#OscarsSoWhite – Elokuva-alan häpeä

Vajaan kuukauden päästä, 28. helmikuuta järjestetään Hollywoodissa 88. Oscar-gaala. Toisin kuin monina muina vuosina, tänä vuonna suurin ennakkokohu ei ole pyörinyt ehdokaselokuvien ympärillä, vaan aiheen, joka tunnetaan ympäri internetiä levinneellä hashtagilla #OscarsSoWhite.

Mistä kohussa on varsinaisesti kysymys? Samoin kuin viime vuonna, tänäkään vuonna yksikään parhaan pää- tai sivuosaroolin näyttelijöistä ei edustanut mitään rotuvähemmistöä. Siinä missä viime vuonna gaalan valkoisuutta kritisoitiin, tänä vuonna repesi ennennäkemätön raivo; kyseessä on jo toinen vuosi putkeen jolloin esimerkiksi mustia näyttelijöitä ei huomioitu lainkaan - ei, vaikka tarjontaa olisi ollut. Sellaisten mustien näyttelijöiden tähdittämistä elokuvista kuin Creed, Beasts of No Nation, Straight Outta Compton, The Hateful Eight ja Concussion povattiin nousevan joitain ehdokkaita, mutta näin ei käynyt.

Niin Oscarit kuin Hollywoodin elokuva-ala muutenkin tunnetaan pitkälti epäoikeudenmukaisena valkoisen miehen temmellyskenttänä, ja Oscareidenkin valtarakennetta kritisoidaan joka vuosi. Kuitenkaan koskaan ennen gaalan epätasa-arvo ei ole herättänyt näin valtaisaa myrskyä kuin nyt. Asiaa on käsitelty käytännössä kaikissa mahdollisissa viihde- ja elokuvamedioissa ympäri maailmaa, ja yksi maailman tunnetuimmista viihdelehdistä, Variety omisti tammikuun lopulla numeronsa kannen aiheelle pysäyttävällä kuvalla.

Hollywood ottanut vahvasti kantaa

Mitä kaikkea lumivalkoisten Oscareiden synnyttämä raivo on saanut aikaiseksi? Viihdetaivaan edustajista ainakin Jada Pinkett Smith, Spike Lee ja Michael Moore ovat ilmoittaneet boikotoivansa gaalaa. Saturday Night Live käsitteli asiaa huumorin keinoin ja julkaisi aiheesta osuvan sketsin, joka kertoo terävästi mikä pohjimmiltaan on ongelman ydin.

Myös jotkut akatemian jäsenet ovat kritisoineet äänestävien jäsenten yksipuolisuutta:
- Olen hyvin pettynyt että joitain vuoden 2015 parhaita elokuvia, roolisuorituksia ja elokuvantekijöitä ei noteerattu lainkaan. Mikään ei voi vähentää näiden tekijöiden työn arvoa, mutta he ansaitsevat tunnustusta. Akatemian jäsenenä toivoisin todella näkeväni monimuotoisemman kattauksen äänestäviä jäseniä, Reese Witherspoon kommentoi Facebook-sivuillaan.

George Clooney kommentoi Variety-lehdelle, että Hollywood syrjii mustia ja latinonäyttelijöitä ja akatemia on ottamassa askeleita väärään suuntaan.
- Afroamerikkalaisilla on todellinen peruste sanoa, ettei ala edusta heitä tarpeeksi hyvin. Tämä on täysin totta, Clooney tiivisti.

Gaalan boikotoimista on pohdittu useammankin julkimon taholta. Esimerkiksi parhaan miessivuosan Oscarista ehdolla oleva Mark Ruffalo kertoi miettineensä gaalan väliin jättämistä.
- Pohdin mitä tehdä asian suhteen. Martin Luther King nimenomaan sanoi, että ihmiset jotka eivät tee asioille mitään, ovat paljon pahempia kuin ihmiset, jotka tekevät väärin koska eivät tiedä mikä on oikein, Buffalo kommentoi BBC:lle.

Myöhemmin mies kuitenkin kertoi osallistuvansa gaalaan, koska kokee tärkeäksi olla edustamassa elokuvaansa Spotlight, joka on tositapahtumiin perustuva draama pedofiiliskandaalista katolisen kirkon keskuudessa ja journalistiryhmästä, joka paljastaa hyväksikäytön.
- Aion osallistua gaalaan, koska haluan osoittaa tukeni seksuaaliväkivallan uhreille ja laadukkaalle journalismille, Buffalo twiittasi.

Akatemian rakenne pohjaa epätasa-arvolle

Myös vastakkaisia ääniä on kuulunut. Seniorilegenda Michael Caine kritisoi kohua kommentoimalla, ettei ihmisiä pitäisi asettaa ehdolle ihonvärin, vaan näyttelijäsuorituksen perusteella. Samaa pohti 45 vuotta -elokuvasta parhaasta naispääosasta ehdokkaana oleva Charlotte Rampling (kuvassa), joka mietti ettei tänä vuonna ehkä vaan ollut tarpeeksi hyviä mustia roolisuorituksia. Molemmat saivat oletettavasti viattomiksi tarkoittamistaan kommenteista vihat niskaansa, sinänsä ymmärrettävästä syystä. Ajatus on ihanteellinen, mutta valitettavan naiivi. Kysymys kun ei ole vain tästä vuodesta, vaan syvästä, rakenteellisesta ongelmasta Oscar-akatemiassa ja koko elokuva-alalla.

Vuonna 2012 Los Angeles Timesin teettämän tutkimuksen mukaan Oscar-akatemia koostui 77-prosenttisesti miehistä ja jopa 94-prosenttisesti valkoihoisista, akatemian keski-iän ollessa 62 vuotta. Gaalan lähes 90-vuotisen historian ajan kaikki vähemmistöt - jopa naiset - ovat olleet tapahtumassa täysin aliedustettuina. Ainoastaan yksi nainen on voittanut parhaan ohjaajan Oscarin, jonka sai Kathryn Bigelow elokuvastaan The Hurt Locker vuonna 2009. Ehdokkuuden naisohjaajat ovat saaneet vuosien aikana vain neljä kertaa.


Mustia näyttelijöitä vuosien aikana on palkittu 15 kertaa, mikä ei ole paljon, kun ottaa huomioon että Oscareita on jaettu 87 vuotta ja joka vuosi näyttelijäehdokkaita on parhaillaan 20. Parhaan ohjaajan Oscaria ei ole myönnetty mustalle ohjaajalle koskaan (ehdokkuuksiakin on ollut vain kolme), parhaan elokuvan palkinto on myönnetty mustan ohjaajan elokuvalle kerran, Steve McQueenin 12 Years a Slavelle vuonna 2013 (kuvassa).

Käynnissä olevan keskustelun voi kuitata kintaalla argumentoimalla, että Oscar-gaala on pinnallisen ja viihteellisen Hollywood-maailman pintaliito-show, ei taiteellisesti merkittävä tai elokuvien sisällöstä sinänsä paljoakaan kertova totuus. Ymmärrettävä näkemys sekin, mutta on myös muistettava, että Oscar-gaala on maailman katsotuin elokuva-alan tapahtuma ja sen merkitys elokuva-alaan, tekijöiden palkkaamiseen ja elokuvien rahoitukseen, eli täysin siihen mitä elokuvia tulevaisuudessa tehdään ja katsojille näytetään, on valtava. Gaalahumua itsessään voi pitää turhanpäiväisenä, mutta juhlan ulospäin edustamalla arvomaailmalla on huomattavan suuri merkitys koko elokuva-alaan ja sen tulevaisuuteen.

Suuria muutoksia tulossa

Välillä kovaan ääneen taisteleminen kannattaa, sillä Oscar-organisaatio reagoi valtavaan kohuun nopeasti ja konkreettisesti. Kankeana ja vanhanaikaisena tunnettu akatemia teki ennennäkemättömän rohkeita päätöksiä, joiden myötä julisti että akatemian tavoitteena on jopa tuplata naisten ja etnisten vähemmistöjen määrä akatemiassa vuoteen 2020 mennessä. Perinteinen elämänmittainen akatemian jäsenyys joutuu katkolle, ja jäsenyys tullaan tarkistuttamaan 10 vuoden välein. Jos jäsen on toiminut aktiivisesti elokuva-alalla viimeisen 10 vuoden ajan, jäsenyys saa jatkua, mutta jos ei, jäsenyys muuttuu emeritus-muotoiseksi. Emeritus-jäsenille sallitaan muut akatemian tarjoamat edut, mutta ei äänestysmahdollisuutta. Myös joitain vakituisia jäseniä on edelleen; Oscar-voittajat ja ehdokkaat saavat pysyvän jäsenyyden, sekä ne, jotka ovat toimineet kolme yhtäjaksoista vuosikymmentä aktiivisesti elokuva-alalla.

Äänestysmuutosten lisäksi akatemia lanseeraa kampanjan, jonka myötä nykyisten jäsenten toivotaan rekrytoivan monimuotoisempia jäseniä akatemiaan. Lisäksi akatemian johtotehtäviin avattiin useampi uusi edustustehtävä, joihin etsitään nimenomaan vähemmistöjen edustajia tuomaan monipuolisempaa ääntä esille.


- Akatemia tulee nyt johtamaan muutosta, eikä odota että ala ensin saavuttaisi tasa-arvon, akatemian johtaja, (melko ironisesti musta nainen) Cheryl Boone Isaacs kommentoi (kuvassa).

- Tämä on oikea ratkaisu. Olemme olleet pääosin valkoinen instituutio hyvin pitkään, mutta nyt meidän on tehtävä asiaan muutos ja edustettava yhteisöä paremmin, Boone jatkoi.

Toinen ironian isku on se, että tänä vuonna gaalan juontaa musta koomikko Chris Rock. Myös Rockin poisjääntiä gaalasta on joidenkin tahojen puolesta vaadittu, mutta mies itse ei ole tähän lupautunut, ja tuskin työsopimuksensa puolesta niin voisi tehdäkään, ellei halua maksella sopimusrikosta sakkoja lopun ikäänsä. Rock on kuitenkin ilmoittanut kommentoivansa aihetta alkujuonnossaan, eli hiljaa aiheesta ei tulla gaalassa olemaan. On myös mielenkiintoista nähdä kuinka moni muu musta viihdetaivaan tähti uskaltautuu paikan päälle. Tuomitseeko musta yhteisö gaalaan osallistuvat lakkorikkureina? Kommentoivatko vieraat kuumaa aihetta punaisen maton haastatteluissa tai palkitut kiitospuheissaan? Keskittyvätkö gaalan kameramiehet bongailemaan yleisöstä mustia vieraita vain esitelläkseen gaalaan monimuotoisuutta?

Käy palkittavien elokuvien suhteen miten hyvänsä, tänä vuonna Oscar-gaala tulee olemaan kiinnostavampi kuin vuosiin. Ja mikä parasta, seuraavien vuosien ja vuosikymmenten aikana gaala tulee todennäköisesti muuttumaan vuosi vuodelta mielenkiintoisemmaksi oikeasti monimuotoisen akatemian ja ehdokaselokuvien myötä.

Niina Virtanen 28.01.2016 klo 12:47

Uusimmat artikkelit

Tervetuloa, Chucky 2.0!

Vuoden 1988 kauhujännäri Child's Play innoitti peräti kuusi jatko-osaa, jotka kehittivät ja laajensivat lastenlelusta tappajaksi muuttuvan riivatun nuken mytologiaa mitä oudoimmilla ja viihdyttävimmillä tavoilla.Uusi Child's Play lähtee liikkeelle siitä, miten riippuvuus esineistä voi lähteä käsistä ja luottamus moderniin teknologiaan muuttuu painajaiseksi.

Jouni Vikman

Will Smith lupailee suuria

Tarjoaako Gemini Man jotain uutta ja ihmeellistä?

Jouni Vikman

Fast & Furious: Hobbs & Shaw – Egot törmäävät

Uutta Fast & Furious -elokuvaa odotellessa voi ikävää lieventää leffasarjan spin-offilla.

Jouni Vikman

Nyt on helvetti irti! Hellboy tulee taas

Guillermo del Toron Hellboysta on kulunut jo 15 vuotta ja sen jatko-osastakin yli kymmenen. Niiden tuottajat näkivät ajan kypsäksi uudelle sovitukselle alkuperäisestä sarjakuvasta.

Jouni Vikman

Captain Marvel on Marvel-elokuvien voimakkain hahmo

Captain Marvel käsittelee aikaisemmin näkemätöntä puolta Marvel-studion elokuvauniversumin historiasta ja esittelee uuden supersankarin.

Jouni Vikman

Näytä lisää artikkeleita...