Ajatuksia Oscareista

Yhdysvaltain elokuva-akatemian jakamat Oscar-palkinnot löysivät vuonna 2015 ansioituneet uudet omistajansa sunnuntain 28. ja maanantain 29.2. välisenä yönä Suomen aikaa. Järjestyksessään 88. palkintogaalan voittajien joukossa oli ennalta-arvattavia menestyjiä, mutta mukaan mahtui myös yllätyksiä. Suurin lienee tärkeimmän pystin päätyminen Spotlight-elokuvalle ennakkosuosikkina pidetyn The Revenantin sijaan.


Tositarinaan pohjaavaa suurteosta ei povattu ainoastaan parhaaksi elokuvaksi, vaan todelliseksi palkintoharavaksi. Golden Globe -gaalan (kuvassa) tavoin The Revenant saalisti kuitenkin Oscareissakin "vain" kolme pystiä. Leonardo DiCaprion parhaan miespääosan Oscar on viiden ehdokkuuden jälkeen tähden huikean uran ensimmäinen voitto, ja kun kyseessä on vieläpä näyttelijä, jolle tämä kunnia olisi yleisen konsensuksen mukaan kuulunut jo kauan sitten, saa palkinto kuitenkin tavanomaista suuremman merkityksen.

Erityinen rooli oli myös sen kahdella muulla kunnialla. Edellisvuonna parhaasta elokuvasta, ohjauksesta ja alkuperäiskäsikirjoituksesta Birdman-elokuvallaan Oscarit tienannut Alejandro G. Iñárritu voi The Revenantin myötä nyt juhlia kahdella perättäisellä ohjauspalkinnolla. Molemmat teokset sekä vuoden 2013 Gravityn Oscarin arvoisesti kuvannut Iñárritun maanmies, meksikolainen Emmanuel Lubezki, teki puolestaan harvinaislaatuisen hattutempun.

Pieniä ja suuria yllätyksiä

Vuoden 2015 parhaan elokuvan kunnian saavuttanut Spotlight sai palkinnon myös alkuperäiskäsikirjoituksestaan. The Boston Globe -sanomalehden tutkivan journalismin ryhmän mukaan nimetty elokuva on The Revenantin tavoin tositarina. Spotlight-ryhmä paljasti roomalaiskatolilaisten pappien Bostonin alueella systemaattisesti harjoittaman lasten hyväksikäyttövyyhdin.


Muiden muassa Mark Ruffalon, Rachel McAdamsin, Michael Keatonin ja Liev Schreiberin tähdittämän ja Thomas McCarthyn ohjaaman elokuvan korkeasta laadusta huolimatta palkinto tuntuu itse teoksen tavoin kannanotolta, joskin merkittävältä ja erittäin perustellulta.

Merkillepantavaa on myös se, että tärkeimmät Oscarit hajaantuivat tänä vuonna täydellisesti eri produktioille. Jo edellä mainittujen lisäksi naispääosan palkinto meni psykologisessa draamaelokuva Roomissa esiintyneelle Brie Larsonille. Elokuva kertoo äidistä ja pojasta, jotka elävät kaapattuina pienessä vajassa, jota he kutsuvat huoneeksi. Larson juhlisti äidinrakkauden ylistyksellään pokkaamaansa palkintoa Oscar-tilaisuuden jälkeen sujauttamalla jalkaansa lenkkitossut ja suuhunsa maittavan hampurilaisen.

Kovasta nosteesta nauttiva nuori ruotsalaiskaunotar Alicia Vikander nappasi parhaan naissivuosan Oscarin samannimiseen romaaniin perustuvasta elokuvasta Tanskalainen tyttö (The Danish Girl), mikä jätti takuuvarmasti monia Tarantino-faneja jupisemaan Jennifer Jason Leighn puolesta. Samankaltainen asetelma nähtiin myös miessivuosien saralla, kun Sylvester Stallone jäi jälleen Rocky-roolistaan ilman palkintoa. Mark Rylance tienasi kuitenkin Oscarinsa ehdottoman ansaitusti sympaattisella esiintymisellään Steven Spielbergin elokuvassa Vakoojien silta (Bridge of Spies), siitäkin huolimatta, että Stallonen veli oli asiasta jyrkin sanankääntein toista mieltä.


Uusinta Star Wars -elokuvaa lukuunottamatta vuoden 2015 massiivisimman hypetysaallon aikaansaanut Mad Max: Fury Road tienasi sen sijaan peräti kuusi Oscaria, mutta ei ainoatakaan tärkeimmistä palkinnoista. Leikkauksen ja tuotannon suunnittelun ohella se hankki palkintonsa puvustuksen, maskeerauksen ja äänityöskentelyn kaltaisella kosmeettisella osastolla, jolla piilevätkin sen suurimmat ansiot.

Ironista kyllä, juuri visuaalisten efektien palkinnon Fury Road menetti hivenen yllättäen toki erittäin kauniille Ex Machinalle. Palkintojakauma kertoo omaa kieltään akatemian arvoista, jotka eivät ainakaan tällä kertaa taipuneet dystooppisen toimintaräiskinnän kannalle. Se ei toisaalta liene juuri minkäänlainen yllätys.

Odotuksiakin lunastettiin

Joiltain osin ennakkohehkutuskin kävi tänä vuonna toteen. Erääksi kaikkien aikojen parhaista musiikkidokumenteista kehuttu, Asif Kapadian ohjaama brittiläisen laulaja-lauluntekijä Amy Winehousen elämästä kertova Amy, palkittiin parhaana dokumenttielokuvana. Vaikka akatemia ilmiselvästi nostaa teoksen syväluotaavuudelle hattua, se ei ole ollut kaikkien mieleen. Äänekkäimpiä vastalauseita on kuultu itse edesmenneen muusikon isältä.


Parhaan animaatioelokuvan palkinto ei sekään ollut varsinainen yllätys. Disney Pixarin Inside Out - mielen sopukoissa on kohutuin ja kehutuin animaatio vuosiin ja edustaa ansiokkaasti sellaista modernia lastenelokuvaa, jota tehdään yhä enemmän myös vanhempien viihtyvyyttä silmällä pitäen. Onhan selvää, että mitä nautittavampi kokemus animaatioelokuva on aikuiselle, sen helpompi lasten on kinuta vanhemmilta yhteinen elokuvareissu myös jatkossa.

Odotettu palkittu löytyi myös musiikin saralta, kun legendaarinen säveltäjä Ennio Morricone pokkasi Oscarin vartavasten Quentin Tarantinon The Hateful Eight -elokuvaa varten luomastaan musiikista. Hivenen tiukempi kamppailu vallitsi Lady Gagan esittämän Till It Happens To Youn ja Sam Smithin Bond-elokuva Spectren tunnuskappaleen, Writings On The Wallin välillä, mutta palkinnon kuittasi jälkimmäinen.

Skandaalien käryä

Vanhan sanonnan mukaan kaikki elokuva on draamaa. Kun alan vaikuttajat kerätään yhteen kilpailemaan keskenään ja koitosta seuraa koko maailma, ei draama rajoitu enää vain valkokankaille.

Edellä mainittu Bond-tunnarin esittäjä Sam Smith sai hänkin kokea osansa, kun totesi kiitospuheessaan olevansa luultavasti ensimmäinen homoseksuaali Oscar-voittaja. Väite ei pidä ensinkään paikkaansa ja vaikka Smithin itsensä mukaan koko kommentin tarkoitus oli vain tuoda LGBT-yhteisölle huomiota, vastaanottamansa raivokkaan some-palautteen vuoksi mies on laittanut Twitterinsä jäähylle.

Jo hyvissä ajoin ennen Oscar-gaalaa heräsi jälleen rotukohu, jota Leffatykissäkin käsiteltiin tammikuun lopulla. Skandaalissa on kyse akatemian myöntämistä ehdokkuuksista, joita yksikään afroamerikkalainen näyttelijä ei ole saanut kahteen vuoteen. Skandaali on aiheuttanut myös boikottirintaman ja esimerkiksi Will Smith ilmoitti vaimonsa Jada Pinkett Smithin kanssa jo aiemmin, etteivät he tulisi osallistumaan gaalaan.


Hivenen harmittomampi skandaali koettiin, kun puvustaja Jenny Beavan asteli vastaanottamaan Oscariaan Mad Max: Fury Roadista ja useat nimekkäät elokuva-alan ammattilaset jättivät osallistumasta aplodeihin. Tapauksen syillä on spekuloita laajalti ja todennäköisimmäksi on muodostunut Beavanin oma kohtalaisen arkinen asuratkaisu. Nahkapusakka ja kaulahuivi, kun eivät liene useimpien valinta juhlavaan tilaisuuteen.

Oman skandaalinsa ansaitsisi myös kaikilla osa-alueilla erinomaisen Yksin Marsissa (The Martian) -elokuvan jääminen tyystin ilman palkintoja. Häkellyttävän huolellisesti toteutetun, todentuntuisen ja koskettavan tarinan lehdellä soittelu kertonee kuitenkin enemmän kilpailijoiden laadukkuudesta, kuin mistään elokuvan omista todellisista puutteista.

Jarno Väistö 03.03.2016 klo 11:27

Uusimmat artikkelit

Tervetuloa, Chucky 2.0!

Vuoden 1988 kauhujännäri Child's Play innoitti peräti kuusi jatko-osaa, jotka kehittivät ja laajensivat lastenlelusta tappajaksi muuttuvan riivatun nuken mytologiaa mitä oudoimmilla ja viihdyttävimmillä tavoilla.Uusi Child's Play lähtee liikkeelle siitä, miten riippuvuus esineistä voi lähteä käsistä ja luottamus moderniin teknologiaan muuttuu painajaiseksi.

Jouni Vikman

Will Smith lupailee suuria

Tarjoaako Gemini Man jotain uutta ja ihmeellistä?

Jouni Vikman

Fast & Furious: Hobbs & Shaw – Egot törmäävät

Uutta Fast & Furious -elokuvaa odotellessa voi ikävää lieventää leffasarjan spin-offilla.

Jouni Vikman

Nyt on helvetti irti! Hellboy tulee taas

Guillermo del Toron Hellboysta on kulunut jo 15 vuotta ja sen jatko-osastakin yli kymmenen. Niiden tuottajat näkivät ajan kypsäksi uudelle sovitukselle alkuperäisestä sarjakuvasta.

Jouni Vikman

Captain Marvel on Marvel-elokuvien voimakkain hahmo

Captain Marvel käsittelee aikaisemmin näkemätöntä puolta Marvel-studion elokuvauniversumin historiasta ja esittelee uuden supersankarin.

Jouni Vikman

Näytä lisää artikkeleita...