Ohjelmaa Oscar-viikonlopuksi

Sunnuntaiyönä miljoonat leffafanit ympäri maailmaa kerääntyvät jälleen vastaanottimiensa ääreen katsomaan suoraa lähetystä Hollywoodin Dolby-teatterista, missä maailman suurimpia filmitähtiä palkitaan vuoden 2015 isoimmista elokuvista. Leffatykki tarjoaa vaihtoehtoisia vinkkejä gaalaan valmistautumiseen sekä juhlayön valvomiseen.

Ennen gaalaa: Leffamaraton

Kenelle: Leffafaneille jotka haluavat nähdä mahdollisimman paljon ehdokkaita ennen gaalaa tai perehtyä vanhoihin voittajiin.
Mitä: Helmikuu on Suomessa aina hyvää aikaa istua teatterissa, sillä suuri osa Oscar-ehdokas-elokuvista pyörii valkokankailla juuri ennen gaalaa. Tällä hetkellä ehdokkaista teatterissa on nähtävissä ainakin Carol, Spotlight, The Big Short, The Revenant, The Hateful Eight, Tanskalainen tyttö, Yksin marsissa ja Joy. Viikonloppuna ensi-iltansa saa myös hienoiseksi yllättäjäksi noussut draama Room.
Vaihtoehto: Mikäli uusimmat ehdokkaat on jo hallussa tai rahapussi ei kestä viikonlopun mittaista leffassa istumista, Yle Teema tarjoaa tällä viikolla poikkeuksellisen hienon kattauksen Oscar-elokuvia. Erityisesti kannattaa kiinnittää huomiota sellaisiin vanhoihin elokuviin mitä ei normaalisti pääse näkemään. Esimerkiksi gaalaa edeltävänä lauantaina on tarjolla vuonna 2015 parhaan lyhytelokuvan Oscarin voittanut Puhelu sekä kaikkien aikojen ensimmäisessä gaalassa palkittu mykkäelokuva Auringonnousu (kuvassa). Näitä ei kannata missata!

Ennen gaalaa: Trivia haltuun

Kenelle: Knoppitiedoista kiinnostuneille, Trivial Pursuit -menestystä tai pubivisavoittoja tavoitteleville.
Mitä: Oscar-historiasta löytyy sivukaupalla enemmän tai vähemmän kiinnostavaa triviatietoa ja mielenkiintoisia faktoja on netti pullollaan. Tiedätkö mistä patsaan nimi Oscar tulee? Mitä tapahtuu jos lavalla nimetään väärä voittaja? Kenen Oscar-palkitun näyttelijättären molemmat vanhemmat on myös palkittu kultamiehellä? Mikä elokuva voitti kaikki saamansa ehdokkuudet? Mikä on ainoa jatko-osa, joka on voittanut parhaan elokuvan Oscarin? Ketkä näyttelijät ovat hukanneet Oscar-patsaansa?
Vaihtoehto: Yle Teema tarjoaa elokuvan muodossa apua myös triviajanoon. Lauantain myöhäisillassa nähtävillä on dokumentti Ja Oscarin saa…, joka kertoo gaalan historiasta ja vaiheista. Sinänsä kiinnostava dokumentti on pitkälti Oscar-akatemian valvonnan alaisuudessa toteutettu, joten gaalan ristiriitaisimpiin hetkiin tai sen herättämiin yhteiskunnallisiin keskusteluihin elokuva ei kajoa. Saadakseen mahdollisimman realistisen ja moniulotteisen näkemyksen gaalan historiasta, kannattaa näihin vaiheisiin tutustua myös itse hieman puolueettomampien lähteiden kautta.

Ohjelmaa Oscar-yölle: Karkkiveikkaus

Kenelle:Uhkapelureille, herkkusuille ja leffanörteille, jotka joka tapauksessa katsovat gaalan ja haluavat tehdä yöstä hauskemman veikkauskilvalla.
Mitä: Vedonlyöntiä karkeilla. Pelin valmistelu: kisastudion osallistujat kirjaavat ennen gaalaa voittajaehdokkaansa ylös (virallisen veikkauslomakkeen voi tulostaa vaikkapa Oscar-akatemian sivuilta), kaikille osallistujille jaetaan sama määrä karkkeja, yksi per kategoria. Pelin kulku: Ennen jokaisen kategorian voittajan julkistusta jokainen pelaaja heittää panoksensa, yhden karkin, yhteiseen pottiin, vaikkapa kiertävään pipoon. Voittajan julkistuksen jälkeen panokset jaetaan oikein vastanneiden kesken ja pipoon heitetään seuraavan kierroksen panokset. Karkkiveikkaus tuo jännitystä Oscar-yöhön ja pitää huolta siitä, että niiden tylsimpienkin kategorioiden kohdalla jännittää ja odottaa voittajan nimeämistä. Allekirjoittanut suosittelee karkkiveikkausta monen vuoden kokemuksella! (Kuvassa eräs karkeista pelaava kisakatsomo muutama vuosi sitten.)
Vaihtoehto: Mikäli työt tai muut velvoitteet estävät läpi yön valvomisen, kavereiden kanssa voi tehdä veikkausrivin ennen gaalaa vaikkapa jaettuun dokumenttiin Google Driveen ja katsoa maanantaina millaisilla riveillä voittoja jaetaan.

Ohjelmaa Oscar-yölle: Bingo

Kenelle: Perinteisten pelien ystäville, tarvittaessa myös yhden hengen kisakatsomoille
Mitä: Oscar-gaala on tunnetusti yksi kliseekavalkaadi, joten bingon ruudut kirjoittavat itse itsensä; rastin ruutuun saa esimerkiksi aina kun joku kiittää puheessa jumalaa, joku kompuroi mekkoonsa tai joku puhuu niin pitkään että musiikki alkaa soida. Osan ruuduista voi täyttää myös erityisesti tänä vuonna kohahduttaneilla teemoilla; rastia paperiin esimerkiksi kun joku kommentoi Oscareiden etnisyyskriisiä tai ottaa kantaa ajankohtaiseen maailmanpolitiikkaan.
Vaihtoehto: Halutessaan pelin voi toteuttaa myös juomapelinä.

Ohjelmaa Oscar-yölle: Oscar Fantasy

Kenelle: Kovemman luokan pelaajille, niille jotka jaksavat nähdä vaivaa
Mitä: Oscars go Fantasy Football. Toisin kuin tunnetummassa jalkapallofantasiapelissä, tässä pelissä draftataan Oscar-voittajia. Ennen gaalaa kaikkien kategorioiden kaikki ehdokkaat kirjataan pienille lapuille ja laitetaan esille esimerkiksi pöydälle. Kisakatsomolle arvotaan draftaus- eli valintajärjestys, eli missä järjestyksessä kukin osallistuja saa valita mielestään arvokkaimman kortin. Jokaisen valintakierroksen jälkeen valintajärjestystä vaihdetaan, niin peli pysyy tasa-arvoisena. Kaikki kortit tulee dratftata ennen kuin gaala alkaa. Gaalan aikana jokaisesta oikein valitusta kortista, eli sellaisesta missä lukee palkinnon voittajan nimi, saa pisteen.
Vaihtoehto: Peliä voi täydentää lisäämällä draft-kortteihin bingosta tuttuja kliseitä; omat korttinsa voi antaa vaikkapa itkemiselle, vastanäyttelijän unohtamiselle tai häviävän ehdokkaan nyrpeälle naamalle. Näin ollen jos pelaaja on valinnut itselleen vaikkapa "Joku kommentoi patsaan olevan painava" -kortin, ja näin todella kommentoidaan, hän saa pisteen.

Ohjelmaa Oscar-yölle: Kokeellinen katsomo

Kenelle: Diginatiiveille, some-harrastajille, kollektiivisista kokemuksista kiinnostuneille
Mitä: Twitter on niin 2015! Viimeisten kuukausien aikana läpilyönyt sosiaalisen median palvelu Periscope tarjoaa uudenlaisen vaihtoehdon Oscareiden jännittämiseen. Omassa kisakatsomossa voi pitää Periscope-lähetystä auki maailmalle tai katsoa miten gaalaa muualla maailmassa jännitetään. Varmasti Periscope-lähetyksiä tulee myös suoraan Hollywoodista, kukaties jopa Dolby-teatterin sisältä, mikäli joku moista rohkenee lähettää.
Vaihtoehto: Rohkeimmat voivat halutessaan etsiä Oscareista kiinnostunutta juttuseuraa vaikkapa ChatRoulettesta tai vastaavista palveluista, ja spekuloida lähetystä reaaliajassa verkon välityksellä jossain muualla maailmassa valvovan uuden ystävän kanssa. Kannattaa kuitenkin varautua palveluiden K18-sisältöön, ja siihen että aiheesta kiinnostunutta jutustelijaa saattaa joutua hieman etsimään itsensäpaljastelijoiden ja muiden häiriköiden keskeltä.

Niina Virtanen 25.02.2016 klo 12:23

Uusimmat artikkelit

Tervetuloa, Chucky 2.0!

Vuoden 1988 kauhujännäri Child's Play innoitti peräti kuusi jatko-osaa, jotka kehittivät ja laajensivat lastenlelusta tappajaksi muuttuvan riivatun nuken mytologiaa mitä oudoimmilla ja viihdyttävimmillä tavoilla.Uusi Child's Play lähtee liikkeelle siitä, miten riippuvuus esineistä voi lähteä käsistä ja luottamus moderniin teknologiaan muuttuu painajaiseksi.

Jouni Vikman

Will Smith lupailee suuria

Tarjoaako Gemini Man jotain uutta ja ihmeellistä?

Jouni Vikman

Fast & Furious: Hobbs & Shaw – Egot törmäävät

Uutta Fast & Furious -elokuvaa odotellessa voi ikävää lieventää leffasarjan spin-offilla.

Jouni Vikman

Nyt on helvetti irti! Hellboy tulee taas

Guillermo del Toron Hellboysta on kulunut jo 15 vuotta ja sen jatko-osastakin yli kymmenen. Niiden tuottajat näkivät ajan kypsäksi uudelle sovitukselle alkuperäisestä sarjakuvasta.

Jouni Vikman

Captain Marvel on Marvel-elokuvien voimakkain hahmo

Captain Marvel käsittelee aikaisemmin näkemätöntä puolta Marvel-studion elokuvauniversumin historiasta ja esittelee uuden supersankarin.

Jouni Vikman

Näytä lisää artikkeleita...