Piilossa näkösällä

Elokuvan on yleensä tarkoitus viihdyttää. Se on tilaisuus uppoutua fiktiiviseen maailmaan ja unohtaa arjen stressi ja tekemättömät työt. Toisinaan tuo elokuvan taika murtuu, kun valitsemassaan katseluviihteessä huomaa jotain, jota ei selvästi ole kaikkien tarkoituskaan huomata. Tämän ei tietenkään tarvitse merkitä sitä, että katselunautinto olisi pilalla.

Elokuvantekijät piilottelevat tuotoksiinsa asioita toisinaan omaksi huvikseen, joskus toistensa mieliksi ja yhä useammin tarkkasilmäisen katsojan iloksi. Tyypillisesti tämä on ollut yllätysesiintyminen, mutta pitkät perinteet on myös niin materiaalisilla kuin henkisillä kunnianosoituksilla.

Kuuluisat cameot

Camerooli on esiintyvän taiteen käsite, joka tarkoitti alun perin muista pienistä sivuosista erottuvaa henkilöhahmoa. Näyttäytymisosaksikin suomennettu termi jalostui ajan saatossa viitattaamaan henkilön nopeaan esiintymiseen omana itsenään. Vaikka etenkin elokuvien ja televisiosarjojen cameoissa esiintyy tyypillisesti julkisuuden henkilöitä, puhdasoppinen näyttäytyminen on kreditoimaton, eli sitä ei merkitä lopputeksteihin, eikä siitä makseta palkkiota.


Termiä on jo pitkään käytetty huomattavasti leväperäisemmin ja lähestyttyään jälleen alkuperäistä merkitystään se onkin usein sekoitettu vierasesiintymiseen (guest starring). Tällaisessa tapauksessa näyttelijällä on roolihahmo, hänet mainitaan tekijätiedoissa ja luultavasti jonkinlainen palkkiokin on muistettu maksaa. Vierailuakin määrittää usein lyhytaikainen kesto ja yllättävyys, joten ero cameon kanssa voi olla häilyvä. Esimerkkeinä mainittakkoon näyttäytymisten saralla muutoinkin hyvin tunnetun David Hasselhoffin pornotuottaja Dondo televisiosarjassa Sons of Anarchy sekä Matt Damonin hillitön punkrokkari Eurotrip-komediassa.

Mistä cameoissa sitten oikein on kysymys? Tyypillisesti ne ovat julkisuustempauksia, mutta niitä voi syntyä myös hetken mielijohteesta. Elokuvantekijät vierailevat toisinaan toistensa kuvauspaikoilla, eikä ole mikään ihme, että tällaisissa tilanteissa syntyy katsojien bongattavaksi jotain odottamatonta. Joskus tähän liittyy takaisinmaksu kollegoiden välisestä palveluksesta tai näyttelijälle tarjoutuva tilaisuus vierailla itse fanittamassaan tuotannossa.

Toinen cameon tavallinen ilmenemismuoto on kunnianosoitus. Tämä liittyy usein jonkin alkuperäismateriaalin uudelleensovitukseen, kuten vaikkapa takavuosien televisiosarjan kääntämiseen elokuvaksi. Mainio, joskin hieman päälle lätkäisty, hatunnosto nähtiin esimerkiksi Ben Stillerin ja Owen Wilsonin tähdittämän vuoden 2004 Starsky & Hutch -elokuvan loppupuolella, kun vieraisilla piipahti alkuperäissarjan taistelupari Paul Michael Glaser ja David Soul.


Kunnia on tavallaan kysymyksessä myös silloin, kun cameo singneerauksen tavoin kuvastaa tekijöiden ylpeyttä omaa työtään kohtaan ja halua osallistua siihen myös näkyvästi - vaikka vain pienen hetken. Kuuluisin esimerkki tästä, legendaarisen elokuvaohjaaja Alfred Hitchcockin päähänpinttymä pikaisesta piipahduksesta kameran edessä omissa elokuvissaan, lienee samalla myös kuuluisin esimerkki cameoista ylipäätään. Saman tavaramerkin ovat sittemmin omaksuneet myös ohjaajat Quentin Tarantino ja M. Night Shyamalan.

Tällä saralla tyystin oma lukunsa on supersankarien oma waltdisney Stan Lee. Muiden muassa Spider-Manin, Hulkin, Thorin ja X-Menit sarjakuvien sivuille luoneen herrasmiehen plakkarissa on jo lähes 30 cameota. Vielä erityislaatuisemman tästä ansioluettelosta tekee sen studioiden väliset rajat ylittävä luonne. Lee kun on esiintynyt pilkahduksenomaisissa ja usein humoristissa rooleissa niin Disneyn omistaman Marvel Studion omissa tuotannoissa, Sonyn ja Foxin kanssa yhteistyössä toteutetuissa elokuvissa kuin myös Netflixin sarjasovituksissa. Kysymyksessä lienee vähintäänkin yhtä paljon elokuvantekijöiden arvostus hahmot luonutta satusetää kohtaan kuin lukuisat Marvel-sovitukset tuottaneen Leen oma kunnianhimo. Maestron jalanjäljissä tallustelevat Captain America: Civil War -elokuvan yhdessä ohjanneet veljekset Joe ja Anthony Russo.

Easter egg

Easter egg tarkoittaa suoraan suomennettuna pääsiäismunaa. Viihdeteollisuuden osuvasti nimettynä käsitteenä sen voisi kääntää vaikkapa piilosisällöksi. Termillä viitataan esineisiin tai asioihin, joita tekijät piilottavat teoksiinsa tarkkasilmäisten bongattavaksi. Ilmiö on tyypillisempi videopelien saralla, mutta sitä on esiintynyt katseluviihteessäkin iät ja ajat. Nykyisin se on vain entisestään yleistynyt.

Joskus easter egg on vaikeasti havaittava - saatikka tulkittava - sisäpiirin vitsi, mutta useimmiten silmänisku tähdätään katsojakunnan suuntaan. Elokuvaan on voitu piilottaa oikeastaan mitä tahansa aina repliikistä jopa kokonaiseen kohtaukseen saakka. Tällä tavoin cameotkin voidaan laskea piilosisällön alakategoriaksi silloin, kun ainakaan tekijät itse eivät pidä niistä erikseen meteliä.

Nykyisin tuntuu, että Marvel-elokuvat toimivat oman laajan universuminsa ansiosta esimerkkeinä lähestulkoon mistä tahansa elokuviin liittyvästä ja niin ne tekevät cameoiden lisäksi myös muusta piilosisällöstä. Sen lisäksi, että MCU-kaanonin elokuvat vilisevät viittauksia toistensa hahmoihin ja tapahtumiin, on niillä myös eräs omaleimainen piirre. Useimmille nimittäin elokuvakokemus on ohi kun lopputekstit alkavat rullata, mutta Marvel-fanille näin ei ole asian laita. Luvassa on lähes poikkeuksetta vielä vähintään yksi lyhyt kohtaus, joka petaa tulevia tapahtumia.


Samaan tapaan piilosisältö voi mainostaa vaikkapa muita saman studion tuotoksia valitun katseluviihteen parhaillaan kestäessä. Tämä on nykyisin jo lähes tavaramerkki Disneyn animaatio-osastolla. Easter egg muistuttaakin hyvin läheisesti piilomainontaa, mutta eroaa siitä yleensä agendaltaan ratkaisevasti. Katsojan alitajunnan ja sitä kautta kukkaron nyörien kopeloinnin sijaan kysymyksessä on yleensä silkka piiloleikin riemu.

Suomalaiselle katsojalle Renny Harlinin elokuvissa piilee yleensä jonkinlainen isänmaallinen viittaus, kuten vaikkapa pullo Finlandia Vodkaa The Long Kiss Goodnight -toimintatrillerissä tai Suomen lippu Kurkunleikkaajien saaren jamaicalaisessa satamassa. Eräitä upeimmista piilotuksista ovat myös sellaiset helmet, kuten Stephen Kingin Musta torni -iisakinkirkkoon viittaava maalaus, jota Tom Janen roolihahmo työstää Kingin toiseen teokseen perustuvassa The Mist -scifitrillerissä. Kyseessä ei ole suinkaan ainoa Kingin teosten ja niihin perustuvien sovitusten välinen muurinmurtaja.


King sekä Marvel ovat jo tunnetusti luoneet itselleen crossoverein ja easter eggein omat jaetut todellisuutensa, mutta muitakin esimerkkejä on. Kauan ennen kuin suuri yleisö tiedosti scifikauhun virstanpylväiden, Alienin ja Predatorin, liittyvän toisiinsa muutenkin kuin vain temaattisesti, Alien-elokuvien antagonistin, Xenomorph-olennon, pääkallo esiintyi ripustettuna avaruuden saalistajien aluksen seinälle elokuvassa Predator 2.

Piilosisältö on luonnollisesti toimivimmillaan silloin, kun sen oivaltamiseksi vaaditaan asiantuntemusta. Tämä tekee easter eggistä yleensä palkinnon vannoutuneelle fanille. Vähäeleinen ja monille vaikeasti havaittava yllätys voi olla sen löytäjälle moninverroin viihdyttävämpi sattumus kuin Hollywoodin A-listan näyttelijän piipahdus mitättömässä roolissa.

Easter egg -bongareille löytyy netin syövereistä muiden muassa sellainen tukikohta kuin Eegs.com. Ei siis muuta kuin kiikarit esiin!

Jarno Väistö 14.06.2016 klo 16:55

Uusimmat artikkelit

Tervetuloa, Chucky 2.0!

Vuoden 1988 kauhujännäri Child's Play innoitti peräti kuusi jatko-osaa, jotka kehittivät ja laajensivat lastenlelusta tappajaksi muuttuvan riivatun nuken mytologiaa mitä oudoimmilla ja viihdyttävimmillä tavoilla.Uusi Child's Play lähtee liikkeelle siitä, miten riippuvuus esineistä voi lähteä käsistä ja luottamus moderniin teknologiaan muuttuu painajaiseksi.

Jouni Vikman

Will Smith lupailee suuria

Tarjoaako Gemini Man jotain uutta ja ihmeellistä?

Jouni Vikman

Fast & Furious: Hobbs & Shaw – Egot törmäävät

Uutta Fast & Furious -elokuvaa odotellessa voi ikävää lieventää leffasarjan spin-offilla.

Jouni Vikman

Nyt on helvetti irti! Hellboy tulee taas

Guillermo del Toron Hellboysta on kulunut jo 15 vuotta ja sen jatko-osastakin yli kymmenen. Niiden tuottajat näkivät ajan kypsäksi uudelle sovitukselle alkuperäisestä sarjakuvasta.

Jouni Vikman

Captain Marvel on Marvel-elokuvien voimakkain hahmo

Captain Marvel käsittelee aikaisemmin näkemätöntä puolta Marvel-studion elokuvauniversumin historiasta ja esittelee uuden supersankarin.

Jouni Vikman

Näytä lisää artikkeleita...