunniafaniksi. Mosenista tuli jo fanina ilmiö; häntä haastateltiin People Magazine -lehteen, hän kiersi osallistumassa nimikirjoitusten jakotilaisuuksiin elokuvien näyttelijöiden kanssa ja sai jopa pienen roolin Haamujengi 2 -elokuvasta. Aavepäät tunnustavat Mosenin kummisedäkseen ja itse Dan Aykroyd kertoo dokumentissa, että Mosen on laajennetun Haamujengi-perheen virallinen jäsen.

Uusi elokuva odotettua parempi?

Kolmatta Haamujengi-elokuvaa on suunniteltu jo vuosikaudet, mutta alkuperäisjäsenistä Bill Murray ei ole koskaan suostunut mukaan, ja kun Harold Ramis kuoli 2014, haudattiin ajatukset vanhan jengin uudesta elokuvasta kokonaan. Tarina päätettiin herättää henkiin kokonaan uudella tarinalla ja uudella haamujengillä, joka koostuu tällä kertaa kokonaan naisista.


Elokuva sai vastatuulta jo alkuvaiheessa; alkuperäisten tekijöiden puutetta ja naiscastingiä vastustettiin ja maaliskuussa julkaistu traileri nousi 9. inhotuimmaksi videoksi Youtubessa. Myös Leslie Jonesin hahmo, Patty Tolan, herätti närää. Trailerin pohjalta naisen hahmoa pidettiin stereotyyppisen loukkaavana mustan naisen hahmona; äänekkäänä ja rääväsuisena koviksena, kun jengin valkoiset naiset ovat älykkäitä tieteilijöitä. Varsinaiset loukkaukset koettiin kuitenkin elokuvan ilmestymisen aikaan heinäkuussa, kun Jonesiin kohdistettiin Twitterissä äärimmäisen törkeä rasististen ja vastenmielisten tweettien vyöry. Jones hämmästeli Twitterissä häneen syyttä kohdistunutta vihaa ja sai puolustajikseen lukuisia Hollywood-tähtiä.

Elokuvan ensi-illan jälkeen kriitikoiden ääni on kuitenkin pehmentynyt. Elokuva on saanut parempia arvosteluita kuin alunperin odotettiin, ja pahinta pelänneet vanhan liiton fanitkin ovat yllättyneet positiivisesti. Uudelleenlämmitettyjen leffailmiöiden kanssa kannattaakin muistaa aina se, että uusi elokuva on uusi elokuva ja sellaisena se tulisi katsoa. Vaikkeivat alkuperäisten Haamujengien tekijät olleetkaan suoraan mukana uusimmassa leffassa, he ovat antaneet elokuvalle siunauksensa ja lähes kaikki alkuperäiset Haamujengi-tähdet - jopa Bill Murray - tekevät leffassa pienet cameo-roolit. Nostalgia-arvon voi saavuttaa vain ajan kanssa, ei siis ole kovin reilua teilata uunituoretta elokuvaa siksi, että se ei heti julkaisun jälkeen voi vielä olla nostalginen klassikko.

Niina Virtanen 21.07.2016 klo 12:17

Uusimmat artikkelit

Tervetuloa, Chucky 2.0!

Vuoden 1988 kauhujännäri Child's Play innoitti peräti kuusi jatko-osaa, jotka kehittivät ja laajensivat lastenlelusta tappajaksi muuttuvan riivatun nuken mytologiaa mitä oudoimmilla ja viihdyttävimmillä tavoilla.Uusi Child's Play lähtee liikkeelle siitä, miten riippuvuus esineistä voi lähteä käsistä ja luottamus moderniin teknologiaan muuttuu painajaiseksi.

Jouni Vikman

Will Smith lupailee suuria

Tarjoaako Gemini Man jotain uutta ja ihmeellistä?

Jouni Vikman

Fast & Furious: Hobbs & Shaw – Egot törmäävät

Uutta Fast & Furious -elokuvaa odotellessa voi ikävää lieventää leffasarjan spin-offilla.

Jouni Vikman

Nyt on helvetti irti! Hellboy tulee taas

Guillermo del Toron Hellboysta on kulunut jo 15 vuotta ja sen jatko-osastakin yli kymmenen. Niiden tuottajat näkivät ajan kypsäksi uudelle sovitukselle alkuperäisestä sarjakuvasta.

Jouni Vikman

Captain Marvel on Marvel-elokuvien voimakkain hahmo

Captain Marvel käsittelee aikaisemmin näkemätöntä puolta Marvel-studion elokuvauniversumin historiasta ja esittelee uuden supersankarin.

Jouni Vikman

Näytä lisää artikkeleita...